Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
18. 2. 2023

Zlat, srebrna, bronasti na JSC 2023

Danes so po YouTubu za širno medmrežno javnost predvajali zaključno prireditev 1. JSC, mednarodnega naravoslovnega tekmovanja Junior Science Challenge, Mladinskega naravoslovnega izziva. Tekmovanje sta organizirali Ukrajina in Litva, na njem je vključno z nami sodelovalo 9 držav z ekipami z največ (in praviloma) 6 člani (skupaj je bilo vseh tekmovalk in tekmovalcev 52). V naši ekipi so bili Anže Markovič in Erika Košuta Robba z Gimnazije Bežigrad, Izadora Kopač z osnovne šole Žiri, Jan Bavdek z Gimnazije Kranj, Lara Kodermac z Gimnazije Vič in Rok Lavrič z osnovne šole Toneta Pavčka Mirna Peč. Tekmovanje je v celoti potekalo oddalje. Na njem so se naši (spet) odrezali odlično: Rok je osvojil zlato medaljo (skupaj še s 5 udeleženci, sicer pa - neuradno - absolutno 2. mesto), Anže in Lara sta osvojila srebrni medalji (skupaj še z 9 tekmovalci, neuradno je bil Anže v skupni razvrstitvi absolutno 8.), Jan, Izadora in Erika pa so osvojili bronaste medalje (med skupno 17 prejemniki). Vsi naši tekmovalci so bili po absolutnih dosežkih v zgornji polovici vseh udeležencev (če smo prav šteli, je bil/a naš/a 'najslabši/a' absolutno 24.).

Res smo zadovoljni, da so imeli tudi Erika, Izadora, Lara, Anže, Jan in Rok priložnost, da se izkažejo s svojim znanjem naravoslovja na mednarodnem tekmovanju. Pripravljali so se enako in skupaj z odlično ekipo z IJSO 2022.

O nalogah sva v mednarodnem odboru z ekipo organizatorjev diskutirala, predlagala izboljšave, jih na koncu prevedla in koordinirala izvedbo tekmovanja pri nas vodji ekipe Domen Vaupotič in Barbara Rovšek. Teoretični in praktični del tekmovanja je potekal v ponedeljek, 13., in sredo, 15. februarja 2023 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL.

Projekt sodelovanja Slovenije na IJSO in JSC je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

BR

14. 2. 2023

1. Mladinski naravoslovni izziv, Junior Science Challenge

Poteka od ponedeljka, 13. februarja, do sobote, 18. februarja 2023, na daljavo. Tekmovanje sestavlja veliko delov, od katerih pri prvih treh vsak tekmovalec naloge rešuje individualno, za 4. del pa bodo oblikovali mednarodne skupine s po 4 tekmovalci, ki se bodo skupaj lotili naravoslovnega izziva. Deli tekmovanja so: 

1. MCQ test; 60-minutni test s 15 vprašanji izbirnega tipa;

2. teoretični test, 3-urni (3*60 minut) test s teoretičnimi nalogami iz fizike, kemije in biologije;

3. praktični oziroma eksperimentalni test s posnetki eksperimentov, ki traja 4 ure (4*60 minut);

4. naravoslovni izziv.

Pri naravoslovnem izzivu bodo imeli skupinsko nalogo, da na določeno naravoslovno temo posnamejo kratek film. Ta film bodo potem ocenjevali so-tekmovalci, vodje ekip in komisija organizatorjev.

Teoretični del tekmovanja je že mimo; odvil se je v ponedeljek. V sredo bo na sporedu praktični del, v četrtek in petek bodo udeleženci ustvarjali posnetke.

Naših 6 se je za teoretični del tekmovanja zbralo v učilnici za praktikum na Fakulteti za matematiko in fiziko UL (ker se vaje za študente na srečo začnejo šele prihodnji teden).

 BR

3. 2. 2023

Priložnostno (?) mednarodno tekmovanje v naravoslovju

Med 13. in 18. februarjem 2023 se bo 6 mladink in mladincev udeležijo prvega tekmovanja Mladinski naravoslovni izziv (Junior Science Challenge “Science Vision”), ki bo potekalo v celoti na daljavo.

Tekmovanje organizirata Litva in Ukrajina. Če sledite našim novicam, se morda spomnite, da bi v Kijevu morala potekati 19. IJSO, ki so jo spričo žalostne situacije v Ukrajini v zadnjem hipu prestavili v Kolumbijo. Olimpijade v Bogotí se nekatere države niso udeležile z ekipami in tudi zato zdaj prirejajo to novo tekmovanje.

Organizatorji sporočajo, da so trenutno prijavljene ekipe iz 9 držav: Afganistana, Avstralije, Estonije, Gruzije, Litve, Saudske Arabije, Slovenije, Španije in Ukrajine. Vodji naše ekipe (koordinatorja, recenzenta nalog, prevajalca) bosta Domen Vaupotič in Barbara Rovšek. Članice in člani naše ekipe bodo Lara Kodermac z Gimnazije Vič, Izadora Kopač z Osnovne šole Žiri, Erika Košuta Robba in Anže Markovič z Gimnazije Bežigrad, Jan Bavdek z Gimnazije Kranj in Rok Lavrič z Osnovne šole Toneta Pavčka Mirna Peč. To sta dijakinji in dijaka ter učenka in učenec, ki so se po lanskih pripravah na 19. IJSO uvrstili med 12 kandidatov za olimpijsko ekipo, pa so takrat ekipo za las zgrešili. Vsi so se udeležili priprav za IJSO v celoti (prvih, drugih in tretjih). Zdaj imajo priložnost, da se pomerijo v mednarodni konkurenci.

BR

11. 12. 2022

Epilog IJSO 2022: vsi z medaljami

V nedeljo, 11. decembra 2022, se je v Bogotí v Kolumbiji slovesno zaključila 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada, IJSO 2022. Z nekaj manj sodelujočimi državami kot zadnja leta (letos "le" 43) in 203 tekmovalci je bila za slovensko ekipo zopet uspešna. Varčujmo s superlativi, ker nam jih bo zmanjkalo. Napišimo dejstva.

Bera: Devetošolec Primož Markovič z Osnovne šole Milana Šuštaršiča iz Ljubljane  je bil med našimi tekmovalci najuspešnejši. Osvojil je srebrno medaljo. Le malo je za njim zaostal Maj Bombek, dijak 1. letnik SERŠ v Mariboru, ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali 4 člani slovenske ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, so vsi dosegli zelo podoben rezultat in osvojili bronaste medalje: Martin Alojz Flisar z Gimnazije Bežigrad, Tifani Bergel z Gimnazije Jesenice, Svit Miklavčič z Gimnazije Vič in Blaž Gašperlin z Gimnazije Kranj. Vsega skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj. Vsi naši tekmovalci so se ponovno (kot že lani) uvrstili v zgornjo polovico. Čestitamo vsem tekmovalcem in mnogim mentorjem, ki so jih na olimpijado ne vseh pripravah zagnano pripravljali.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara Rovšek