Marjetka Conradi, 13. 2. 2024

Srečanje EWM 21. decembra (na daljavo)

Srečanja se je udeležilo 25 predstavnic iz različnih evropskih držav. Na sporedu so bile najprej predstavitve Francije (Guatami Bhowmik), Portugalske (Silvija Barbeiro) in Uzbekistana (Umida Baltaeva).  Iz predstavitev smo izvedli zanimiva dejstva o predstavljenosti in promociji žensk v matematiki v teh državah.

Francosko združenje žensk v matematiki podpira enake možnosti in enako obravnavo žensk v matematiki, organizira različne konference, znanstvene in izobraževalne, tudi na nivoju osnovne in srednje šole. Organizirali so matematično srečanje za srednješolke, v šolah izvajajo treninge o enakosti spolov, objavljajo podatke o vključenosti in statusu žensk v matematiki. Na Portugalskem so letos in lani izvedli srečanja žensk v matematiki, letos je bilo več kot 70 udeleženk in udeležencev, poleg predstavitve raziskav, so imeli diskusije o promociji enakosti spolov. V Uzbekistanu se je delež žensk v matematiki (in nasploh v akademskih in drugih zahtevnejših poklicih) v zadnjih letih izredno povečal, odstotek študentk matematike sedaj znaša 57%. Leta 2016 so ustanovili Centralno Azijsko združenje žensk v matematiki, ki povezuje pet držav, ki med drugim izvaja izobraževanja in poletne šole. To je posebej spodbudno, saj gre za azijsko državo, kjer še razmeroma pred kratkih ženske niso imele enakih možnosti izobraževanja in zaposlitve, večinoma so se posvečale le družini in materinstvu.

Nato sta sedili krajši predstavitvi Marie-Fransoise Roy in Helene Mihaljević o obsežnejših raziskavah v zvezi s predstavljenostjo žensk v matematiki, v okvirju projekta “The gender gap project”.

Naslednje srečanje je načrtovano 14. julija 2024.

 

Pripravila: Anja (Ganna) Kudryavtseva