Arhiv novic

28. 4. 2017

Udeleženci IPhO 2017 in EuPhO 2017

Na izbirnem tekmovanju so se v ekipo, ki se bo konec maja udeležila 1. evropske fizikalne olimpijade v Estoniji, julija pa 48. mednarodne fizikalne olimpijade v Indoneziji, uvrstili dijaki Aleksej Jurca in Marko Čmrlec z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani, Luka Govedič in Urban Duh z II. gimnazije Maribor ter Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka.

 

9. 4. 2017

Izjemen uspeh naših mladih astronomov na 24. sanktpeterburški astronomski olimpijadi

Znani so končni rezultati letošnjega spletnega tekmovanja, ki se ga je udeležilo 49 osnovnošolcev in srednješolcev iz Slovenije. Rezultate si lahko ogledate na strani organizatorja.
V kategoriji 7. razredov OŠ so Miha Brvar, Alexander Gaydukov in Urban Zupančil prejeli srebrno medaljo, Lenart Dolinar in Tobias Furst Črtanec pa bronasto medaljo.
V kategoriji 8. razredov OŠ je Matija Likar prejel srebrno medaljo, Nik Milek in Andraž Hribernik bronasto medaljo.
Vsi naši srednješolci so tekmovali v 11. skupini, ki je tudi najtežja skupina tega tekmovanja. Izjemno prvo mesto in zlato medaljo je dosegel Aleksej Jurca.


Čestitamo vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem!

6. 4. 2017

Mars 2017. Prideš?

Mars 2017Matematično raziskovalno srečanje za srednješolce MaRS 2017 bo letos potekalo od 13. do 19. avgusta v CŠOD Čebelica v Dolenji vasi pri Čatežu. Srednješolci iz vse Slovenije, ki jih matematika zanima, se bodo skupaj z izkušeno mentorsko ekipo zbrali v objemu narave in preživeli nepozaben družabno-matematičen teden. Več informacij o taboru preberite na letaku ali na na spletni strani mars.dmfa.si.

28. 3. 2017

Rezultati 12. Messierjevega maratona

Trnovo, 25. - 26. 3. 2017

Dijaki, ki se potegujejo za mesto v reprezentanci za 11. mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike, so zapisani z odebeljeno pisavo.

uvrstitev/ime/število najdenih Messierjevih objektov

1. Igor Žiberna, 109 (Slovenski rekord, največje možno število objektov na letošnjem maratonu.)
2. David Grgič, 104
3. Rok Kovač, 102
4. Urban Ogrinec, 100
5. Aleksej Jurca, 97
6. Borut Korošin, 96
7. Žiga Dodič, 94
8. Marko Čmrlec, 87
9. Anton Jurca, 69
10. Andraž Maier, 37
11. Luka Govedič, 30
12. David Popovič, 29
13. Zala Potočnik, 28
14. Andraž Rojc, 25
15. David Opalič, 22
16. Hana Zlobec, 12

21. 3. 2017

Fermi Masterclass 2017

Na enodnevni delavnici "Masterclass" s satelitom Fermi, namenjeni srednješolcem, boste spoznali nekaj primerov znanstvenih projektov, ki jih izvaja Nasin satelit Fermi. Raziskovalci, sodelujoči pri Fermi-LAT, bodo predstavili znanstvene osnove, detektorje in podatke teleskopa Fermi-LAT ter nato usmerjali dijake skozi (nekoliko poenostavljen) postopek analize podatkov, pri katerem bodo imeli dijaki priložnost sami odkriti nove astrofizikalne objekte v vesolju.
Delavnica bo potekala 5. aprila 2017 na Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini, istočasno z delavnicami na več institucijah v Italiji. Za zaključek se bomo z drugimi sodelujočimi skupinami povezali preko spleta in primerjali ter komentirali rezultate.
Vabljeni k sodelovanju!

Povezava ...

