Tomaž Košir, 4. 8. 2023

Slovenija osvojila prvo zlato medaljo na Mednarodni ekonomski olimpijadi za srednješolce

Slovenski dijaki so se vrnili z Mednarodne ekonomske olimpijade s petimi medaljami: 1 zlato, 3 srebrnimi in 1 bronasto.

6. Mednarodna ekonomska olimpijada 2023 je potekala hibridno od 25. julija do 1. avgusta. 14 ekip, med njimi tudi slovenska, se je zbralo v Volosu v Grčiji, še 34 ekip pa je sodelovalo preko spleta. Tekmovalci so se na olimpijadi pomerili v treh preizkušnjah: individualnih tekmovanjih iz ekonomije in iz finančne pismenosti, ter skupinskem tekmovanju v pripravi študije poslovnega primera.

Slovenijo so zastopali Živa Cvitkovič, Špela Gačnik in Žiga Groff z Gimnazije Bežigrad, Benjamin Gašperin z Gimnazije Kranj in Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava. Zlato medaljo je osvojil Jakob Grmek, srebrne medalje so osvojili Špela Gačnik, Benjamin Gašperin in Žiga Groff, bronasto medaljo pa Živa Cvitkovič. Poleg individualnih dosežkov je slovenska ekipa zasedla odlično 6. mesto v skupni razvrstitvi vseh ekip in še boljše 3. mesto v skupnem seštevku točk iz finančne pismenosti. V skupni razvrstitvi vseh ekip je bila Slovenija najbolje uvrščena evropska ekipa. Na prvih petih mestih so se razvrstile Brazilija, Indonezija, Kanada, Singapur in Tajvan.

Ekipo sta na tekmovanju vodila Tomaž Košir z UL FMF in Aleš Toman z UL EF. Poleg njiju so pri pripravah ekipe sodelovali tudi Tanja Istenič, Darija Aleksić in Damjana Kokol Bukovšek z UL EF ter študenta, nekdanja udeleženca mednarodne ekonomske olimpijade, Luka Ponikvar z UL FMF in Benjamin Nahtigal z UL PF. Kot opazovalka in žirantka pri ocenjevanju študij poslovnega primera je na olimpijadi sodelovala tudi Ganna Kudryavtseva z UL FMF.

Selekcijsko tekmovanje iz ekonomije v Sloveniji organizira DMFA v sodelovanju z UL EF.

Priprave na tekmovanje in udeležbo slovenske ekipe na tekmovanju v Grčiji so finančno podprli Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, podjetja GEN-I, MAZARS, Generali Investments in Nova Ljubljanska banka ter obe fakulteti vodij ekipe.

 

Na fotografiji sta spredaj z leve na desno Jakob in Benjamin, zadaj pa stojijo z leve proti desni Živa, Žiga in Špela,


Spletna stran: International Economics Olympiad (ecolymp.org)