Arhiv novic

17. 4. 2019

Katherine Bouman napisala računalniški algoritem, s pomočjo katerega sestavili prvi portret črne luknje

Predstavniki svetovnega združenja Event Horizont Teleskope so javnosti sporočili izjemno znanstveno odkritje, ki je za vselej spremenilo zgodovino znanosti. Uspelo jim je sestaviti prvo resnično sliko črne luknje ter tako ustvariti najbolj realistično podobo, ki do danes ni bila mogoča. Algoritem je napisala 29-letna Katherine Bouman.

Več o Katherine Bouman.

20. 3. 2019

Abelova nagrada za Karen Keskulla Uhlenbeck

Od leta 2003 vsako leto Norveška akademija znanosti podeljuje Abelovo nagrado. Le-ta je najvišja nagrada za matematične dosežke in je primerljiva z Nobelovo nagrado v ostalih znanostih.

V letu 2019 je prejemnica prestižne Abelove nagrade matematičarka Karen Keskulla Uhlenbeck, z University of Texas, Austin, ZDA. Nagrado je prejela za svoje pionirske dosežke na področju parcialnih diferencialnih enačb, umeritvene teorije in integrabilnih sistemov ter za temeljni vpliv njenega dela na analizo, geometrijo in matematično fiziko.

7. 3. 2019

8. marec 2019

Odbor za ženske DMFA Slovenije v petek, 8. marca 2019 ob 17h v Vidavovi predavalnici (2.05) organizira skupen ogled filma Skriti faktorji / Hidden Figures.
 
Lepo vabljeni!

 

1. 6. 2018

European Women in Mathematics, 18. srečanje

Med 3. in 7. septembrom bo v Grazu potekalo 18. srečanje društva European Women in Mathematics

Organizatorke so sporočile, da so dobrodošle tudi zakasnele prijave za oddajo posterjev na srečanju.

Vabljene k udeležbi!

EWM poster general meeting low res-2

27. 5. 2018

Stališče

Odbor za ženske pri DMFA Slovenije se pridružuje podpisnikom pisma, objavljenega 24. maja 2018 v Odprti strani Dnevnika (Državni svet in izumrtje slovenskega naroda). V celoti se ograjujemo od stališč in izvajanj M. Gamsa in obžalujemo, da predstavnik inštitutov v Državnem svetu, ki ga je med ostalimi podprlo tudi naše Društvo, organizira "somišljeniško zborovanje, ki s kako strokovnostjo nima zveze" in ki "s širjenjem (prastare) ideje o ogroženosti slovenskega naroda vzbujajo strah ter bolj ali manj prikrito apelirajo na podporo politikam izključevanja, ksenofobije ter omejevanja pravic žensk, spolnih, seksualnih, etničnih in verskih manjšin", kot med drugim pravijo v pismu.