Komisija za popularizacijo fizike v osnovni šoli

Barbara Rovšek

Tajnik Komisije:

Barbara Rovšek

E-pošta: fios@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
29. 6. 2022

Ducat izbranih

Na druge priprave za IJSO 2022, ki bodo konec avgusta v Trenti, bomo povabili te učenke in učence, ki so se z najboljšimi rezultati na prvem izbirnem testu uvrstili v 2. krog: y'=y (eksponentna torej), Ne Jožeta!!! (kdo je Jože?), DOMENjeZAKON (se strinjamo), MaKe BiFi, 2+2=5 (aja?), 11012007 (nekdo ima rojstni dan), hiphop321 (nekdo pleše), lesen stol (je pred tabo), 3095031, MPKM123, PM080908 in wiki.

To so, po abecedi, Jan Bavdek (9. razred, OŠ Jakoba Aljaža Kranj), Tifani Bergel (9. razred, OŠ 16. decembra, Mojstrana), Maj Bombek (9. razred, OŠ Tabor I Maribor), Martin Alojz Flisar (9. razred, OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana), Blaž Gašperlin (9. razred, OŠ Franceta Prešerna Kranj), Lara Kodermac (9. razred, OŠ Spodnja Šiška, Ljubljana), Izadora Kopač (8. razred, OŠ Žiri), Erika Košuta Robba (9. razred, Osnovna šola Danile Kumar), Rok Lavrič (8. razred, OŠ Toneta Pavčka, Mirna Peč), Anže Markovič (9. razred, OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana), Primož Markovič (8. razred, OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana) in Svit Miklavčič (9. razred, OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja, Ljubljana).

Med 12 izbranimi so 1 osmošolka in 2 osmošolca, 4 dekleta in 8 fantov, 4 lanski osmošolci, ki so se v drugi krog uvrstili že lani (vsi lanski osmošolci v drugem krogu), 4 Gorenjci, 1 Štajerec, 1 Dolenjec in 6 Ljubljančanov.

Prve priprave so za večino udeležencev potekale v živo na Pedagoški fakulteti in Biotehniški fakulteti UL, za nekaj učencev pa po zoomu. Ob tem se zahvaljujemo Inštitutu Jožef Stefan, ki nam je posodil opremo za zoom prenos; imenitno HD kamero in mikrofon. 

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

27. 6. 2022

Prvi izbirni test za IJSO 2022

V ponedeljek, 27. junija 2022, se je na Pedagoški fakulteti UL 44 učenk in učencev tri ure potilo v klopeh dveh učilnic, ko so reševali 13 strani testa iz biologije, 4 strani testa iz kemije in 4 strani testa iz fizike. V ožji izbor za člane ekipe, ki bo decembra 2022 zastopala Slovenijo na 19. Mednarodni mladinski olimpijadi, se bo uvrstilo 12 najuspešnejših. Rezultate pričakujemo še pred koncem meseca!

27. 6. 2022

Uspeh odpira vrata najprestižnejših svetovnih univerz

V časniku Delo je 23. junija 2022 v prilogi Znanost izšel celostranski intervju z vodjo tekmovanja osnovnošolcev v znanju fizike in v zadnjih 10 letih (so)vodjo slovenske ekipe na Mednarodni in Evropski fizikalni olimpijadi Barbaro Rovšek. O 6. Evropski fizikalni olimpijadi, znanju, ki ga udeleženci olimpijade imajo, ter o zanemarljivem deležu deklet, udeleženih pri fizikalnih olimpijadah.

15. 6. 2022

Prve priprave na IJSO 2022

Od četrtka, 16. junija, do srede, 22. junija 2022, bodo na Pedagoški fakulteti in Biotehniški fakulteti, Oddelku za biologijo, potekale prve strnjene priprave na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO) 2022. Na priprave smo povabili približno 60 učenk in učencev osmega in devetega razreda, ki so na letošnjih državnih tekmovanjih v znanju fizike, kemije in biologije dosegli najboljši uspeh.

Vsak dan se bodo predavanja iz fizike, kemije in biologije začela ob 9. uri in jih bo za 6 šolskih ur, v 5 dnevih skupaj 30. 

