Arhiv novic

15. 3. 2023

Rezultati Messierovega maratona 2023

Messierov maraton smo izvedli v noči med 18. in 19. marcem 2023.

Tekmovanje je bilo sredi noči prekinjeno zaradi oblačnosti, zato se šteje, da je 89 najdenih Messierovh objektov najvišje možno število vidnih objektov v noči tekmovanja.

Objavljamo uradne rezulate.

 REZULTATI

Ime in priimek   št. najdenih objektov  nagrade

Gorazd Bizjan         89  prvo mesto

Žiga Vučajnk           89  drugo mesto

David Grgič             88  tretje mensto

Leo Pintar               88

Alexander Gaydukov    88

Peter Andolšek              88

Aleš Rus                   88

Gašper Jesenk         88

Blaž Gašperlin         88

Miha Brvar               88

Patricia Kiraly          87

Katja Šimenc           87

Žan Arsov                85

Žan Abrožič            85

Anže Jakovac          81

Marija Judež           80

Nika Videnšek Podgorelec     80

Miha Bogataj                            79

Andraž Pepelnjak                    76

Ema Modrijan         58

Urban Ogrinec        51

Jakob Kralj               44

Skupina Gimnazija Vič              43

Borut Korošin         41

Skupina ŠC Škofja Loka            37

Aljaž Erman            30

Skupina OŠ Franceta Prešerna Kranj    25

Evlalija ValiDč         10

Skupina Arkaos        5

9. 1. 2023

Nekaj pojasnil o DT v znanju astronomije za vse stopnje za leto 2023

Tekmovanje traja 120 minut.

V času epidemije je bilo tekmovanje skrajšano zaradi znanih razlogov, zdaj pa se vračamo na staro trajanje tekmovanja.

Vse tekmovalne skupine uporabljajo vrtljivo zvezdno karto.

Karto lahko uporablja tudi tekmovalna skupina Utrinek 6. razred. Karta za to skupino ni nujna, je pa lahko pripomoček pri reševanju katere od nalog. Kdor karte nima, si jo lahko izposodi od nadzornega učitelja na tekmovališču.

5. 1. 2023

Naloge Utrinek državno 2022

Utrinek 6. razred DT 2022

 

Utrinek 7. razred DT 2022

7. 12. 2022

Rešitve tekmovalnih pol šolskega tekmovanja iz znanja astronomije

Objavili smo popravljene verzije rešitev za 9. razred OŠ in 1. skupino SŠ. Če v rešitvah odkrijete še kakšno napako, nas obvestite prek tekmovalnega foruma.

5. 12. 2022

Šolsko tekmovanje iz znanja astronomije v vseh kategorijah traja 60 minut.

11. 11. 2022

Vzorec nalog za astronomsko tekmovanje Utrinek za 6. in 7. razrede OŠ

Utrinek 2021, 6. r

Utrinek 2021, 7. r

24. 8. 2022

Nov mejnik v uspehu naših mladih astronomov in astronomk

Na 15. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v Gruziji je Peter Andolšek prejel zlato medaljo. Peter je bil zlat že na lanskoletni MOAA in je tako prvi slovenski tekmovalec, ki je prejel dve zlati medalji na istovrstni mednarodni olimpijadi iz astronomije ali fizike ali matematike. Vid Kavčič in Aleksander Gajdukov sta prejela srebrni medalji, Miha Brvar bronasto, Marija Judež pa pohvalo.

Peter Andolšek se je po številu doseženih točk uvrstil na 10. mesto.

4. 7. 2022

Uspešno izvedeno Tekmovanje treh dežel

Med 1. in 3. julijem smo organizrali Astronomsko tekmovanje treh dežel. Naši tekmovalci in tekmovalke so bili izjemni, saj je zmagal Peter Andolšek, Vid Kavčič je bil drugi, Miha Brvar tretji, Marija Judež pa četrta. Podrobnosti o tekmovanju sledijo.