21. 3. 2017

Messierjev maraton

Pridite na Messierjev maraton, ki bo 25. - 26. marca na lokaciji Trnovo pri Novi Gorici. Ni nujno, da tekmujete, saj bodo netekmovalni del popestrila zanimiva predavanja, spoznali boste lahko različne opazovalne tehnike in opremo ter se družili z ljubitelji nočnega neba. Toplo vabljeni mentorji astronomskih krožkov in njihovi učenci, začetniki in tisti, ki imajo v kotu zaprašen teleskop in ne vedo, kako bi se lotili astronomskih opazovanj. DMFA bo tam z naborniki za astronomsko olimpijsko ekipo. Več ...

17. 3. 2017

Poletna šola za mlade matematike, fizike in astronome

Imago_bled-mala

 

Sloviti slovenski matematik akad. prof. dr. Josip Plemelj (1873-1967) je bil rojen na Bledu, kjer stoji tudi znamenita Plemljeva vila. V njej bo letos v mesecu juniju po več letih premora spet potekala poletna šola za nekaj najuspešnejših devetošolcev iz državnih tekmovanj v matematiki, fiziki ali astronomiji. Več o tem boste izvedeli na prireditvi Bistroumi 2017, ki bo 13. maja v Unionski dvorani v Ljubljani. Sponzor poletne šole je Turizem Bled.
 
15. 3. 2017

1. evropska fizikalna olimpijada

V Tartuju v Estoniji bo od 20. do 24. maja 2017 potekala 1. evropska fizikalna olimpijada (EuPhO). Udeležila se jo bo tudi ekipa dijakov iz Slovenije. V ekipo se bodo po merilih izbora, ki so letos ista kot za Mednarodno fizikalno olimpijado, uvrstili dijaki po izbirnem tekmovanju. Upoštevali bomo rezultate na državnem in izbirnem tekmovanju.

1. 3. 2017

Mednarodni matematični kenguru 2017

Logo Kenguru Tekmovanje Mednarodni matematični Kenguru bo v četrtek, 16. marca 2017.

Vsi učenci prvega razreda OŠ, ki se bodo udeležili tekmovanja Mednarodni matematični kenguru, bodo prejeli darilo Kengučrv. (Darilo v tem šolskem letu ne bo na voljo v prosti prodaji.)  Tisti osnovnošolci v zaključnem razredu šolanja, ki so v svojem osnovnošolskem šolanju vedno uspeli osvojiti bronasto priznanje na tekmovanju Mednarodni matematični Kenguru, bodo prejeli priznanje Diamantni kenguru. Najbolj uspešne tekmovalce 7., 8. in 9. razredov na Mednarodnem matematičnem kenguruju in hkrati uspešne na državnem tekmovanju iz matematike bomo v začetku junija odpeljali na nagradni izlet na Dunaj

Tudi letos bo tekmovanje na voljo študentom, ki se lahko na tekmovanje prijavijo s pomočjo spletnega obrazca.

14. 2. 2017

Knjiga Mednarodni matematični kenguru 2012-2016

Kenguru 2012-2016Pri DMFA-založništvo je izšla knjiga Mednarodni matematični kenguru 2012-2016. Naročilnico lahko oddate po e-pošti na naslov narocila@dmfa.si. Več o knjigi»

24. 1. 2017

Soorganizatorji državnega tekmovanja iz fizike

Letošnje državno tekmovanje osnovnošolcev iz fizike za zlata Stefanova priznanja soorganizirajo

 

PeF UL     

15. 1. 2017

Obvestilo

Državna tekmovalna komisija (DTK) za tekmovanja iz astronomije na 8. državnem tekmovanju iz astronomije v kategoriji 8. razredov razveljavlja nalogo A4.
Na otvoritvi tekmovanja v Murski Soboti je nehote prišlo do omembe pravilnega odgovora na to nalogo, kar je tekmovalcem 8. razredov na tej lokaciji lahko pomagalo pri tej nalogi in s tem postavilo tekmovalce na drugih lokacijah v neenak položaj. DTK po natančnem pregledu rezultatov sicer ugotavlja, da ohranitev ali razveljavitev te naloge ne vpliva na vrstni red in prejemnike zlatih priznanj, a nalogo vseeno razveljavlja zaradi ohranjanja enakih možnosti vseh tekmovalcev.
DTK za tekmovanja iz znanja astronomije

5. 1. 2017

24. sanktpeterburška astronomska olimpijada

Objavljene so naloge izbirnega kroga sanktpeterburške astronomske olimpijade in druge podrobnosti o tem tekmovanju.