Urnik:

26. 5. 2022

Preživeli smo 6. Evropsko fizikalno olimpijado, 1. del

Med 20. in 24. majem 2022 je v Ljubljani potekala 6. Evropska fizikalna olimpijada (EFO). Organiziralo jo je naše društvo (DMFA Slovenije) s pomočjo soorganizatorjev, dveh fakultet Univerze v Ljubljani (UL), Pedagoške (PEF) in Fakultete za matematiko in fiziko (FMF), ter ob nepogrešljivi finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

   

Urnik je bil, milo rečeno, natlačen (kot je sicer navada za Evropsko fizikalno olimpijado in ne nekaj, kar bi si mi iz mazohističnih nagnjenj izmislili sami). V petek, 20. maja so udeleženci olimpijade, ekipe z vodji ekip in dodatnimi spremljevalci, pripotovale v Ljubljano. Ob 18. uri se je v Peterlinovem paviljonu na FMF odvila kratka in učinkovita otvoritvena slovesnost, na kateri so mlade nadobudne fizike pozdravili predsednik 6. EFO Simon Širca, predsednik organizacije EFO (EuPhO, European Physics Olympiad) Jaan Kalda s Tehnične Univerze v Talinu v Estoniji, dekan FMF Tomaž Košir, rektor UNG Boštjan Golob in predsednik organizacijskega odbora 6. EFO Jurij Bajc s PEF.

 

 

 

 

Za kulturno začimbo je poskrbel kvartet trobil Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), za povezovanje otvoritve Boštjan Kuzman, za slastno gorivo za možgane (in druge telesne dele udeležencev) pa Delicije d.o.o., pod šotorom na parkirišču pred FMF od 18.30 ure naprej. Udeležence so od hotela, kjer so bili nastanjeni, do prizorišča otvoritvene slovesnosti (po koncu večerje pa tudi v obratni smeri) pripeljali ustrezno natlačeni, kot celemu dogajanju pritiče, avtobusi LPP, katerih vožnje je prijazno doniralo mesto Ljubljana.

 

 

 

Dogajanje sta sproti dokumentirala fotografa Jan Šuntajs in Vojko Opaškar, sicer oba tudi fizika.

 

26. 5. 2022

Preživeli smo 6. Evropsko fizikalno olimpijado, epilog

Na 6. Evropski fizikalni olimpijadi je Slovenija, ki je tekmovanje gostila, sodelovala z dvema ekipama s skupaj 10 člani. V ekipi so se po drugje opisanem izbirnem postopku uvrstili dijaki (in nobena dijakinja...:( Aleksander Gaydukov (Gimnazija Koper), Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj), Miha Brvar, Domen Lisjak, Peter Andolšek, Samo Krejan in Vid Kavčič (vseh 5 Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor), Anže Hočevar in Matej Kralj (oba Gimnazija Vič, Ljubljana).

Na olimpijadi je sodelovalo 182 tekmovalcev (166 fantov in le 16 deklet) iz 37 držav. Zlate medalje je osvojilo 12 najboljših posameznikov, srebrne 30 naslednjih, bronaste 44, 34 dijakov je bilo pohvaljenih. Trije slovenski dijaki so osvojili srebrno medaljo: Aleksander, Žan in Peter. Tudi bronasto medaljo so osvojili trije: Domen, Miha in Samo. Seveda so trije slovenski dijaki tudi pohvaljeni: Vid, Anže in Tian. Skupni rezultati so objavljeni na spletni strani olimpijade.

Tekmovanje je organiziralo DMFA Slovenije s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v soorganizaciji z Univerzo v Ljubljani.

   

Sponzorja olimpijade sta bila Cosylab in Slovenske železnice. Z donacijami so olimpijado podprli Univerza v Novi Gorici, ki bo dva udeleženca olimpijade (dekle in fanta) štipendirala, Inštitut Jožef Stefan, ki je prispeval v denarni sklad za posebne nagrade, družba Adacta, posameznik Jan Ravnik, družba Elaphe, Elektroinštitut Milan Vidmar in Mestna občina Ljubljana, ki je udeležencem zagotovila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi in koncert v Kinu Šiška.

