Komisija za tekmovanje srednješolcev v znanju astronomije za Dominkova priznanja

Tajnik Komisije:

Dunja Fabjan

E-pošta: astro@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
15. 3. 2023

Rezultati Messierovega maratona 2023

Messierov maraton smo izvedli v noči med 18. in 19. marcem 2023.

Tekmovanje je bilo sredi noči prekinjeno zaradi oblačnosti, zato se šteje, da je 89 najdenih Messierovh objektov najvišje možno število vidnih objektov v noči tekmovanja.

 

6. 4. 2023

Ekipa za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2023

Po napornem izbirnem postopku so se v ekipo za letošnjo MOAA uvrstili dijakinja Marija Judež (ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija) in dijaki Peter Andolšek, Miha Brvar, Žan Arsov (vsi Gimnazija Bežigrad) in Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper). Čestitamo!

6. aprila se je z izbirnim tekmovanjem zaključil zadnji del postopka za izbiro dijaške olimpijske ekipe, ki bo avgusta letos sodelovala na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (MOAA) na Poljskem.
Pri izbirnem tekmovanju sta odlično delo opravila tudi novopečena mentorja Vid Kavčič in Simon Bukovšek (oba študenta Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani), poleg že stalnih mentorjev prof. Andreje Gomboc (Univerza v Novi Gorici), Andreja Guština (DMFA Slovenije) in Dunje Fabjan (Univerza v Ljubljani). Ob tem naj poudarimo tudi neprecenljivo pomoč bivših tekmovalcev in tekmovalk Roka Kovača, Urbana Razpotnika in Jakoba Jurija Snoja, ravno tako študentov Fakultete za matematiko in fiziko UL.
Izbirni postopek za vstop v ekipo poteka pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFAS) in sicer od decembra dalje na več stopnjah. Prva stopnja je izbor kandidatov in kandidatk na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz znanja astronomije, druga pa opazovalni del (Messierov maraton v organizaciji društva Teleskop iz Nove Gorice) in teoretični del izbirnega postopka. Vsi kandidati sodelujejo pri pripravah in utrjujejo opazovalne veščine, teoretično znanje astrofizike in kozmologije in reševanje numeričnih problemov.
Izbrano ekipo čaka še Tekmovanje treh dežel (Hrvaške, Madžarske in Slovenije), ki bo letos potekalo konec junija blizu Zagreba, ter zadnje intenzivne priprave na začetku avgusta, tik pred olimpijado.
Slovenija je v desetletju sodelovanja na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike dokazala, da spada v sam vrh sodelujočih držav. Poleg absolutnega  zmagovalca Alekseja Jurce leta 2017, se ekipe nikoli niso vrnili praznih rok! Po dosežkih se je zadnja leta Slovenija uvrstila med prvih deset držav na svetu.
Želimo in prizadevamo si, da bi tudi letošnja ekipa bila uspešna. Vsekakor lahko že sedaj zatrdimo, da so vsi sodelujoči pri izbirnem postopku, ne glede na uvrstitev v končno ekipo, tudi med najboljšimi mladimi astronomi in astronomkami na svetu, naša astronomska prva liga!

5. 1. 2023

Naloge Utrinek državno 2022

Utrinek 6. razred DT 2022

 

Utrinek 7. razred DT 2022

24. 8. 2022

Nov mejnik v uspehu naših mladih astronomov in astronomk

Na 15. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v Gruziji je Peter Andolšek prejel zlato medaljo. Peter je bil zlat že na lanskoletni MOAA in je tako prvi slovenski tekmovalec, ki je prejel dve zlati medalji na istovrstni mednarodni olimpijadi iz astronomije ali fizike ali matematike. Vid Kavčič in Aleksander Gajdukov sta prejela srebrni medalji, Miha Brvar bronasto, Marija Judež pa pohvalo.

Peter Andolšek se je po številu doseženih točk uvrstil na 10. mesto.

