Komisija za popularizacijo fizike v osnovni šoli

Saša Ziherl

Tajnik Komisije:

Saša Ziherl

E-pošta: fios@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
5. 12. 2022

Prvi tekmovalni dan na IJSO 2022

V nedeljo, 4. decembra 2022, so udeleženci 19. Mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade (IJSO) reševali prvi del nalog: 30 nalog izbirnega tipa, ki jih za vse radovedne objavljamo tule. Danes imajo tekmovalci dan počitka, vodje ekip pa nadaljujemo delo z diskusijo o teroetičnih nalogah in prevajanjem teh nalog, ki jih bodo udeleženci reševali jutri ...

   

BR

3. 12. 2022

Odhod na 19. Mednarodno mladnsko naravoslovno olimpijado

Danes, 3. decembra 2022, se je v Bogotí v Kolumbiji z otvoritveno slovesnostjo uradno pričela 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO) 2022.

Ekipa 1 dijakinje, 4 dijakov, 1 učenca in 3 vodij ekipe je v Bogotó odpotovala v četrtek, 1. decembra: ob 4.50 zjutraj s kombijem izpred hale Tivoli na zagrebško letališče, od tam v Pariz in iz Pariza po rahlem večurnem prezebanju v terminalu E gromozanskega letališča Charles de Gaulle naprej do Bogoté, kjer smo po 10 urah mirnega leta čez Atlantik pristali na aeropuertu El Dorado. Potem se je začel kolumbijski del avanture; kako smo se z letališča prebili do hotela, bomo povedali kdaj drugič. V hotelu smo se vsi razmestili po sobah ob 2 zjutraj po lokalnem času: to pomeni, da je potovanje iz Ljubljane do sobe v hotelu trajalo pičlih 27 ur. Za člane ekipe, ki niso prav iz Ljubljane, prištejte še vsaj 1 uro, raje 2.

   

Danes je po otvoritvi in kosilu v programu diskusija o prvem tekmovalnem testu, 30 nalogah izbirnega tipa, ki vsebinsko pokrivajo vse tri naravoslovne vede: fiziko, kemijo in biologijo. Po diskusiji bomo vodje ekip naloge prevedli v svoje jezike. Prvi del tekmovanja bo za udeležence jutri, v nedeljo, 4. decembra. 

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara R.

26. 9. 2022

Ekipa za IJSO 2022

V soboto, 24. septembra 2022, je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal zadnji izbor ekipe, ki bo decembra odpotovala v Kolumbijo na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado. Pričelo se je ob 10.05 in zaključilo ob 13.10; brez odmora. Učenke in učenci (nekatere in nekateri že skoraj 1 mesec dijakinje in dijaki) so 3 ure reševali naloge iz biologije (originalno 9 strani, stisnjeno na 8), kemije (4 strani + periodni sistem na svoji strani) in fizike (4 naloge na 4 straneh).

V ekipo so se uvrstili Blaž Gašperlin (lani devetošolec na OŠ Franceta Prešerna Kranj, zdaj dijak 1. letnika Gimanzije Kranj), Martin Alojz Flisar (lani devetošolec na OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja Črnuče, zdaj dijak 1. letnika Gimnazije Bežigrad), Primož Markovič (devetošolec na OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana), Tifani Bergel (lani devetošolka na OŠ 16. decembra, Mojstrana, letos dijakinja 1. letnika Gimnazije Jesenice), Svit Miklavčič (lani devetošolec na OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana, letos dijak 1. letnika Gimnazije Vič) in Maj Bombek (lani devetošolec na OŠ Tabor I Maribor, letos dijak 1. letnika Tehniške gimnazije SERŠ Maribor).

Naloge za izbirni test smo sestavili in potem izdelke tudi ocenili (pritožb pa ne sprejemamo) Domen Vaupotič, Iztok Tomažič in Barbara Rovšek.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

BR

22. 9. 2022

19. IJSO bo v Bogoti v Kolumbiji

Od 2. do 12. decembra 2022 bo v glavnem mestu Kolumbije, Bogoti, potekala 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO 2022).

Olimpijade se bo udeležila tudi ekipa učencev/dijakov iz Slovenije, ki jo bomo izbrali v naslednjem tednu -- po izbirnem testu, ki bo v soboto, 24. septembra 2022.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

B.R.

1. 2. 2022

Predregistracija na IJSO 2022

19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO) bo potekala med 1. in 11. decembrom 2022 v Kijevu v Ukrajini.

Pravkar smo uspešno opravili pred-registracijo slovenske ekipe. Olimpijade se nameravamo udeležiti v živo,

polno cepljeni (s potrdili o tem).

16. 12. 2019

Učni načrt Mednarodne juniorske naravoslovne olimpijade

Učni načrt MJNO vsebuje nekatere vsebine, ki jih v veljavnih učnih načrtih naravoslovnih predmetov v slovenski osnovni šoli ni. Original učnega načrta (v angleščini) je tu, preveden v slovenščino pa tu.

7. 2. 2018

OBRAZCI in OCENJEVANJE

Tole je stalna bližnjica k fizikalnim obrazcem s tabelo gostot, ki so dovoljen pripomoček na vseh stopnjah tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja.

Tole pa je stalna bližnjica k navodilom za vrednotenje (ocenjevanje) izdelkov tekmovalcev, ki se jih držimo na vseh stopnjah tekmovanja.