     

           

           

15. 5. 2022

42. državno tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike za Stefanova priznanja

V soboto, 14. maja 2022 je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru potekalo 42. državno tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 267 učencev; tekmovalo jih je 261. V Ljubljani je tekmovalce in njihove mentorje pozdravil in nagovoril dekan Pedagoške fakultete Janez Vogrinc. Med tekmovanjem so mentorji v Ljubljani sodelovali na delavnici, ki jo je priredil Aleš Mohorič, v Mariboru pa na predavanju Nataše Vaupotič. Prenos po zoomu je uspel srednje dobro.

Neuradne rezultate smo objavili proti večeru.

Nekaj utrinkov z dogajanja v Ljubljani prikazujejo fotografije, ki jih je posnel Jan Šuntajs.

24. 4. 2022

IJSO priprave, 1. obvestilo

Ob istem času kot v lanskem letu bomo tudi letos organizirali priprave za Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado. Sicer še ne vemo, kako bo olimpijada potekala, a vemo da nekako bo in zato jo bomo pričakali pripravljeni.

Prve intenzivne 30-urne priprave bodo v tednu med 20. in 24. junijem 2022; ob zaključku šolskega leta. Na priprave bomo povabili okoli 60 osmo- in devetošolk ter devetošolcev, ki bodo na letošnjih državnih tekmovanjih v znanju fizike, kemije in biologije (!!! povabili bomo tudi približno 7 najboljših biologov !!!) dosegli najboljše rezultate.

Priprave bodo potekale v živo na Pedagoški fakulteti in na Biotehniški fakulteti, Oddelku za biologijo, UL, prenašali pa jih bomo tudi preko zooma za vse, ki se ne bodo mogli vozit vsak dan v Ljubljano. Konec naslednjega tedna, v petek, 1. julija 2022, pa bomo izvedli prvi izbirni test, s katerim bomo izbrali 12 kandidatk in kandidatov za člane olimpijske ekipe.

Do državnega tekmovanja v znanju fizike so še 3 tedni, do državnega tekmovanja v znanju kemije pa še 2 tedna. Državno tekmovanje v znanju biologije za Proteusova priznanja pa je že davno mimo; odvilo se je 3. decembra 2021. Rezultati so objavljeni tule; prvim 7 bomo v kratkem poslali vabilo na priprave.

20. 4. 2022

Priznanja 2.

Vse letošnje spremembe Pravilnika o tekmovanju osnovnošolcev v znanju fizike (Pravilnik 1) so posledica prilagajanja tega pravilnika državnemu Pravilniku o sofinanciranju tekmovanj v znanju (Pravilnik 2).

Naš Pravilnik 1 smo morali prilagoditi Pravilniku 2, če smo želeli, da se tekmovanje v znanju fizike uvrsti med selekcijska tekmovanja. Selekcijska tekmovanja so tista, ki jih (do zgornje meje) financira država. Za selekcijska tekmovanja ni kotizacije. To je dobro.

Potem pa imajo prilagoditve še slabe posledice. O tem smo pisali na tej spletni strani že pred časom in lahko pobrskate po Arhivu novic. Dve od teh slabih posledic sta

1. ukinitev kvot (šolskih in regijskih) (kar se šolskih kvot tiče, smo letos še zvozili, po zaslugi osebnega angažiranja nekaterih učiteljic, za kar smo jim vsi lahko neizmerno hvaležni), (vsaj šolske kvote bomo morda uspeli rešiti; na MIZŠ so nam obljubili, da se bomo o tem še pogovarjali, zdaj kmalu, ko bodo letošnja tekmovanja pod streho),

2. prerazporeditev priznanj; pogoj, da se srebrna priznanja lahko podelijo le na državni ravni tekmovanja. To za fiziko OŠ, ki je 3-stopenjsko tekmovanje, pomeni, da ostanemo brez priznanj bodisi na regijski bodisi na šolski ravni. Zato smo "izkumili" novo priznanje Čmrlj. To priznanje lahko tudi ukinemo, če bi učitelji tako želeli. (Opomba 1: Fizika kot 3-stopenjsko tekmovanje pa seveda ostane, ker druge možnosti ne vidimo, če želimo - in želimo! - obdržati eksperimentalno nalogo na državnem tekmovanju.) (Opomba 2: Astronomija je 2-stopenjsko tekmovanje, zato imajo bronasta priznanja na šolskem.)