23. 12. 2016

Novice Mednarodnega matematičnega združenja (IMU)

Logo IMUMednarodno matematično združenje IMU (International Mathematical Union) je v teh dneh z zamudo objavilo letno poročilo o svojih aktivnostih v letu 2015, ki je dosegljivo tudi na spletnem naslovu http://www.mathunion.org/Publications/bulletins/archive/

Med pomembnejšimi novicami združenja so denimo nove informacije o Mednarodnem matematičnem kongresu ICM (International Congress of Mathematics), ki bo potekal leta 2018 v mestu Rio de Janeiro v Braziliji, in nedavna novica o dveh potrjenih kandidaturah za kongres leta 2022, za katerega se potegujeta mesti Pariz (Francija) in St. Petersburg (Rusija).

V nadaljevanju povzemam še nekaj aktualnih vabil IMU za vložitev nominacij za nagrade in kandidatur za funkcije in organizacijo dogodkov v naslednjem obdobju.

 1. Nominacije za nagrade IMU

IMU vabi pridružene ustanove, med katerimi je tudi DMFA Slovenije, da do 31. decembra 2016 nominirajo kandidate za prestižne mednarodne nagrade, ki bodo podeljene na ICM v Riu de Janeiru leta 2018. Gre za naslednje nagrade:

 • Fieldsova medalja za izjemen matematični dosežek. Prejemniki leta 2014 so bili Artur Avila (dinamični sistemi), Manjul Bhargava (teorija števil), Martin Hairer (stohastične parcialne diferencialne enačbe) in Maryam Mirzakhani (hiperbolična geometrija in dinamični sistemi).
 • Nagrada Rolfa Nevanlinne za izjemne prispevke na področju matematičnih vidikov informacijskih znanosti. Prejemnik leta 2014 je bil Subash Khot za odkritja v povezavi Domnevo o enoličnih igrah (Unique Games Conjecture).
 • Nagrada Carla Friedricha Gaussa v čast znanstveniku, katerega matematično delo ima vpliv zunaj matematike - na področju tehnologije, poslov ali v vsakodnevnem življenju. Prejemnik leta 2014 je bil Stanley Osher za razvoj vrste matematičnih algoritmov za modeliranje, ki se uporabljajo na številnih področjih od medicine do računalniške grafike.
 • Chernova medalja posamezniku, ki je s svojim dosežki zagotovil najvišjo stopnjo prepoznavnosti izjemnim dosežkom na področju matematike. Prejemnik leta 2014 je bil Phillip Griffiths za številne prispevke na področju matematike, visokošolskega poučevanja in ter razvoja in vodenja vrhunskih znanstveno-raziskovalnih ustanov.
 • Leelavatijeva nagrada, ki jo sponzorira Infosys, je namenjena izjemnim prispevkom na področju spodbujanja javnega zavedanja o matematiki kot intelektualni disciplini in ključne vloge, ki jo igra v različnih človeških podvigih. Prejemnik leta 2014 je bil Adrián Paenza, za številne poljudne članke, knjige in televizijske oddaje o matematiki na mehiški nacionalni televiziji.
 • Emmy Noether Lecture je posebno vabljeno predavanje na ICM, posvečeno ženskam, ki so prispevale temeljna in trajna matematična odkritja. Častna predavateljica leta 2014 je bila Georgia Benkart za pomembne prispevke na področju Liejeve teorije.

Rok za vložitev vseh nominacij je 31. december 2016. Več podatkov o nagradah je dosegljivih na naslovu www.mathunion.org/general/prizes.

