Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
1. 10. 2018

Poročila o raziskovalnih nalogah

Na Raziskovalnih dnevih 2018 so se dijaki in dijakinja v času, ko ni bilo predavanj, v dvojicah ukvarjali z raziskovalnimi projekti. O svojih ugotovitvah so napisali poročila.

Gregor Gajič in Vladimir Smrkolj    Energijske izgube pri trkih kovancev
Aleš Globočnik in Tevž Lotrič Sinusna nihanja sestavljenih nihal
Juš Mirtič in Jernej Birk Ugotavljanje valovne dolžine mikrovalov v mikrovalovni pečici in topljenje sira v njej
Jon Judež in Urša Konda Merjenje števila π
30. 9. 2018

Sobotne priprave na PEF

V soboto, 29. septembra so na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekale prve letošnje sobotne priprave na tekmovanja iz fizike. Naslednje srečanje bo že prihodnjo soboto, 6. oktobra 2018. Če bi se priprav rada udeležila (ali udeležil), izpolni 'prijavnico', ki jo najdeš na tej isti strani malo nižje spodaj. 

28. 9. 2018

Udeleženci Raziskovalnih dni 2018

Skupaj z mentorjema Nino Verdel in Jurijem Bajcem na travniku pred Plemljevo vilo na Bledu.

 

21. 9. 2018

Raziskovalni dnevi 2018

V Plemljevi vili na Bledu bodo od ponedeljka, 24., do četrtka, 27. septembra 2018, potekali tradicionalni Raziskovalni dnevi za srednješolce, ki so se v preteklem letu najuspešneje spopadali z nalogami na fizikalnih tekmovanjih. 

Vsak dan od ponedeljka do srede bosta na sporedu dve predavanji, preostali čas pa bodo dijaki preživeli ob delu na projektih, pri čemer jim bosta pomagala in jih po potrebi usmerjala Jurij Bajc (UL PEF) in Nina Verdel (IJS). Zaradi sodelovanja večine udeležencev na šolskem izbirnem tekmovanju iz logike se Raziskovalni dnevi zaključujejo v četrtek, 27. septembra, dopoldne. Vsebinski program predavanj:

 Martina Čarman (ARSO)  Preiskovalci na delu: Potres
 Martin Klanjšek (IJS)  Kvantne spinske tekočine kot obet kvantnega računalništva
 Boris Majaron (IJS)  Optika v medicini
 Aleš Mohorič (UL FMF)  Struktura barvnih prikazovalnikov
 Jan Ravnik (IJS)  Skrita stanja in super računalniki
 Barbara Rovšek (UL PEF)  Lom 

 

31. 8. 2018

50. MFO, Tel Aviv, Izrael

Med 7. in 15. julijem 2019 bo v Tel Avivu v Izraelu potekala 50. Mednarodna fizikalna olimpijada.

26. 8. 2018

Sobotne priprave na tekmovanja iz fizike

V šolskem letu 2018/2019 bomo organizirali sobotne celoletne priprave dijakov na tekmovanja iz fizike. Priprave se bodo odvijale ob sobotah na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Prvo srečanje bo predvidoma 15. ali 22. septembra 2018, potem se jih bo do pomladi in pričetka sezone tekmovanj zvrstilo še 7. Vsa srečanja se bodo pričela ob 9.00 in bodo trajala do približno 14. ure. Tri šolske ure so namenjene teoriji, tri eksperimentom (eksperimentalnim nalogam s preteklih olimpijad). Če bo prijav na srečanja dovolj, bomo dijake razdelili v dve skupini in teorijo izvajali prilagojeno (1. in 2. letnik skupaj ter 3. in 4. letnik skupaj, oziroma po željah udeležencev). Priprave bova vodila Barbara Rovšek in Jurij Bajc.

Če bi rada ali rad na pripravah sodelovala ali sodeloval, izpolni kratek obrazec (da te bomo lahko obvestili o datumih srečanj, vključno s prvim). 

23. 8. 2018

Novi predsednik MFO

Po dveh 5-letnih predsedniških mandatih Hansa Jordensa smo v Lizboni člani mendarodnega odbora MFO izvolili novega predsednika. To je postal Rajdeep Singh Rawat iz Singapurja.

Fotografija je nastala po zaključni slovesnostosti 49. MFO v Lizboni. Na njej sva, skupaj z novim predsednikom MFO, vodji slovenske ekipe Jurij Bajc in Barbara Rovšek.