19. 4. 2022

IJSO novice

  2022

Prihodnja Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada bi se morala goditi decembra 2022 v Kijevu. Iz očitnih razlogov to ne bo možno.

Olimpijada sicer bo, kot so nam sporočili včeraj, ni pa še jasno, v kakšni obliki. Trenutno vodje olimpijade še vedno iščejo možnost, da bi potekala v živo; če to ne bo mogoče, bo potekala na daljavo (kot lani).

To pomeni, da se bomo olimpijade udeležili. Izbirni postopek bo potekal, kot smo opisali, in organizirali bomo priprave, podobno kot lani. Več informacij sledi kmalu.

15. 4. 2022

Zlata, srebrna, bronasta Stefanova priznanja in priznanja fizikalni Čmrlj

Število priznanj in raven tekmovanja, na kateri se posamezno priznanje lahko osvoji, je določena z državnim Pravilnikom o sofinanciranju tekmovanj v znanju, kjer so členi 27., 28. in 29. tisti, ki to urejajo. Srebrna in zlata priznanja se od letošnjega leta naprej osvajajo in podeljujejo na državnem tekmovanju, bronasta pa lahko na šolskem ali področnem. Pri tekmovanju v znaju fizike bomo bronasta priznanja podelili na področnem tekmovanju. Vsem, ki bi izpolnili stara merila za osvojitev bronastega priznanja (ki so veljala doslej) bomo podelili priznanje Čmrlj.

16. 3. 2022

Konferenca GIREP poleti 2022 v Ljubljani

Med 4. in 8. julijem 2022 bo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekala mednarodna konferenca GIREP, ki je ena največjih konferenc fizikalnega izobraževanja v Evropi. Učitelji ste vabljeni, da se je udeležite. To je odlična priložnost, da se seznanite z zadnjimi dogajanji na področju fizikalnega izobraževanja in se pogovorite s svetovnimi strokovnjaki na tem področju. Vse informacije dobite na spletni strani konference.

Še posebej ste vabljeni, da se konference udeležite s prispevkom. Gotovo se je marsikdo izmed vas ukvarjal s čim, kar bi bilo udeležencem konference zanimivo. Rok za oddajo povzetka je 31. marec 2022. Uradni jezik konference je angleščina.

1. 2. 2022

Predregistracija na IJSO 2022

19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO) bo potekala med 1. in 11. decembrom 2022 v Kijevu v Ukrajini.

Pravkar smo uspešno opravili pred-registracijo slovenske ekipe. Olimpijade se nameravamo udeležiti v živo,

polno cepljeni (s potrdili o tem).

26. 1. 2022

Kako bo potekalo šolsko tekmovanje

Od 25.1.2022 so se zadeve še spremenile, zato je novica zastarela. Kako bo s tekmovanjem letos, bomo objavili v nedeljo, 30.1.2022 (zvečer).

Včeraj (25. januarja 2022) je imela posvetovalna skupina na MIZŠ, ki je pripravila novi Pravilnik o sofinanciranju šolskih tekmovanj sestanek, na katerem so ponovno (in dokončno, vsaj do konca prvega 3-letnega obdobja financiranja?) potrdili strogo interpretacijo člena o merilih za prehode med stopnjami (selekcijskih) tekmovanj, kjer je izbor tekmovalcev, ki se uvrščajo na naslednjo stopnjo tekmovanja opravljen izključno na osnovi rezultata, ki ga dosežejo na predhodni stopnji.