 1. Nominacija za predsednika in tajnika IMU 2019-2022

IMU vabi pridružene ustanove, med katerimi je tudi DMFA Slovenije, da do 15. januarja 2017 posredujejo predloge nominacij za predsednika in tajnika IMU za mandatno obdobje 2019-2022. Kandidature morajo biti poslane na elektronski naslov chair@nc18.mathunion.org preko uradnega naslova organizacije oziroma Odbora za matematiko. Vsebovati morajo izjavo kandidata o pripravljenosti služenju IMU in življenjepis v dolžini največ 2 strani.

 1. Vabilo h kandidaturi za organizacijo ICME 2024

Mednarodni kongres matematičnega izobraževanja ICME (International Congress of Mathematical Education) poteka vsaka 4 leta in je eno največjih svetovnih srečanj raziskovalcev s področja matematičnega izobraževanja. Zadnji kongres je bil leta 2016 v mestu Hamburg v Nemčiji, naslednji bo leta 2020 v mestu Shanghai na Kitajskem. Združenje ICMI (International Commission of Mathematical Instruction), ki deluje pod okriljem IMU, vabi zainteresirane partnerje k vložitvi kandidature za organizacijo kongresa ICME 2024. Izjavo o nameri kandidature je potrebno vložiti do 1. decembra 2017, formalno kandidaturo pa do 1. novembra 2018. Odločitev o izboru bo sprejeta v letu 2019. Več informacij o postopku je na spletni strani http://www.mathunion.org/icmi/conferences/icme-international-congress-on-mathematical-education/bidding-for-icme-15/

 

 

20. 12. 2016

10. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike

Med 9. in 19. decembrom 2016 je bila v indijskem Bhubaneswarju 10. madnarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, na kateri so bili naši tekmovalci zelo uspešni. Aleksej Jurca je prejel srebrno medaljo, Jakob Robnik bronasto medaljo, pohvale pa so prejeli Urban Ogrinec, Anže Jenko in Luka Govedič. 

16. 11. 2016

Didaktične igrače

Didakticne igrače Na naših spletnih straneh je možno kupiti nekatere didaktične igrače, ki so jih za darilo v preteklih letih prejeli naši najmlajši tekmovalci - udeleženci tekmovanja Mednarodni matematični kenguru. Več »

13. 11. 2016

Izredni 69. občni zbor DMFA Slovenije

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije vabi na izredni 69. občni zbor, ki bo v ponedeljek, 28. novembra 2016, na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska ulica 19, Ljubljana, s pričetkom ob 16. uri v predavalnici F1.  
Izredni občni zbor je sklican zaradi sprememb statuta društva (uskladitev z zakonodajo), ki morajo biti v skladu z Zakonom o društvih sprejete na občnem zboru. Za sklepčnost se ga mora udeležiti vsaj 20 članov društva, ki niso člani upravnega odbora. Vljudno vabljeni!
Dnevni red 69. občnega zbora DMFA

 1. Otvoritev
 2. Dopolnitve statuta DMFA Slovenije

4. 11. 2016

2. astronomsko tekmovanje treh dežel

V Avberju na Krasu je med 21. in 23. oktobrom 2016 v organizaciji DMFA Slovenije potekalo 2. astronomsko tekmovanje treh dežel - tekmovanje srednješolskih olimpijskih ekip Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Zmagal je Madžar Antal Gémes, drugo mesto je zasedel naš Jakob Robnik, hrvaški tekmovalec Ilija Srpak pa je zasedel tretje mesto. V ekipnem tekmovanju so bile ekipe tako izenačene, da smo organizatorji vse tri ekipe razglasili za zmagovalke.

27. 10. 2016

Državno tekmovanje iz razvedrilne matematike za študente

Državno tekmovanje iz razvedrilne matematike za študente bo v soboto, 26. novembra 2016, ob 10.00 na fakulteti za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana. Tekmovalci se zberejo ob 9.45 v avli fakultete. Na tekmovanje se je potrebno prijaviti do petka, 18. novembra, na elektronsko pošto rm@dmfa.si. Ob prijavi naj študenti sporočijo tudi, ali so pripravljeni sodelovati v delu tekmovalne komisije pri popravljanju nalog, ki bo potekalo na fakulteti za elektotehniko v Ljubljani isti dan od 12. ure dalje.

