Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
20. 5. 2019

Bistroumi 2019

V nedeljo, 19. maja 2019, je v Cankarjeve domu potekala slavnostna prireditev Bistroumi 2019, na kateri smo nagrajencem vseh naših tekmovanj podelili nagrade za osvojena najvišja mesta na teh tekmovanjih. Tekmovanje srednješolcev v znanju fizike za Stefanova priznanja je v šolskem letu 2018/2019 potekalo že 57.; nagrajenci so ovekovečeni spodaj.

Ne prav vsi nagrajenci v 1. skupini na velikem odru Gallusove dvorane CD. Kje si, Tjaša? (foto: Jan Šuntajs)

Ne prav vsi nagrajenci v 2. skupini.  (foto: Jan Šuntajs)

Ne prav vsi nagrajenci v 3. skupini.  (foto: Jan Šuntajs)

 

9. 5. 2019

Andraž Jelinčič ...

... je trenutno še dijak Gimnazije Bežigrad, kmalu bo maturant. Ne le, da se je uvrstil v ekipe za vse največje MFA olimpijade - 59. MMO, 50. MFO in 13. MOAA -; na vseh tekmovanjih, ki se jih je letos udeležil, je tudi zmagal. Prve nagrade je pobral na državnem tekmovanju srednješolcev v znanju matematike za Vegova priznanja, državnem tekmovanju v znanju fizike za Stefanova priznanja in državnem tekmovanju iz astronomije in astrofizike za Dominkova priznanja. Študirat se odpravlja v Anglijo. Ko ne rešuje matematičnih, fizikalnih in astrofizikalnih problemov, bere fantazijsko literaturo in je vodnik pri tabornikih.

Foto: Jan Šuntajs

10. 5. 2019

Člani obeh olimpijskih ekip

Nova pravila, ki določajo uvrstitev dijakov (in dijakinj ...) v obe olimpijski ekipi, so delovala deloma tako, kot smo predvideli - število vseh udeležencev obeh olimpijad se je povečalo s 5 na 8 - deloma pa ne - med udeleženci ni nobenega dekleta (še dobro, da je ženska vsaj druga vodja ekip).

Na 3. EuPhO v Rigo letijo konec maja 2019 Simon Bukovšek z Gimnazije Škofja LokaMarko Čmrlec, Andraž Jelinčič in Vladimir Smrkolj z Gimnazije Bežigrad ter Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj.

Na 50. IPhO v Tel Aviv potujejo v začetku julija 2019 Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja LokaSašo Domadenik z  II. gimnazije MariborAleš Globočnik in Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj ter Vladimir Smrkolj z Gimnazije Bežigrad.

Od 8 udeležencev olimpijad so letos 3Gimnazije Bežigrad, 2Gimnazije Kranj, 2Gimnazije Škofja Loka in 1II. gimnazije Maribor.

15. 4. 2019

Konferenca o poučevanju matematike, fizike in astronomije

Konec septembra - 27. in 28. 9. 2019 - bomo na Bledu organizirali Konferenco o poučevanju matematike, fizike in astronomije. Glavni temi konference bosta delo z nadarjenimi učenci ter sodobne teme in pristopi k poučevanju. Dobrodošli bodo prispevki učiteljev matematike, fizike in astronomije na osnovnih in srednjih šolah. Podrobnejše informacije bomo objavili kmalu.

31. 8. 2018

50. MFO, Tel Aviv, Izrael

Med 7. in 15. julijem 2019 bo v Tel Avivu v Izraelu potekala 50. Mednarodna fizikalna olimpijada.

18. 1. 2019

3. Evropska fizikalna olimpijada ...

... bo potekala od 31. maja 2019 do 4. junija 2019 v glavnem mestu Latvije, Rigi. Olimpijado organizira University of Latvia.