8. 5. 2022

Ekipa za MOAA 2022

Po dolgotrajnem izbirnem postopku za MOAA 2022, ki je sestavljen iz državnega tekmovanja v znanju astronomije, Messierovega maratona in dveh izbirnih testov, so se v slovensko ekipo uvrstili:

Miha Brvar, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Peter Andolšek, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Marija Judež, ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija,

Alexander Gaydukov, Gimnazija Koper.

Ti tekmovalci in tekmovalka se bodo udeležili Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki bo v drugi polovici avgusta v Gruziji.

Na Tekmovanje treh dežel, ki ga letos med 1. in 3. julijem organizira DMFA Slovenije, smo povabili še t.i. ekipo B, tekmovalce in tekmovalko, ki so po točkah na izbirnem postopku zasedli mesta od 6 do 11:

Tian Strmšek, II. gimnazija Maribor,

Aleš Rus, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Matic Terglav, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Tilen Šket, I. gimnazija v Celju,

Nika Videnšek Podgorelec, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,

Leo Pintar, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija.

2. 12. 2021

Usmeritve glede organizacije tekmovanj na šolski stopnji

Prihajamo v obdobje, ko se vrsti veliko število tekmovanj, hkrati pa se poraja tudi veliko vprašanj, dvomov in neljubih pritiskov glede izvedb le-teh. V izogib neenotnim praksam smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravili usmeritve, ki jih je razumeti kot minimalni standard izvedb tekmovanj. V kolikor lahko vaša organizacija zagotovi tudi višji standard izvedbe, je to seveda dobrodošlo.

ŠOLSKA IN/ALI REGIJSKA STOPNJA

Če organizirate tekmovanje, ki se lahko brez bistvenih tehnoloških ali tehničnih prilagoditev opravi tudi na spletu ali na daljavo, vas pozivamo, da le-to tudi omogočite. Pri tem je potrebno biti pazljiv pri zahtevah tiskanja, nadzornih kamer ipd., saj vsi učenci ali dijaki morda nimajo teh možnosti, zato ne bi želeli, da se v želji po vključitvi čim več tekmovalcev na šolsko tekmovanje, torej tudi tistih v odrejeni karanteni, pojavijo nove skupine izključenih učencev in dijakov, ki jim okoliščine ne omogočajo sodelovanja.

V izogib takšnemu stanju je smotrno, da presojo, ali je spletna izvedba oziroma izvedba na daljavo mogoča in enakopravna v posamezni šoli, prevzamejo šolske tekmovalne komisije. Menimo pa, da morajo biti za možnost oddaljenega sodelovanja na tekmovanju izpolnjeni minimalni pogoji in sicer, tekmovalcu mora biti odrejena karantena, tekmovalec mora izpolnjevati polo pod nadzorom, tekmovalec mora izpolnjevati polo istočasno s tekmovalci na tekmovališču.

Ponovitve tekmovanj, dodatni roki za isto tekmovanje, nenadzorovano pisanje pol in druge prilagoditve, ki postavljajo pod dvom regularnosti in definicijo tekmovanja, niso sprejemljive.

22. 11. 2021

Izjemen olimpijski uspeh: dve zlati medalji astronomov

Ponosni smo, da sta se obe ekipi mladih astronomov in astronomk izvrstno izkazali na letošnji Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) sta prejela zlati medalji, Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad) in Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad) sta prejela srebrni medalji, Urban Razpotnik (Gimnazija Bežigrad), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor) in Urša Mati Djuraki (Gimnazija Bežigrad) so prejeli bronaste medalje, Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) je prejemnik pohvale, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) se je častno spoprijela z zelo zahtevnimi astronomskimi in astrofizikalniim nalogami.

Zaradi izrednih razmer je prvič v zgodovini potekala na daljavo v organizaciji gostujoče države Kolumbije.

Čestitamo vsem tekmovalcem in tekmovalkam za izreden uspeh, saj se je Slovenija letos uvrstila tudi med najboljših pet držav udeleženk tekmovanja. Ravno tako gredo čestitke vsem njihovim učiteljem in mentorjem, posebej glavnemu organizatorju Andreju Guštinu, mentorjema Krištofu Skoku in Dunji Fabjan ter članoma spremljevalne ekipe Roku Kovaču in Jonu Judežu.