15. 9. 2016

1. srečanje na celoletnih pripravah za dijake

Bo v soboto, 24. septembra 2016, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Začelo se bo ob 9:00. Kdor bi se ga želel udeležiti, mora to nujno sporočiti (če še ni) na elektronski naslov jurij.bajc@pef.uni-lj.si najkasneje do srede, 21. septembra do 24:00.

5. 9. 2016

IPHO 2016: Zürich, Švica

Tomaž Cvetko

Od 11. do 17. julija letos je v Zürichu potekala 47. mednarodna fizikalna olimpijada. Na njej je sodelovalo 400 dijakov srednjih šol iz 86 držav. Slovenska ekipa se je po desetih urah tekmovanja in po tednu, polnem vtisov, domov vrnila s štirimi bronastimi medaljami in pohvalo.

»Tu dum tu dum,« se je 9. julija zvečer zaslišalo po ljubljanski glavni železniški postaji, ko je redni nočni vlak, ki povezuje Beograd in Zürich, odpeljal s perona. Po enajstih urah zatiskanja oči pred skoraj neizbežno budnostjo na policah-posteljah spalnega vagona, smo prispeli v najdražje mesto v Evropi: Zürich. Na postaji sta nas pričakala predstavnik organizatorjev in vodič slovenske ekipe. Že je bilo slutiti, da Švicarji ničesar niso prepustili naključju. Nedelja je bila namenjena prihodu in registraciji, popoldne pa so si ekipe lahko ogledale mesto v spremstvu vodičev, saj je izredno zmogljivi javni prevoz omogočil hitro in svobodno gibanje po največjem švicarskem mestu. Več »

31. 8. 2016

Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj

DMFA Slovenije, Univerza v Novi Gorici in Mednarodna astronomska zveza IAU vabita vse, ki jih zanimata sodobna astronomija in astrofizika, da se med 12. in 16. septembrom 2016 udeležijo spremljevalnih dejavnosti ob prvem simpoziju IAU v Sloveniji na temo Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj, ki bo v tem času v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Na razstavo o črnih luknjah, javno opazovanje Sonca in Lune so še posebej vabljene šolske skupine vseh starosti. Na javno predavanje o odkritju gravitacijskih valov in delavnico o črnih luknjah pa vabimo učitelje oz. astronomske pedagoge osnovnih in srednjih šol. Po predhodni prijavi se je tudi mogoče udeležiti strokovnih predavanj simpozija.

Več informacij na www.blackholes2016.si in  www.portalvvesolje.si.

Prosim, da na svoji šoli o dogodkih obvestite še svoje kolege, ki bi jih tema zanimala.

Prijave na strokovna predavanja, javno predavanje o gravitacijskih valovih, delavnico o črnih luknjah: blackholes2016@ung.si.

Vstopnice so brezplačne, vendar jih je zaradi omejenega števila mest potrebno rezervirati.

 

Spremljajoči dogodki za javnost

 

12. do 16. september

Razstava o črnih luknjah

Lokacija: Ljubljana, ploščad pred vhodom v Cankarjev dom (pri spomeniku Ivana Cankarja)

in Državni zbor RS

Razstavo pred Cankarjevim domom si bo mogoče ogledati v dnevnem času. Obiskovalcem bo

na razpolago tudi strokovno vodenje po razstavi.

Termini vodenja po razstavi: 11:00, 13:00, 17:00

 

12. september

Javno astronomsko opazovanje

Lokacija: Ljubljana, ploščad pred vhodom v Cankarjev dom (pri spomeniku Ivana Cankarja)

Dopoldan: javno opazovanje Sonca

Zvečer: javno opazovanje Lune

Astronomi bodo obiskovalcem pripravili nepozaben ogled Sonca in Lune s teleskopi in

ponudili bogato razlago o črnih luknjah in o z njimi povezanih vesoljskih telesih.

