Marjetka Conradi, 26. 9. 2023

Mladi naravoslovci potujejo decembra na Tajsko na IJSO 2023

22. septembra 2023, je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekal končni preizkus dvanajstih lanskih osmo- in devetošolcev za uvrstitev na 20. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado – The International Junior Science Olympiad 2023 (IJSO 2023). Najboljših šest bo v začetku decembra 2023  na olimpijadi v Bangkoku merilo svoje naravoslovne spretnosti in znanje z vrstniki s celega sveta.

V ekipo so se uvrstil: devetošolca Andraž Čadež (OŠ Šmartno pod Šmarno goro) in Niko Habinc (OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana) ter dijaki prvih letnikov gimnazij – Aleksander Jotanović (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Lea Hrvatin (Gimnazija Vič), Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad).

Naloge za končni preizkus so sestavili in ocenili mentorji Domen Vaupotič, Iztok Tomažič, Tatjana Vidic in Barbara Rovšek. Slovenija bo s svojima tričlanskima ekipama na olimpijadi sodelovala četrtič. Sodelovanje, priprave in izbor ekip je skupni projekt ZOTKS in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).