Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
17. 12. 2022

Uspeh ekipe na IJSO 2022 odmeva

Zasledili smo zapise o uspehu ekipe slovenkega učenca, dijakinje in dijakov na 19. Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi:

tuletule, tule, tule, tule, pa še kje, pa tudi v tiskani izdaji časopisa Delo, 15. decembra 2022, na 14. strani:

BR

11. 12. 2022

Epilog IJSO 2022: vsi z medaljami

V nedeljo, 11. decembra 2022, se je v Bogotí v Kolumbiji slovesno zaključila 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada, IJSO 2022. Z nekaj manj sodelujočimi državami kot zadnja leta (letos "le" 43) in 203 tekmovalci je bila za slovensko ekipo zopet uspešna. Varčujmo s superlativi, ker nam jih bo zmanjkalo. Napišimo dejstva.

Bera: Devetošolec Primož Markovič z Osnovne šole Milana Šuštaršiča iz Ljubljane  je bil med našimi tekmovalci najuspešnejši. Osvojil je srebrno medaljo. Le malo je za njim zaostal Maj Bombek, dijak 1. letnik SERŠ v Mariboru, ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali 4 člani slovenske ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, so vsi dosegli zelo podoben rezultat in osvojili bronaste medalje: Martin Alojz Flisar z Gimnazije Bežigrad, Tifani Bergel z Gimnazije Jesenice, Svit Miklavčič z Gimnazije Vič in Blaž Gašperlin z Gimnazije Kranj. Vsega skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj. Vsi naši tekmovalci so se ponovno (kot že lani) uvrstili v zgornjo polovico. Čestitamo vsem tekmovalcem in mnogim mentorjem, ki so jih na olimpijado ne vseh pripravah zagnano pripravljali.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara Rovšek

11. 12. 2022

Poleg tekmovanja

Udeležba na olimpijadi ne pomeni le tekmovanja. Skoraj še pomembnejši del od tekmovanja je medsebojno spoznavanje mladih z vsega sveta, ki jih družijo skupna zanimanja -- za naravoslovje, fiziko, matematiko ... Med pestrimi aktivnostmi, ki zapolnijo ves preostali čas, ko mladina ravno ne rešuje nalog, ni dolgčas nikomur.

Na IJSO 2022 so tekmovalci potem, ko je bilo tekmovanje mimo, obiskali področje Zipaquirá v bližnji okolici Bogoté, znano po rudniku soli (NaCl) in katedrali iz soli, ki je v rudniku. Po povratku so gledali nogomet. Zabavneje bi sicer bilo, če bi ga igrali.

  

BR

 

10. 12. 2022

Tekmovanje med tekmovanjem

Zakaj bi izpustili šolsko tekmovanje v astronomiji samo zato, ker nas ni doma? Šest članov ekipe za IJSO 2022 je naloge s šolskega tekmovanja v astronomiji reševalo v Bogotí, kot lahko vidite na fotografijah. Znanje astronomije jim koristi tudi na olimpijadi; kot se je izkazalo tudi letos. Prihodnje leto bomo drugi teden priprav vsebinsko obogatili s praktično astronomijo!

Po 60 minutah mozganja smo šli na južnoameriške burgerje. Bili so dobri:)

  

 

BR

5. 12. 2022

Prvi tekmovalni dan na IJSO 2022

V nedeljo, 4. decembra 2022, so udeleženci 19. Mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade (IJSO) reševali prvi del nalog: 30 nalog izbirnega tipa, ki jih za vse radovedne objavljamo tule. Danes imajo tekmovalci dan počitka, vodje ekip pa nadaljujemo delo z diskusijo o teroetičnih nalogah in prevajanjem teh nalog, ki jih bodo udeleženci reševali jutri ...

   

BR

3. 12. 2022

Odhod na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado

Danes, 3. decembra 2022, se je v Bogotí v Kolumbiji z otvoritveno slovesnostjo uradno pričela 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO) 2022.

Ekipa 1 dijakinje, 4 dijakov, 1 učenca in 3 vodij ekipe je v Bogotó odpotovala v četrtek, 1. decembra: ob 4.50 zjutraj s kombijem izpred hale Tivoli na zagrebško letališče, od tam v Pariz in iz Pariza po rahlem večurnem prezebanju v terminalu E gromozanskega letališča Charles de Gaulle naprej do Bogoté, kjer smo po 10 urah mirnega leta čez Atlantik pristali na aeropuertu El Dorado. Potem se je začel kolumbijski del avanture; kako smo se z letališča prebili do hotela, bomo povedali kdaj drugič. V hotelu smo se vsi razmestili po sobah ob 2 zjutraj po lokalnem času: to pomeni, da je potovanje iz Ljubljane do sobe v hotelu trajalo pičlih 27 ur. Za člane ekipe, ki niso prav iz Ljubljane, prištejte še vsaj 1 uro, raje 2.

   

Danes je po otvoritvi in kosilu v programu diskusija o prvem tekmovalnem testu, 30 nalogah izbirnega tipa, ki vsebinsko pokrivajo vse tri naravoslovne vede: fiziko, kemijo in biologijo. Po diskusiji bomo vodje ekip naloge prevedli v svoje jezike. Prvi del tekmovanja bo za udeležence jutri, v nedeljo, 4. decembra. 

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara R.