 

13. september

Javno astronomsko opazovanje

V slučaju slabega vremena je to rezervni termin za javna opazovanja in druge dejavnosti, ki

so po programu načrtovane za 12. september

 

14. september

Javno poljudno predavanje o črnih luknjah in gravitacijskih valovih

Točno eno leto po prvi neposredni detekciji gravitacijskih valov bo v Cankarjevem domu ob

20h predavanje prof. Sheile Rowan z Univerze v Glasgowu z naslovom "Gravitacijski valovi -

nova doba v astronomiji" (predavanje bo v angleškem jeziku).

Potrebna je predhodna rezervacija brezplačnih vstopnic na blackholes2016@ung.si.

 

16. september

Delavnica o črnih luknjah

Lokacija: Ljubljana, Cankarjev dom

Termin delavnice: 16.00 – 18.00

Delavnica za učitelje osnovnih in srednjih šol ob zaključku simpozija, na kateri bodo učitelji

spoznali nekaj možnosti, kako učencem in dijakom v šoli predstaviti in razložiti črne luknje in

pojave v njihovi bližini.

 

Na kratko o simpoziju

Obstoj črnih lukenj je kot rešitev slavnih Einsteinovih enačb splošne relativnosti predvidel nemški fizik Karl Schwarzschild. Sprva so veljale zgolj za matematično posebnost, danes, 100 let kasneje, pa je, zahvaljujoč izjemnemu napredku na področju opazovalne astronomije, potrjeno, da obstajajo marsikje v vesolju. Tako danes vemo, da črne luknje zvezdnih mas nastanejo pri kolapsu zvezd in da supermasivne črne luknje (take z več kot milijonkrat večjo maso od našega Sonca) prebivajo v središčih večine galaksij v vesolju.

Zadnje veliko odkritje na tem področju se je zgodilo pred letom dni, ko je observatorij LIGO v ZDA prvič neposredno zaznal signal gravitacijskih valov, ki so bili prav tako napovedani že pred 100 leti. Ta detekcija je razkrila nov razred črnih lukenj: par črnih lukenj, milijardo svetlobnih let daleč od nas, ki se po spirali približujeta ena drugi in zlijeta v eno večjo.

Ob stoti obletnici napovedi teh fascinantnih objektov imata Slovenija in še posebej Univerza v Novi Gorici čast organizirati 324. simpozij Mednarodne astronomske zveze (International Astronomical Union – IAU), ki ima naslov: “Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj” (www.blackholes2016.si).

Simpoziji IAU so pomembna srečanja astronomov z vsega sveta in astrofiziki na Univerzi v Novi Gorici so pridobili organizacijo tega prvega IAU simpozija na ozemlju Slovenije po zaslugi aktivne vloge, ki jo igrajo v mednarodnih astrofizikalnih raziskavah. Udeležence bo ob pričetku simpozija v kratkem nagovoru pozdravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

Med 12. in 16. septembrom bo Cankarjev dom v Ljubljani gostil več kot sto svetovno priznanih astrofizikov, ki bodo med drugim razpravljali o najsodobnejših teoretičnih modelih sistemov črnih lukenj in njihovem vplivu na naše razumevanje astrofizike in kozmologije. V pripravah na nove, velike mednarodne opazovalne projekte, kot so Cherenkov Telescope Array, Large Synoptic Survey Telescope in Square Kilometre Array, bo del simpozija namenjen tudi razpravi o njihovi uporabi pri razkrivanju še nepojasnjenih skrivnosti črnih lukenj.

Med simpozijem bo 14. septembra, točno ob prvi obletnici prve neposredne detekcije gravitacijskih valov, javno poljudno predavanje z naslovom: “Gravitacijski valovi: nova doba v astronomiji”.

