27. 9. 2018

Slovenija se s Poljske vrača z dvema medaljama

Med 27. 8. in 2. 9. 2018 je na Poljskem v šlezijskem mestecu Bielsko-Biała potekala 12. Srednjeevropska matematična olimpijada. Slovenijo so zastopali Ana Meta Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Tea Jeličić (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana), Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju), Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj), Sašo Nikić in Jan Genc (oba z II. gimnazije Maribor), spremljala pa sta jih Domen Vreš in David Popović.

V hudi konkurenci med evropskimi matematičnimi velesilami sta Jan Genc in Ana Meta Dolinar osvojila bronasti medalji, Tevž Lotrič, Sašo Nikić in Jaka Vrhovnik pa pohvale. Ta se je za las izmuznila Tei Jeličić, kateri je zmanjkalo malo sreče in tudi časa za pripravo, saj je za udeležbo izvedela le teden pred samim tekmovanjem. Srednjeevropska matematična olimpijada je posebno tekmovanje, saj ima tudi ekipni del, v katerem dijaki vsake države naloge rešujejo skupaj. Slovenska ekipa se je uvrstila na 9. mesto, prva tri mesta pa so zasedle Ukrajina, Hrvaška in Madžarska.

Letošnja olimpijada pa je bila tudi prelomna, saj je Slovenijo prvič zastopala ekipa, ki ni vsebovala nobenega tekmovalca, ki bi nas zastopal še na Mednarodni matematični olimpijadi (za večino tekmovalcev je bila to celo prva olimpijada) in vseeno dosegla dober rezultat. Poleg dragocenih tekmovalnih izkušenj pa so tekmovalci pridobili tudi ogromno novih poznanstev.