Andrej Guštin, 20. 9. 2018

Slovenija je postala članica Mednarodne astronomske zveze IAU

Po zaslugi prof. dr. Andreje Gomboc in DMFA Slovenije je 21. avgusta 2018 Slovenija končno postala nacionalna članica Mednarodne astronomske zveze.

Mednarodna astronomska zveza (angleško International Astronomical Union ali IAU) je bila ustanovljena leta 1919 z namenom "mednarodnega sodelovanja pri promociji in varovanju astronomske znanosti". Je stanovsko združenje okrog 13.500 profesionalnih astronomov iz več kot sto držav. Med njenimi aktivnostmi so poimenovanje nebesnih teles, podpora raziskovalcem na začetku kariere, podeljevanje nagrad za izjemne dosežke, izdaja strokovne literature, organizacija znanstvenih simpozijev in vsaka 3 leta tako imenovana generalna skupščina, ki je največji profesionalni astronomski dogodek.

Od 20. do 31. avgusta letos je na Dunaju potekala že 30. generalna skupščina IAU, na kateri se je zbralo več kot 3000 astronomov z vsega sveta. Poleg znanstvenega dela srečanja je bilo tokrat veliko poudarka na popularizaciji astronomije, saj bo IAU prihodnje leto slavila 100. obletnico ustanovitve in želi ta jubilej pod sloganom "IAU: 100 let pod skupnim nebom" praznovati s čim širšim krogom ljubiteljev astronomije. V načrtu so javna astronomska opazovanja, razstave, predavanja in druge aktivnosti, podobno kot ob Mednarodnem letu astronomije 2009, ki je nadvse uspešno obeležilo 400 let opazovanja neba s teleskopi.

Letošnja generalna skupščina IAU je bila še posebnega pomena za Slovenijo, saj je bila 21. avgusta na njej soglasno sprejeta kot nacionalna članica IAU. Lahko bi rekli, da smo se s tem končno postavili na zemljevid astronomsko razvitih držav in dodali, da je bil res že skrajni čas za to. Imamo dve astrofizikalni skupini: starejšo na Univerzi v Ljubljani ter mlajšo in večjo na Univerzi v Novi Gorici. Slednja je na primer samo letos sodelovala pri kar treh objavah v prestižni reviji Science, pred enim letom pri opazovanju prelomnega dogodka gravitacijskih valov GW170817, pred dvema letoma pa je organizirala prvi simpozij IAU v Sloveniji.

Pobudo za včlanitev Slovenije v IAU je dala Andreja Gomboc, ki je kot predsednica strokovnega odbora za astronomijo pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije tudi pripravila uradni predlog za vstop Slovenije.

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije v tem primeru deluje kot organizacija, preko katere se je Slovenija včlanila v IAU in tudi plačuje članarino.