Profesorica Sheila Rowan bo predstavila izjemno zgodbo o teoretični napovedi gravitacijskih valov in neverjetnem razvoju tehnologije, ki je omogočil njihovo odkritje. Profesorica Rowan je direktorica Instituta za gravitacijske raziskave na Univerzi v Glasgowu in je bila pred kratkim imenovana za glavno znanstveno svetovalko na Škotskem. Na predavanje vabimo širše občinstvo, vključno s srednješolci in študenti.

21. 8. 2016

Člani komisije za popularizacijo fizike v OŠ v letu 2016/2017

V šolskem letu 2016/2017 so člani komisije Vesna Harej, Barbara Rovšek, Jelka Sakelšek, Mojca Štembergar in Gregor Udovč. Gregor Udovč je novi član komisije, ki je zamenjal dolgoletno sodelavko Lucijo Željko.

21. 8. 2016

Člani komisije za Kresničko v letu 2016/2017

Poskuse za 3. sezono Kresničke je razpisala komisija, v kateri so Barbara Rovšek, Andrej Guštin, Dušan Krnel, Luka Praprotnik, Gregor Torkar in Sašo Žigon.

21. 8. 2016

Dodatne spletne strani Kresničke

Čez poletje smo postavili dodatne spletne strani Kresničke. Vabimo na obisk!
19. 8. 2016

Ocenjevalci na področnem tekmovanju

Organizacija in izvedba področnega tekmovanja iz fizike je odvisna od učiteljev fizike z vseh šol, ki na področno tekmovanje pripeljejo svoje učence. V nekaterih regijah organizatorji praviloma, v nekaterih drugih pa v zadnjih letih, težko pridobijo dovolj pomoči za ocenjevanje. Zato smo čez poletje spremenili pravila. Opozarjamo na dodatno besedilo v Razpisu, kjer piše, da se mora iz vsake šole, ki pripelje tekmovalce na PT, v področno tekmovalno komisijo prijaviti vsaj en učitelj fizike. Organizatorji bodo potem sestavili primerno številčno ekipo za ocenjevanje, ki bo lahko svoje delo opravila hitro in učinkovito. To ne pomeni, da bodo vsi prijavljeni učitelji ocenjevalci; pomeni pa, da organizatorji ne bodo v kadrovski stiski in zato dvomih, ali se organizacije PT sploh lotiti. Prosimo za razumevanje.

18. 8. 2016

Celoletne priprave dijakov na tekmovanje iz fizike

V šolskem letu 2016/2017 bomo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani organizirali celoletne priprave dijakov na tekmovanja iz fizike. Predvidoma bomo pripravili 8 srečanj, ki se bodo dogajala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 16, ob sobotah (točne datume bomo določili in objavili kasneje).

Vsakokrat se bomo dobili ob 9.00, posamezno srečanje bo trajalo 6 šolskih ur (do 13.30). Del srečanja (2-3 šolske ure) bo namenjen teoretičnim nalogam, del srečanja (3-4 šolske ure) pa eksperimentom. Naloge, ki jih bomo reševali, bodo s preteklih fizikalnih tekmovanj, eksperimentalne naloge z olimpijad, teoretične naloge tudi iz državnih tekmovanj in izbirnih tekmovanj za olimpijsko ekipo.

Če bi se radi priprav udeležili, nam pišite na naslov jurij.bajc@pef.uni-lj.si. Nadaljnje informacije boste dobili po elektronski pošti. Število udeležencev na vsakem srečanju je omejeno, velja pravilo: kdor prej pride, ima prednost.

Udeležba na pripravah nikakor ni pogoj za sodelovanje na tekmovanjih in nikakor (niti formalno, niti neformalno) ne vpliva na kriterije izbora olimpijske ekipe.

Prijavnine ni. Prevoz in hrano si organizirate sami. Potnih stroškov ne krijemo. Sicer pa vabljeni!

Jurij Bajc in Barbara Rovšek, organizatorja priprav.