8. 5. 2022

Ekipa za MOAA 2022

Po dolgotrajnem izbirnem postopku za MOAA 2022, ki je sestavljen iz državnega tekmovanja v znanju astronomije, Messierovega maratona in dveh izbirnih testov, so se v slovensko ekipo uvrstili:

Miha Brvar, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Peter Andolšek, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Marija Judež, ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija,

Alexander Gaydukov, Gimnazija Koper.

Ti tekmovalci in tekmovalka se bodo udeležili Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki bo v drugi polovici avgusta v Gruziji.

Na Tekmovanje treh dežel, ki ga letos med 1. in 3. julijem organizira DMFA Slovenije, smo povabili še t.i. ekipo B, tekmovalce in tekmovalko, ki so po točkah na izbirnem postopku zasedli mesta od 6 do 11:

Tian Strmšek, II. gimnazija Maribor,

Aleš Rus, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Matic Terglav, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Tilen Šket, I. gimnazija v Celju,

Nika Videnšek Podgorelec, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Leo Pintar, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija.

30. 3. 2022

Naloge preteklih izbirnih tekmovanj za MOAA

Leto 2020 ...

Leto 2021 ...

 

 

2. 12. 2021

Usmeritve glede organizacije tekmovanj na šolski stopnji

Prihajamo v obdobje, ko se vrsti veliko število tekmovanj, hkrati pa se poraja tudi veliko vprašanj, dvomov in neljubih pritiskov glede izvedb le-teh. V izogib neenotnim praksam smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravili usmeritve, ki jih je razumeti kot minimalni standard izvedb tekmovanj. V kolikor lahko vaša organizacija zagotovi tudi višji standard izvedbe, je to seveda dobrodošlo.

ŠOLSKA IN/ALI REGIJSKA STOPNJA

Če organizirate tekmovanje, ki se lahko brez bistvenih tehnoloških ali tehničnih prilagoditev opravi tudi na spletu ali na daljavo, vas pozivamo, da le-to tudi omogočite. Pri tem je potrebno biti pazljiv pri zahtevah tiskanja, nadzornih kamer ipd., saj vsi učenci ali dijaki morda nimajo teh možnosti, zato ne bi želeli, da se v želji po vključitvi čim več tekmovalcev na šolsko tekmovanje, torej tudi tistih v odrejeni karanteni, pojavijo nove skupine izključenih učencev in dijakov, ki jim okoliščine ne omogočajo sodelovanja.

V izogib takšnemu stanju je smotrno, da presojo, ali je spletna izvedba oziroma izvedba na daljavo mogoča in enakopravna v posamezni šoli, prevzamejo šolske tekmovalne komisije. Menimo pa, da morajo biti za možnost oddaljenega sodelovanja na tekmovanju izpolnjeni minimalni pogoji in sicer, tekmovalcu mora biti odrejena karantena, tekmovalec mora izpolnjevati polo pod nadzorom, tekmovalec mora izpolnjevati polo istočasno s tekmovalci na tekmovališču.

Ponovitve tekmovanj, dodatni roki za isto tekmovanje, nenadzorovano pisanje pol in druge prilagoditve, ki postavljajo pod dvom regularnosti in definicijo tekmovanja, niso sprejemljive.

5. 1. 2021

Imena zvezd v Velikem vozu

Naloga in vprašanji za osnovne in srednje šole.

 

Zapomni si imena svetlih zvezd, ki tvorijo asterizem Veliki voz.

Ali je Veliki voz v naših krajih nadobzorniški asterizem?

Ali je ozvezdje Veliki medved v naših krajih nadobzorniško?

17. 12. 2020

Sanktpeterburške astronomske olimpijade letos ne bomo organizirali

Zaradi sprememb v načinu tekmovanja Sanktpeterburške astronomske olimpijade (SAO) DMFA letos ne bo organizator tega tekmovanja za Slovenijo. Tekmovalci in tekmovalke pa se lahko individulano prijavljajo in tekmujejo na teji povezavi - SAO2020. Tekmovanje je odprto do 15. januarja 2021.