  1. Odločili smo se, da bomo Tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike prijavili kot selekcijsko tekmovanje. Lahko bi postalo interesno (druga kategorija), kar pa bi, domnevamo, potegnilo za seboj druge neugodne posledice; npr. negotovost glede upoštevanja zlatih priznanj pri kandidiranju za Zoisove štipendije, če navedemo le najpomembnejšo.
  2. Če naj bo tekmovanje tudi izbrano za selekcijsko (in ga bo financiralo MIZŠ, kar pomeni, da ne bo kotizacije za tekmovanje in da bodo priznanja, osvojena na tekmovanju, učenci lahko uveljavljali pri vlogah za Zoisove štipendije), moramo v pravilnikih svojih tekmovanj upoštevati vse člene krovnega pravilnika. Če imate pripombe, ki se tičejo novih pravil iz krovnega pravilnika, se ne obračajte na nas, ampak naravnost na posvetovalno skupino MIZŠ, ki jo vodi g. Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja.
  3. Poudarjamo še enkrat, kotizacije za letošnje tekmovanje ni.
  4. Ker se popolnoma jasno zavedamo problema ocenjevanja na šolskem tekmovanju (glede na opisane okoliščine), smo se odločili, da bomo privzeli model ocenjevanja, ki so ga že sprejeli tudi na Zavodu RS za šolstvo za Cankarjevo priznanje (po posvetu na MIZŠ). Ocenjevanje na šolskem tekmovanju bo anonimizirano (kar se tekmovalcev tiče) in distribuirano (na daljavo; ocenjevalci - učitelji mentorji - bodo do skeniranih pol dostopali preko strežnika). O postopku ocenjevanja bomo napisali posebno novico, da ta ni predolga (pa je vseeno dolga).
  5. Tekmovanje bo potekalo izključno na šolah v razpisanem terminu tekmovanja (dan, ura) (ne pa od doma na daljavo; ne glede na to, ali so učenci v izolaciji ali karanteni). Vsled spremenjenih meril za napredovanje na naslednjo stopnjo tekmovanja moramo namreč poskrbeti, da so okoliščine, v katerih učenci tekmujejo, za vse enake. Poleg tega bodo pole, ki jih bodo učenci reševali, vnaprej pripravljene za vsakega prijavljenega učenca posebej (na prvi strani bo natisnjena individualizirana črtna koda in ime učenca) in jih bo potrebno natisniti tik pred tekmovanjem; po tekmovanju pa skenirati in naložiti na strežnik.
  6. Ocenjevalci izdelkov na šolskem tekmovanju bodo člani šolskih tekmovalnih komisij (ŠTK, kot doslej, le da ne boste ocenjevali izdelkov svojih učencev, ampak anonimizirane izdelke naključnih učencev z drugih šol). Število izdelkov, ki jih bodo ocenili člani neke ŠTK bo približno enako številu tekmovalcev, ki so se s te šole udeležili tekmovanja.
  7. Dostop do anonimiziranih pol, ki jih bo potrebno oceniti, bo dobil predsednik ŠTK, ki bo potem organiziral ocenjevanje teh izdelkov.
  8. Če imate konkretno vprašanje, nam lahko pišete po mailu, a na vprašanja, ki se tičejo razumnosti novega pravilnika, ne bomo odgovarjali (ker ni v naši pristojnosti). Na ostala vprašanja bomo odgovorili na spletni strani, da jih bodo lahko videli tudi ostali učitelji oz. zainteresirana javnost. Iz česar sledi, da preden pišete, poglejte na spletno stran, če ni odgovor na vaše vprašanje slučajno že tam. 

Hvala za razumevanje.

16. 12. 2019

Učni načrt Mednarodne juniorske naravoslovne olimpijade

Učni načrt MJNO vsebuje nekatere vsebine, ki jih v veljavnih učnih načrtih naravoslovnih predmetov v slovenski osnovni šoli ni. Original učnega načrta (v angleščini) je tu, preveden v slovenščino pa tu.

7. 2. 2018

OBRAZCI in OCENJEVANJE

Tole je stalna bližnjica k fizikalnim obrazcem s tabelo gostot, ki so dovoljen pripomoček na vseh stopnjah tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja.

Tole pa je stalna bližnjica k navodilom za vrednotenje (ocenjevanje) izdelkov tekmovalcev, ki se jih držimo na vseh stopnjah tekmovanja.