 

 

19. 7. 2016

Slovenski dijaki na fizikalni olimpijadi ponovno odlični

Logo IPhO 2016                 

Od 11. do 17. julija 2016 je v zimsko-poletnem vremenu v Zürichu potekala 47. Mednarodna fizikalna olimpijada (MFO) v skupni organizaciji Švice in Lihtenštajna. Pri reševanju treh teoretičnih in dveh eksperimentalnih nalog se je v dveh dnevih in skupaj 10 urah pomerilo skoraj 400 dijakov iz 84 držav s celega sveta. Člani slovenske ekipe so bili Tomaž CvetkoAleksej Jurca in Jakob Robnik, vsi trije z Gimnazije Bežigrad, Jernej Debevc s Prve gimnazije Maribor in Luka Govedič z II. gimnazije Maribor. 

 
Tudi letošnje uvrstitve slovenskih dijakov so izjemne: štirje so se domov vrnili ovenčani z bronastimi medaljami, eden je prejel pohvalo. Trije maturanti iz ekipe bodo v prihodnjem letu  v Ljubljani študirali fiziko. Dvema iz ekipe se bo nova priložnost za osvajanje medalj ponudila prihodnje leto na Baliju v Indoneziji. 
 
Na fotografiji so zadovoljni osvajalci medalj in pohvale po slovesni podelitvi medalj v koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu. Stojijo, z leve, Tomaž, Jakob, Luka, Jernej in Aleksej.
 
Slovenska ekipa na IPho 2016
19. 7. 2016

8. evropski matematični kongres leta 2020 bo v Sloveniji!

Ob robu 7. evropskega matematičnega kongresa v Berlinu je 16. in 17. julija 2016 potekalo tudi zasedanje Sveta Evropskega matematičnega združenja (Council of European Mathematical Society), na katerem so med drugim glasovali tudi o organizaciji naslednjega kongresa leta 2020. Slovenski predlog, ki ga je pripravila UP FAMNIT pod vodstvom Tomaža Pisanskega v sodelovanju s predstavniki ostalih slovenskih matematičnih fakultet in raziskovalnih ustanov ter DMFA Slovenije, je s 45 glasovi proti 33 premagal predlog španske Univerze v Sevilli. Kongres bo verjetno eden največjih znanstvenih dogodkov v Sloveniji doslej in priložnost za promocijo matematike in slovenskih znanstvenih ustanov v evropski matematični skupnosti. Osnovni podatki o načrtovanem kongresu so dosegljivi na spletni strani www.8ecm.si.

21. 6. 2016

Strokovno srečanje in 68. občni zbor DMFA Slovenije

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Fakulteta za naravoslovje in matematiko v Mariboru vabita na strokovno srečanje in 68. občni zbor, ki bosta 14. in 15. oktobra 2016 na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.  Predavanja na matematičnem delu strokovnega srečanja so hkrati tudi predavanja na posodobitvenem seminarju Matematika: temelji, izkušnje, novosti.

Več informacij (urnik, povzetki predavanj, prijava) ...

17. 8. 2015

Tekmovalne naloge DMFA Slovenije

Reševanje problemov Na naših spletnih straneh smo pripravili pregled tekmovalnih nalog z rešitvami in drugih gradiv za pripravo na tekmovanja, ki jih je možno za individualno uporabo kupiti in v obliki PDF datoteke prenesti z našega strežnika. Več »

17. 8. 2015

Vabilo k sodelovanju

Sodelovanje DMFA Slovenije vabi vse zaineteresirane učitelje in študente k sodelovanju pri delu društva (seminarji, delo z mladimi, letne šole, tekmovanja, popularizacija matematike, fizike in astronomije, stiki z javnostmi, ...). Zainteresirani naj pošljejo e-pošto tajniku DMFA Slovenije na naslov tajnik@dmfa.si. Navesti je potrebno dosedanje izkušnje in želeno področje delovanja.

17. 8. 2015

Plemljeva vila

Plemljeva vila

Ali že veste kje boste preživeli počitnice z družino ali prijatelji? Toplo vabljeni v Plemljevo vilo na Bledu, kjer so možnosti za različne športe ali sprehode v naravi. Rezervirajte prosti termin pravočasno.

Prijazno vabljeni!