14. 5. 2018

14. Verižni eksperiment

V petek, 11. maja 2018, je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekala zaključna prireditev 14. Verižnega eksperimenta

Nagrado občinstva in posebno nagrado Tehniškega muzeja Slovenije je prejela naprava PIRATI Z JESENIC, ki so jo skupaj z mentorji z Društva upokojencev Jesenice izdelali učenci osnovne šole Prežihovega Voranca z Jesenic. Strokovna komisija je podelila še dve nagradi; eno je prejela naprava z zgodbo PREBAVNA POT učencev z OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori, drugo pa naprava MEN SE ROLA skupine študentov Pedagoške fakultete v Ljubljani, ki prikazuje različne nenavadne načine neenakomernega gibanja. Poleg strokovnih nagrad je komisija podelila še dve posebni pohvali: eno so prejele učenke OŠ 16. decembra iz Mojstrane za napravo SLADKARIJE, drugo pa učenci z OŠ Rovte, ki pri Verižnem eksperimentu sodelujejo tradicionalno in množično, tokrat s tremi nadpovprečno delujočimi napravami.

Verižni eksperiment je projekt, ki poteka redno od leta 2005 - mednarodnega leta fizike - naprej in ki ima enkrat več, drugič malo manj udeležencev starih med 3 in 99 let. Verižni eksperiment organizirajo Tehniški muzej Slovenije, Društvo upokojencev Jesenice, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Pedagoška fakulteta v Ljubljani in je že tradicionalni način promocije fizike in tehničnega izobraževanja v Sloveniji.

Prihodnje leto bo jubilejno, 15. Vabljeni k sodelovanju s svojo napravo - pozanimajte se pri šefu projekta Juretu Bajcu ali na spletni strani Verižnega eksperimenta.

Udeleženci 14. Verižnega eksperimenta (2018) na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. (Foto: Maja Pečar); data-name=
Udeleženci 14. Verižnega eksperimenta (2018) na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. (Foto: Maja Pečar)