Boštjan Kuzman, 20. 6. 2018

Nekaj o krasni poletni šoli v Plemljevi vili na Bledu

Poročilo udeleženca

Kot zdaj že nekaj let je tudi letos potekala 4-dnevna poletna šola v Plemljevi vili na Bledu za najuspešnejše devetošolce na področjih matematike, fizike in astronomije. Povabljeni so bili vsi tisti devetošolci, ki so na tekmovanjih iz matematike, fizike, astronomije ali razvedrilne matematike dosegli nagrado ali pohvalo.
 
Edinstveno doživetje smo pričeli v nedeljo, 10. 6. 2018, ko smo se popoldne zbrali v Plemljevi vili. No, na kupu smo bili vendar najboljši matematiki, fiziki in astronomi, rojeni leta 2003, zato gotovo ni čudno, da smo poletno šolo začeli z malo nerodno tišino ali mogoče tihimi, kratkimi in skopimi odgovori. Zato so bile spoznavne dejavnosti, s katerimi smo šolo začeli, nujne. 
 
Zvečer je sledilo krajše predavanje dr. Boštjana Kuzmana. Računali smo, koliko zbirateljskih nalepk povprečno moramo kupiti, da napolnimo album s 100 različnimi nalepkami. Navdihujoče, super za začetek. Z nekaterimi smo se že isti večer malo bolj zbližali in kar velik del ne samo večera preživeli ob raznih razpravah o šoli, matematiki, fiziki, astronomiji ... Te so mi od vsega najbolj ostale v spominu.
 
Naslednji dan, v ponedeljek zjutraj smo se po zajtrku po skupinah zabavali ob iskanju strategij pri raznih kombinatoričnih igrah, ki sta jih za nas pripravili Nežka Rugelj in Katarina Vidmar, ki sta nas od nedelje pa do srede spremljali na skoraj vsakem koraku. Popoldne je bilo obarvano v barvah fizike; najprej smo z dr. Barbaro Rovšek računali navore in se pogovarjali ter omenili celo pisano paleto primerov vzvodov v človeškem telesu. A prav gotovo ni bila tako pisana, kot je bila pisana mavrica, o kateri predavanje nam je pripravil dr. Jure Bajc. V ponedeljkovem popoldnevu smo tudi zaplavali v Blejskem jezeru, ki je bilo ravno prav osvežilne temperature. Zvečer pa smo z zanimanjem poslušali predavanje dr. Uroš Kuzmana z naslovom Skoraj očitno. Večer je bil spet poln pogovorov in "zapravljen" za druženje. 
 
V torek smo se v dopoldnevu odpravili na drugo stran Blejskega jezera. Pred kopanjem smo odigrali tud nekaj iger odbojke na mivki in naivno bi bilo misliti, da ni bilo napeto! Na plaži smo po kopanju v nameri, da nam ne bi bilo dolgčas, reševali zanimive matematične probleme, ki nam jih je pripravil Boštjan Kuzman. V tistem popoldnevu smo bili deležni astronomskega predavanja dr. Davida Kraljića, z Boštjanom Kuzmanom pa smo se pogovarjali o grafih in drevesih ter lep čas porabili za raziskovanje le-teh, a nikakor ne zaman, saj je bil raziskovalni proces res zanimiv. Zvečer smo imeli še kviz, to pa je bila zabava. Malo napetosti, živčnosti, seveda sodelovanja ... na koncu pa je zmagovalna – naša – ekipa prejela nagrado; čokoladne bananice, ki smo jih prijazno delili z drugimi skupinami. Sledil je vnovič zanimiv družabni večer. 
 
V sredinem dopoldnevu smo nadaljevali raziskovanje o drevesih. Po treh dneh je bilo vzdušje veliko manj tiho kot na začetku.  Po kosilu pa smo počasi zapustili rojstni kraj matematika, fizika in astronoma Josipa Plemlja. 
 
Seveda pa ne gre pozabiti omeniti nadvse odlične prehrane. Zajtrk smo si v vili pripravljali sami, na kosilo in večerjo pa smo hodili v bližnjo restavracijo. Hrana je bila, še enkrat, vrhunska.
 
Teh nekaj dni gotovo ne bi mogel preživeti bolje. Na kup so spravili takšne ljudi, kot sem jaz; takšne, ki jih ta grozna matematika, ki uničuje življenja, zanima, in so pripravljeni svoj prosti čas posvetiti pogovorom o lepotah in lepotam matematike, fizike in astronomije. Take, ki jim matematika, fizika ali astronomija življenje – nasprotno – popestrujejo. Z nekaterimi sem tudi navezal stike. Krasna izkušnja – z gotovostjo lahko trdim, da mi bo ta poletna šola kot prijeten spomin večkrat polepšala dan. 
 
Vid Kavčič
OŠ Loka Črnomelj