 

DMFA Slovenije ne bo organiziral zaključnega teoretičnega in praktičnega dela SAO 2020. To pomeni, da bodo morali prijavljeni tekmovalci/tekmovalke in njihovi mentorji sami poskrbeti za organizacijo zaključnega kroga.

DMFA Slovenije tudi ne bo izdajal potrdil za to tekmovanje.

SAO 2020 ne bo štela kot del izbirnega tekmovanja za ekipo B za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2021.

18. 11. 2020

Prijava na predavanja DMFA

V ZOOM sejo, v kateri bomo v petek, 4. 12. 2020 (začetek ob 15.00 uri), v živo prenašali "pogovorne ure" iz astronomije, bomo spustili 30 poslušalcev. Ostali nas boste lahko spremljali z 20 sekundim zamikom na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab.
Med poslušalce bomo vzeli prvih 30 prijavljenih. Vsi, ki se prijavljate, se prijavljate z imenom, priimkom in elektronskim naslovom, ki naj vsebuje očitno povezavo z vašim imenom in priimkom. Prijavljenim in sprejetim bomo poslali vabilo oz povezavo, preko katere se boste lahko pridružili seji.
 
 
 
12. 11. 2020

Astronomska predavanja za osnovne in srednje šole

 

RAZPORED PREDAVANJ

13. november 2020

15.00–15.45 Nebo ni meja, Andrej Guštin – uvod v astronomijo za vse.

16.00–16.45 Lunine mene in mrki, Barbara Rovšek – za osnovne in srednje šole.

17.00–19.00 Gravitacija in Keplerjevi zakoni, Andreja Gomboc – za srednje šole.

20. november 2020

15.00–15.45 Osončje, Andrej Guštin – za osnovne šole.

16.00–16.45 Letni časi, Barbara Rovšek – za osnovne šole.

17.00–19.00 Geometrijska optika, teleskopi in fotometrija, Dunja Fabjan – za srednje šole.

 

4. december 2020

Pogovorne ure z začetkom ob 15.00 na ZOOM povezavi, ki jo bomo sporočili naknadno. Zahtevana bo tudi predprijava.

Vaša vprašanja, povezana z astronomijo, pošljite na astro@dmfa.si, da bomo lahko pripravili primerne materiale.

 

Vsa predavanja lahko spremljate na ZOOM povezavi (potrebna je prijavaali na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab.

Predavanja bodo posneta in si jih bo mogoče ogledati tudi kasneje na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab.

23. 11. 2020

Začasna odpoved tekmovanja iz znanja astronomije

Članice in člani Komisije za astronomijo pri DMFA Slovenije smo se na podlagi 5. in 9. sklepa Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje odločili, da šolsko tekmovanje iz znanja astronomije, ki je bilo napovedano za 3. december 2020, in državno tekmovanje, ki je bilo napovedano za 9. januar 2021, začasno odpovemo in premaknemo na zaenkrat še nedoločen termin v tekočem šolskem letu, ko bodo učenke/učenci zadnje triade OŠ in srednješolke/srednješolci obiskovali pouk v šolah.

Nova termina šolskega in državnega tekmovanja v znanju astronomije bomo objavili 7 dni pred izvedbo šolskega tekmovanja, kar naj bi zadostovalo za oceno stabilnosti pouka v šoli in pripravo na tekmovanje.

Prijava tekmovalk in tekmovalcev na strežniku bo do nadaljnega odprta. Izjema so jezikovne izbire in izbire prilagoditve, ki morajo biti opravljene v dosedanjih terminih.

 

Strokovni svet RS za splošno izobraževanje je na 210. seji, ki je potekala 19. 11. 2020, opravil strokovno razpravo o izzivih in predlogih izvajanja kurikula v pogojih epidemije in soglasno sprejel 15 sklepov (tukaj), med katerimi sta tudi sklepa o ocenjevanju na daljavo in obremenjenosti šolajočih, ki ju lahko apliciramo tudi na tekmovanja iz znanja.