Naslednja olimpijada bo v Kijevu (Ukrajina) in upamo, da bodo imeli takrat tekmovalci možnost, da se vnovič v živo srečajo in tekmujejo s sovrstniki celega sveta.

5. 1. 2021

Imena zvezd v Velikem vozu

Naloga in vprašanji za osnovne in srednje šole.

 

Zapomni si imena svetlih zvezd, ki tvorijo asterizem Veliki voz.

Ali je Veliki voz v naših krajih nadobzorniški asterizem?

Ali je ozvezdje Veliki medved v naših krajih nadobzorniško?

17. 12. 2020

Sanktpeterburške astronomske olimpijade letos ne bomo organizirali

Zaradi sprememb v načinu tekmovanja Sanktpeterburške astronomske olimpijade (SAO) DMFA letos ne bo organizator tega tekmovanja za Slovenijo. Tekmovalci in tekmovalke pa se lahko individulano prijavljajo in tekmujejo na teji povezavi - SAO2020. Tekmovanje je odprto do 15. januarja 2021.

 

DMFA Slovenije ne bo organiziral zaključnega teoretičnega in praktičnega dela SAO 2020. To pomeni, da bodo morali prijavljeni tekmovalci/tekmovalke in njihovi mentorji sami poskrbeti za organizacijo zaključnega kroga.

DMFA Slovenije tudi ne bo izdajal potrdil za to tekmovanje.

SAO 2020 ne bo štela kot del izbirnega tekmovanja za ekipo B za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2021.

27. 11. 2020

"Govorilne ure" iz astronomije bodo 4. decembra

Pogovorne ure bodo 4. decembra 2020 z začetkom ob 15.00 na ZOOM povezavi, ki jo bomo sporočili naknadno. Zahtevana bo tudi predprijava.

Spremljali nas boste lahko tudi na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab.

Vaša vprašanja, povezana z astronomijo, pošljite na astro@dmfa.si, da bomo lahko pripravili primerne materiale.

7. 11. 2020

Pomembno obvestilo o tekmovanju iz znanja astronomije!

Zaradi epidemije je prihodnost letošnjih tekmovanj v znanju negotova, vendar šolsko tekmovanje iz astronomije 3. decembra bo. Tekmovanje bo izvedeno na enak način, kot bo tedaj potekal pouk (v šoli ali na daljavo). Mentorice in mentorji naj v primeru izvedbe tekmovanja na daljavo uporabijo spletna orodja, ki jih sicer uporabljajo pri delu v šoli na daljavo, ki so jih skupaj z učenkami in učenci tudi najbolj vajene/vajeni. Način naj bo skladen s pravilnikom tekmovanja ter epidemiološkimi navodili MIZŠ in NIJZ glede izvajanja pouka v času izvedbe tekmovanja.

Komisija za astronomska tekmovanja pri DMFA Slovenije se je odločila, da v teh posebnih razmerah olajša delo mentoricam in mentorjem ter pomaga mladim astronomkam in astronomom, ki bi se radi udeležili našega tekmovanja. Pripravili smo podrobnejši pregled vsebin, ki bodo prišle v poštev za letošnje šolsko tekmovanje, več spletnih predavanj in primere rešenih astronomskih nalog. Na to spletno stran bomo v mesecu novembru dodajali lastne vsebine in povezave do pomembnejših drugih astronomskih virov, zato priporočamo, da nas redno spremljate.

Spletna predavanja bodo 13. in 20. novembra. Povezave do predavanj bodo objavljene naknadno.

 

Dobrodošla so tudi vaša vprašanja in izmenjava izkušenj glede tekmovanja iz znanja astronomije.

Pišete nam lahko na astro@dmfa.si.

