Mednarodna tekmovanja iz fizike

Opisana so samo tekmovanja, ki se jih bodo naši tekmovalci predvidoma udeležili v tekočem šolskem letu.

Mednarodna fizikalna olimpijada

52. mednarodna fizikalna olimpijada, ki bi morala potekati od 11. do 17. julija 2022 v Minsku v Belorusiji, je bila iz vsem znanih razlogov odpovedana. Ob velikem trudu predsednika Mednarodne fizikalne olimpijade prof. Rajdeep Singh Rawata, ki je zagotovil precejšnjo denarno podporo velikana Huaweia, in Švicarskega združenja za tekmovanja iz znanja pod vodstvom Lionela Philippoza, ki je prevzelo organizacijo, bo olimpijada predvidoma potekala oddaljeno v istem terminu od 11. do 17. julija.

Na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja so se 22. aprila 2022 v olimpijsko ekipo za leto 2022 uvrstili: Aleksander Gaydukov, Gimnazija Koper; Žan Ambrožič, Gimnazija Kranj; Miha Brvar, Domen Lisjak in Peter Andolšek, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana.

Evropska fizikalna olimpijada

6. evropska fizikalna olimpijada bo potekala v živo med 20. in 24. majem v Ljubljani v Sloveniji. Organizator letošnje evropske olimpijade je DMFA Slovenije ob soorganizaciji Pedagoške fakultete in Fakultete za matematiko in fiziko Univetze v Ljubljani in ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Mestne občine Ljubljana.

Kot organizator ima Slovenija pravico do udeležbe dveh ekip, zato letos Slovenijo zastopa deset dijakov, ki so se v ekipo uvrstili na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja 22. aprila 2022.

Člani ekipe so: Aleksander Gaydukov, Gimnazija Koper; Žan Ambrožič, Gimnazija Kranj; Miha Brvar, Domen Lisjak, Peter Andolšek, Samo Krejan in Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana; Tian Strmšek, II. gimnazija Maribor; Anže Hočevar in Matej Kralj, Gimnazija Vič, Ljubljana.