20. 8. 2018

Pohvale in medalje od 1993 naprej

Takole so se nabirale pohvale in medalje, ki so jih na Mednarodni fizikalni olimpijadi osvojili slovenski dijaki od leta 1993 naprej, ko je Slovenija drugič sodelovala na olimpijadi kot samostojna država. Prvo sodelovanje leto prej je bilo poskusno, ekipa je štela le 2 člana (kasneje vedno 5). Na zadnji olimpijadi smo dosegli številko 90, kar je vsota 45 pohval (modra), 37 bronastih medalj (zelena), 6 srebrnih (rumena) in 2 zlatih (rdeča; prva leta 2002 in druga 2017). Leta 2003 je po svetu razsajal SARS, zato se slovenska ekipa olimpijade, ki je potekala na Tajvanu, ni udeležila.

 

29. 7. 2018

8 nezasedenih mest v dveh olimpijskih ekipah

V prihodnjem šolskem letu se bomo udeležili dveh fizikalnih olimpijad, 3. Evropske in 50. Mednarodne. Ekipi na obeh olimpijadah ne bosta isti. Vsaka ekipa šteje največ 5 članov. Samo dva najvišje uvrščena dijaka oz. dijakinji se bosta lahko udeležila obeh olimpijad, zato se bo v ekipi uvrstilo  8 dijakov in dijakinj. Glede na osvojene medalje na letošnjih olimpijadah še nihče od letošnjih udeležencev ni uvrščen v nobeno olimpijsko ekipo.

Merila za izbor ekip bodo po 1.8.2018 natančno opisana in objavljena tu.

27. 7. 2018

Portugalska, Lizbona, julij 2018: 3 bronaste in pohvala

Slovenski dijaki se z 49. Mednarodne fizikalne olimpijade v Lizboni vračajo ovenčani s tremi bronastimi medaljami in pohvalo. Medalje so osvojili Luka Govedič z Druge gimnazije Maribor, Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani, pohvalo pa Urban Duh z Druge gimnazije Maribor. Luka, Natan in Urban so z olimpijadami opravili, v jeseni se bodo posvetili študiju fizike. Luka bo študiral na MIT v Bostonu, Natan in Urban pa na FMF v Ljubljani. Marko in Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka, v prihodnjem letu oba dijaka 4. letnika gimnazije, pa bosta ponovno lovila kriterije za uvrstitev v olimpijski ekipi (ker smo kriterije nekoliko spremenili, se bo za sodelovanje na prihodnji olimpijadi moral boriti tudi Marko, kljub letos osvojeni bronasti medalji).

Na fotografiji so dijaki po svečani podelitvi medalj, ki je potekala v soboto, 29. julija 2018 v muzeju Gulbenkian, v parku muzeja. 

 

22. 7. 2018

49. Mednarodna fizikalna olimpijada, Lizbona, Portugalska

Med 21. in 29. julijem 2018 poteka v Lizboni 49. Mednarodna fizikalna olimpijada. Otvoritev je za nami, zdaj nas čaka delo. Za ekipo slovenskih dijakov, v kateri so, na fotografiji z leve, Urban Duh, Natan Dominko Kobilica, Marko Čmrlec in Klemen Bogataj, leže pa še Luka Govedič, je jutri na sporedu prvi izziv, eksperimentalna naloga. Za medalje se bodo borili s skoraj 400 udeleženci iz vsega skupaj 87 držav.

Ekipa na otvoritvi

 

24. 5. 2018

Ekipa dijakov na 2. EFO

V sredo, 23. maja, in v četrtek, 24. maja 2018, so na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani ter na Fakulteti za matematiko in fiziko UL potekale intenzivne kratke teoretične priprave dijakov, ki se bodo udeležili letošnjih fizikalnih olimpijad. Priprave sta vodila Ciril Dominko in Martin Klanjšek. Na Pedagoški fakulteti pa so se dijaki samostojno pripravljali na eksperimentalna dela tekmovanj. To so počeli tako, da so izvajali eksperimente s preteklih olimpijad. 

Druge Evropske fizikalne olimpijade, ki se prične v ponedeljek, 28. maja 2018 v mestu Dolgoprudnij v bližini Moskve, se bodo udeležili Marko Čmrlec, Andraž Jelinčič in Luka Školč, vsi dijaki Gimnazije Bežigrad (na fotografiji, ki jo je posnel Jan Šuntajs, stojijo po vrsti na strehi FMF, z leve), Klemen Bogataj iz Gimnazije Škofja Loka (četrti z leve) in Gregor Kikelj iz ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija (prvi z desne). Evropsko olimpijado 2018 organizira in gosti Moskovski inštitut za fiziko in tehniko, Московский Физико-Технический институт, ali na kratko, Физтех.