 

Osnovne šole

7. razred

Zahtevanja znanja

 • Navidezno dnevno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka dneva in noči in trajanje glede na letni čas in zemljepisno lego, razumeti spreminjanje višine Sonca nad obzorjem in dolžino in smer sence navpične palice.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion3/animations/sunmotions.html

Pozor! Simulacija bo delovala le, če boste v svojem brskalniku omogočili delovanje Adobe Flash.

Vaja Kresnička: http://kresnicka.splet.arnes.si/files/2016/06/2014_15_opazuj_svojo_senco1.pdf

 

 • Navidezno letno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka letnih časov.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion1/animations/seasons_ecliptic.html

 

 • Luna

Potrebno je razumevanje nastanka men, mrkov in poznavanje nekaterih površinskih tvorb na Luni. Znati je treba izmeriti premere kraterjev na Luni s poznavanjem premera Lune.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/lps/animations/lps.html

 

 • Orientacija po nebu (zvezdna karta)

Potrebno je poznavanje sledečih pojmov: ozvezdje, asterizem, vzid in zaid nebesnega telesa, nadobzorniška ozvezdja. Znati je treba uporabljati vrtljivo zvezdno karto. Če bo tekmovanje na daljavo, potem bodo zaradi enakih možnosti naloge z vrtljivo karto nadomeščene z nalogami, pri katerih bo potrebno znanje uporabe karte, vrtljiva karta pri reševanju ne bo potrebna.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/visina-severnice-nad-obzorjem/

http://www.geogebr.si/astronomija/vrtljiva-zvezdna-karta/

http://www.geogebr.si/astronomija/zenitni-in-cirkumpolarni-krog/

 

8. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Gibanje planetov okoli Sonca, glavne lege (opozicija, konjunkcije, elongacija).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/konjunkcija-planetov/

 

Potrebno je poznati še sledeče pojme: astronomska enota, hitrost svetlobe.

Treba je poznati zvezo med potjo, časom in hitrostjo za enakomerno gibanje.

 

9. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. in 8. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Znati je treba opisati gibanje planetov v poenostavljenem modelu enakomernega kroženja okoli Sonca in znati povezati navidezne lege planetov na nebu z dejanskim položajem v prostoru (v Osončju).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/elongacija-merkurja-in-venere/

 

 • Optične naprave

Poznati je treba osnovne optične sheme teleskopov (refraktor, reflektor) in njihove osnovne lastnosti: goriščno razdaljo objektiva in okularja, povečava teleskopa.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/geometrijska-optika/galilejev-daljnogled/

 

Srednje šole

 

Srednješolke in srednješolci lahko uporabljajo delovno verzijo zbirke srednješolskih nalog.

Za zbirko klikni tukaj!

 

Zahtevanja znanja

Poznati morajo teme iz vsebinskega dela razpisa, s posebnim poudarkom na:

 

 • Osnove geometrijske optike (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si

 

 • Gravitacija in Keplerjevi zakoni (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/gibanje-notranjih-planetov-osoncja/

 

 • Fotometrija (samo 2. skupina SŠ)

 

Predavanja

 

Organizirali bomo spletna predavanja za učenke in učence (ob 15. uri) ter dijakinje in dijake (ob 17. uri):

 • petek, 13. november (2 šolski uri, vmes odmor);
 • petek, 20. november (2 šolski uri, vmes odmor).

 

Posnetki predavanj bodo na voljo tudi za kasnejši ogled.

Dodatno bomo člani komisije učencem in dijakom na voljo za vprašanja v petek, 27. november ob 17. uri (1 šolsko uro).

24. 10. 2020

Velik uspeh na 1. spletni mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike

Na prvi spletni mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike GeCAA, ki letos zaradi pandemije nadomešča redno MOAA, so naši dijaki in dijakinja poželi izjemen uspeh. Domen Lisjak je osvojil srebrno medaljoVid KavčičUrša Mati Djuraki in Urban Razpotnik (vsi Gimnazija Bežigrad) bron, Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) pa pohvalo.

Na GeCAA, ki so jo organizirali estonski astronomi, je sodelovalo več kot 300 dijakov in dijakinj iz 40 držav.

Spletna stran tekmovanja: https://gecaa.ee/