Dunja Fabjan, 8. 4. 2024

Znana je ekipa za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2024

Prejšnji teden je za mlade astronomke in astronome še posebej zaznamoval sklepni del izbirnega postopka za udeležbo letošnje Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike (MOAA). V četrtek, 4. aprila 2024, so se tekmovalke in tekmovalci spopadli z zahtevnima izbirnima testoma iz teorije in obdelave podatkov, konec tedna pa so noč prebedeli na Messierjevem maratonu, praktičnem delu izbirnega postopka

Po napornem izbirnem postopku so se v ekipo za letošnjo MOAA uvrstili

  • Peter Andolšek, Gimnazija Bežigrad,
  • Žiga Vučajnk, I. Gimnazija v Celju,
  • Aleš Rus, Gimnazija Bežigrad,
  • Žan Arsov, Gimnazija Bežigrad in
  • Patricia Király, Gimnazija Bežigrad.

Ekipo čaka naporno poletje: poleg tedna intenzivnih priprav bodo v začetku avgusta sodelovali na Astronomskem tekmovanju treh dežel, ki bo letos potekalo v Bakonybélu na Madžarskem, konec avgusta pa bodo Slovenijo zastopali na MOAA v Rio de Janeiru v Braziliji.

Priprave in izbirni postopek sta koordinirala Dunja Fabjan (Univerza v Ljubljani) in Vid Kavčič, ob neprecenljivi pomoči Andreja Guština, Andreje Gomboc (Univerza v Novi Gorici) in Barbare Rovšek (Univerza v Ljubljani). Dragoceno delo so opravili tudi nekdanji tekmovalci Simon Bukovšek, Žan Ambrožič, Miha Brvar, Urban Razpotnik, Rok Kovač, Domen Lisjak in Marija Judež.

Ekipi nadvse iskreno čestitamo in ji želimo le najžlahtnejših uspehov na letošnji olimpijadi.

 

Vid Kavčič