SKLEP 5: Strokovni svet RS za splošno izobraževanje predlaga Ministrstvu za izobraževanje, znanosti in šport, da se v času izvajanja šole na daljavo praviloma ne ocenjuje znanja, pač pa izvaja izključno preverjanje znanja s kakovostno povratno informacijo, pri čemer se daje prednost ustnemu in rokopisnemu preverjanju ali drugim načinom preverjanja, ki so primerni za posamezen predmet, razen tam, kjer učitelji uporabljajo za posamezen šolski predmet načine in metode ocenjevanja, primerne za spremljanje znanja pridobljenega v času pouka na daljavo in v skladu z učnim načrtom.

SKLEP 9: Strokovni svet RS za splošno izobraževanje priporoča vsem deležnikom vzgojno izobraževalnega procesa v času šolanja na daljavo takšno načrtovanje pedagoškega procesa, da ne bo prihajalo do preobremenjenosti učencev in dijakov.

Andrej Guštin, Tajnik komisije DMFA Slovenije za popularizacijo astronomije

7. 11. 2020

Pomembno obvestilo o tekmovanju iz znanja astronomije!

Zaradi epidemije je prihodnost letošnjih tekmovanj v znanju negotova, vendar šolsko tekmovanje iz astronomije 3. decembra bo. Tekmovanje bo izvedeno na enak način, kot bo tedaj potekal pouk (v šoli ali na daljavo). Mentorice in mentorji naj v primeru izvedbe tekmovanja na daljavo uporabijo spletna orodja, ki jih sicer uporabljajo pri delu v šoli na daljavo, ki so jih skupaj z učenkami in učenci tudi najbolj vajene/vajeni. Način naj bo skladen s pravilnikom tekmovanja ter epidemiološkimi navodili MIZŠ in NIJZ glede izvajanja pouka v času izvedbe tekmovanja.

Komisija za astronomska tekmovanja pri DMFA Slovenije se je odločila, da v teh posebnih razmerah olajša delo mentoricam in mentorjem ter pomaga mladim astronomkam in astronomom, ki bi se radi udeležili našega tekmovanja. Pripravili smo podrobnejši pregled vsebin, ki bodo prišle v poštev za letošnje šolsko tekmovanje, več spletnih predavanj in primere rešenih astronomskih nalog. Na to spletno stran bomo v mesecu novembru dodajali lastne vsebine in povezave do pomembnejših drugih astronomskih virov, zato priporočamo, da nas redno spremljate.

Spletna predavanja bodo 13. in 20. novembra. Povezave do predavanj bodo objavljene naknadno.

 

Dobrodošla so tudi vaša vprašanja in izmenjava izkušenj glede tekmovanja iz znanja astronomije.

Pišete nam lahko na astro@dmfa.si.

 

Osnovne šole

7. razred

Zahtevanja znanja

 • Navidezno dnevno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka dneva in noči in trajanje glede na letni čas in zemljepisno lego, razumeti spreminjanje višine Sonca nad obzorjem in dolžino in smer sence navpične palice.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion3/animations/sunmotions.html

Pozor! Simulacija bo delovala le, če boste v svojem brskalniku omogočili delovanje Adobe Flash.

Vaja Kresnička: http://kresnicka.splet.arnes.si/files/2016/06/2014_15_opazuj_svojo_senco1.pdf

 

 • Navidezno letno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka letnih časov.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion1/animations/seasons_ecliptic.html

 

 • Luna

Potrebno je razumevanje nastanka men, mrkov in poznavanje nekaterih površinskih tvorb na Luni. Znati je treba izmeriti premere kraterjev na Luni s poznavanjem premera Lune.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/lps/animations/lps.html

 

 • Orientacija po nebu (zvezdna karta)

