Andrej Guštin, 6. 4. 2023

Ekipa za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2023

Po napornem izbirnem postopku so se v ekipo za letošnjo MOAA uvrstili dijakinja Marija Judež (ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija) in dijaki Peter Andolšek, Miha Brvar, Žan Arsov (vsi Gimnazija Bežigrad) in Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper). Čestitamo!

6. aprila se je z izbirnim tekmovanjem zaključil zadnji del postopka za izbiro dijaške olimpijske ekipe, ki bo avgusta letos sodelovala na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (MOAA) na Poljskem.
Pri izbirnem tekmovanju sta odlično delo opravila tudi novopečena mentorja Vid Kavčič in Simon Bukovšek (oba študenta Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani), poleg že stalnih mentorjev prof. Andreje Gomboc (Univerza v Novi Gorici), Andreja Guština (DMFA Slovenije) in Dunje Fabjan (Univerza v Ljubljani). Ob tem naj poudarimo tudi neprecenljivo pomoč bivših tekmovalcev in tekmovalk Roka Kovača, Urbana Razpotnika in Jakoba Jurija Snoja, ravno tako študentov Fakultete za matematiko in fiziko UL.
Izbirni postopek za vstop v ekipo poteka pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFAS) in sicer od decembra dalje na več stopnjah. Prva stopnja je izbor kandidatov in kandidatk na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz znanja astronomije, druga pa opazovalni del (Messierov maraton v organizaciji društva Teleskop iz Nove Gorice) in teoretični del izbirnega postopka. Vsi kandidati sodelujejo pri pripravah in utrjujejo opazovalne veščine, teoretično znanje astrofizike in kozmologije in reševanje numeričnih problemov.
Izbrano ekipo čaka še Tekmovanje treh dežel (Hrvaške, Madžarske in Slovenije), ki bo letos potekalo konec junija blizu Zagreba, ter zadnje intenzivne priprave na začetku avgusta, tik pred olimpijado.
Slovenija je v desetletju sodelovanja na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike dokazala, da spada v sam vrh sodelujočih držav. Poleg absolutnega  zmagovalca Alekseja Jurce leta 2017, se ekipe nikoli niso vrnili praznih rok! Po dosežkih se je zadnja leta Slovenija uvrstila med prvih deset držav na svetu.
Želimo in prizadevamo si, da bi tudi letošnja ekipa bila uspešna. Vsekakor lahko že sedaj zatrdimo, da so vsi sodelujoči pri izbirnem postopku, ne glede na uvrstitev v končno ekipo, tudi med najboljšimi mladimi astronomi in astronomkami na svetu, naša astronomska prva liga!