21. 10. 2019

Nobelov nagrajenec prof. Duncan Haldane novi častni član DMFA Slovenije

 Na občnem zboru na Bledu je bil za novega častnega člana imenovan profesor Duncan Frederick Michael Haldane. Profesor Haldane je teoretični fizik, rojen leta 1951 v Veliki Britaniji očetu Škotu in materi koroški Slovenki Ljudmili Renko. Po narodnosti pravi, da se smatra na pol Škota in pol Slovenca.

Prof. dr. Duncan Haldane
Prof. dr. Duncan Haldane (foto J. Šuntajs)

Profesor Duncan Haldane je leta 1978 doktoriral iz fizike na Univerzi v Cambridgeu, kjer je bil njegov mentor Nobelov nagrajenec P. W. Anderson. Do leta 1981 je nato delal na Institutu Laue-Langevin v Grenoblu, v letih 1981 - 1987 na Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu in nato med 1987 in 1992 na Univerzi v Kaliforniji, San Diego. Leta 1990 je sprejel mesto profesorja na Univerzi v Princetonu, kjer dela še danes. Je Sherman Fairchild University Profesor Fizike na univerzi v Princetonu in Ugledni raziskovalec Perimeter inštituta za teoretično fiziko v Kanadi.

S Slovenijo ga poleg sorodsvenih vezi povezujejo tudi strokovne povezave s slovenskimi fiziki. Leta 2000 je bil vabljeni predavatelj na konferenci o teoretični fiziki na Bledu, ki so jo organizirali sodelavci Fakultete za matematiko in fiziko UL in Instituta Jožef Stefan. V letu 2018 je bil na daljšem obisku v Ljubljani, kjer je imel dve izjemno obiskani predavanji, v okviru Stefanovih dnevov na Institutu Jožef Stefan, ter predavanje za študente fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko. Decembra lani mu je Univerza v Ljubljani podelila častni doktorat.

Duncan Haldane velja za enega najbolj uglednih živečih teoretičnih fizikov. Njegovi članki, veljajo kot vrhunski dosežki na področju fundamentalne teorije trdne snovi in statistične fizike. Odražajo  izvirne  nove ideje in nove  teoretične  pristope. Njegova objavljena dela, so že desetletja navdih in izziv tako teoretikom kot tudi eksperimentalnih fizikom.

Izvirnost fizike Duncana Haldanea ima izjemen ugled med fiziki v svetu, na kar kažejo številna priznanja v svetu še pred Nobelovo nagrado. Leta 1993 je prejel nagrado Oliverja E. Buckleya Ameriškega fizikalnega društva za kondenzirano snov. Leta 1992 je bil imenovan za člana Ameriške Akademije znanosti in umetnosti in leta 1996 za člana Royal Society v Londonu (FRS). Leta 2012 je prejel tudi Diracovo medaljo Abdus Salam Centra za teoretično fiziko v Trstu.

Eksperimentalni dokaz Haldane-ove teoretičnih napovedi je privedel Švedsko akademijo znanosti do odločitve, da mu skupaj s kolegoma Davidom J. Thouless-om in J. Michael Kosterlitz-om leta 2016 podeli Nobelovo nagrado za ”teoretična odkritja topoloških faznih prehodov in topoloških stanj snovi”.

Marca letos je postal tudi slovenski državljan. V zadnjih dveh letih je večkrat javno podprl vrhunsko znanost, v svojih nagovorih pri nas je izrazil podporo slovenskim prizadevanjem za izboljšanje raziskovalnega okolja, kar je izjemno pomembno za vse stroke in tudi za prizadevanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.