Boštjan Kuzman, 14. 12. 2021

Mednarodne matematične novice (december 2021)

Evropsko matematično združenje (EMS)

  • Nominacije za organe EMS: EMS vabi k oddaji nominacij za funkcije predsednika, podpredsednika in zakladnika EMS za obdobje 2023-2026. V primeru, da se mesta zapolnijo s sedanjimi člani Izvršnega odbora, se dodatno voli tudi nadomestne člane Izvršnega odbora. Rok za vložitev nominacij je 31. december 2021, volitve bodo potekale junija 2022 na zasedanju Council of EMS.
  • Council of EMS, bienalno zasedanje z volitvami v organe EMS bo potekalo 25. in 26. junija 2022 na Bledu v organizaciji Univerze na Primorskem.

Mednarodna matematična unija (IMU)

  • Heidelberg Laureate Forumprestižno srečanje mladih matematičark in matematikov (pred/dr/post raziskovalce), na katerem se srečajo s prejemniki Abelove, Fieldsove, Turingove in podobnih prestižnih nagrad, bo potekalo v Heidelbergu (Nemčija) septembra 2022. Kandidati se lahko prijavijo do 11. februarja 2022. Pri izboru prijav bodo organizatorji upoštevali tudi morebitno podporo nacionalne organizacije (DMFA Slovenije).
  • Štipendije Kovalevskaya za podporo udeležbe mlajših raziskovalk in raziskovalcev na ICM 2022 so še na voljo. Ruski organizatorji želijo pri izboru kandidatov sodelovati z nacionalnimi društvi, zato se zainteresirane ustanove ali posamezniki čimprej obrnite na Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije (Boštjan Kuzman).
  • Mednarodni dan matematike 2022 ima vodilno temo "Matematika povezuje". Ustanove z vsega sveta so vabljene k sodelovanju, glej http://www.idm314.org.
  • UNESCO je na pobudo IUPAP ob podporu IMU in drugih ustanov razglasil 2022 za Mednarodno leto bazičnih znanosti za trajnostni razvoj. Pridružene organizacije so vabljene k sodelovanju, glej https://www.iybssd2022.org/