Potrebno je poznavanje sledečih pojmov: ozvezdje, asterizem, vzid in zaid nebesnega telesa, nadobzorniška ozvezdja. Znati je treba uporabljati vrtljivo zvezdno karto. Če bo tekmovanje na daljavo, potem bodo zaradi enakih možnosti naloge z vrtljivo karto nadomeščene z nalogami, pri katerih bo potrebno znanje uporabe karte, vrtljiva karta pri reševanju ne bo potrebna.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/visina-severnice-nad-obzorjem/

http://www.geogebr.si/astronomija/vrtljiva-zvezdna-karta/

http://www.geogebr.si/astronomija/zenitni-in-cirkumpolarni-krog/

 

8. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Gibanje planetov okoli Sonca, glavne lege (opozicija, konjunkcije, elongacija).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/konjunkcija-planetov/

 

Potrebno je poznati še sledeče pojme: astronomska enota, hitrost svetlobe.

Treba je poznati zvezo med potjo, časom in hitrostjo za enakomerno gibanje.

 

9. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. in 8. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Znati je treba opisati gibanje planetov v poenostavljenem modelu enakomernega kroženja okoli Sonca in znati povezati navidezne lege planetov na nebu z dejanskim položajem v prostoru (v Osončju).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/elongacija-merkurja-in-venere/

 

 • Optične naprave

Poznati je treba osnovne optične sheme teleskopov (refraktor, reflektor) in njihove osnovne lastnosti: goriščno razdaljo objektiva in okularja, povečava teleskopa.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/geometrijska-optika/galilejev-daljnogled/

 

Srednje šole

 

Srednješolke in srednješolci lahko uporabljajo delovno verzijo zbirke srednješolskih nalog.

Za zbirko klikni tukaj!

 

Zahtevanja znanja

Poznati morajo teme iz vsebinskega dela razpisa, s posebnim poudarkom na:

 

 • Osnove geometrijske optike (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si

 

 • Gravitacija in Keplerjevi zakoni (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/gibanje-notranjih-planetov-osoncja/

 

 • Fotometrija (samo 2. skupina SŠ)

 

Predavanja

 

Organizirali bomo spletna predavanja za učenke in učence (ob 15. uri) ter dijakinje in dijake (ob 17. uri):

 • petek, 13. november (2 šolski uri, vmes odmor);
 • petek, 20. november (2 šolski uri, vmes odmor).

 

Posnetki predavanj bodo na voljo tudi za kasnejši ogled.

Dodatno bomo člani komisije učencem in dijakom na voljo za vprašanja v petek, 27. november ob 17. uri (1 šolsko uro).

23. 11. 2020

Primer naloge z zvezdno karto za OŠ in SŠ

Na podlagi slike (tukaj) odgovori na vprašanji.

Kdaj 1. januarja vzide zvezda Aldebaran?

Kdaj 15. februarja zaide zvezda Arktur?

10. 11. 2020

Srednje šole

Zahtevnejše naloge iz Mednarodnih olimpijad iz astronomije in astrofizike (MOAA).

Klikni tukaj.

Objavljamo z dovoljenjem Upravnega odbora MOAA.

 

Naloge izbirnega postopka za slovensko ekipo za MOAA 2014.

Klikni tukaj.

 

Naloge prvega Astronomskega tekmovanja treh dežel

Klikni tukaj.

10. 11. 2020

7. in 8. razred OŠ

Poznavanje površja Lune

Pri spoznavanju tvorb na površju Lune vam bo prav prišel prispevek iz publikacije Glej jih zvezde! v letu 2021, ki nam ga je v izobraževalne namene odstopilo uredništvo revije Spika.

Za prispevek klikni tukaj.

Zapomnite si nekaj največjih kraterjev in morij na Luni! Zanje poiščite slovenska imena!

Več o publikaciji tukaj.

10. 11. 2020

Dodatno pojasnilo glede izvedbe šolskega tekmovanja iz znanja astronomije

Poudarjamo, da DMFA Slovenije ne uvaja spletnega tekmovanja. Mentorice in mentorji bodo kot vedno z našega strežnika prenesli tekmovalne pole v formatu pdf in jih potem uporabili pri izvedbi šolskega tekmovanja.