Mednarodna tekmovanja iz fizike

Opisana so samo tekmovanja, ki se jih bodo naši tekmovalci predvidoma udeležili v tekočem šolskem letu.

Mednarodna fizikalna olimpijada

51. mednarodna fizikalna olimpijada, ki bi morala potekati konec julija 2020 v Vilni v Latviji, je bila odpovedana. Latvija jo bo gostila predvidoma od 17. do 25. julija 2021, prav tako v Vilni.

Na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja so se 12. maja 2021 v olimpijsko ekipo za leto 2021 uvrstili: Lev Podbregar, ŠC Celje, Gimnazija Lava; Simon Bukovšek, Gimnazija Kranj; Anže Krejan, ŠC Velenje, Gimnazija; Domen Lisjak, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana in Nejc Funtek, ŠC Celje, Gimnazija Lava.

Evropska fizikalna olimpijada

5. evropska fizikalna olimpijada bo potekala oddaljeno med 18. in 27. junijem 2021, tekmovalna dneva bosta 19. in 20. junij 2021. Organizator oddaljene izvedbe je podobno kot leta 2020 Estonija.

Na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja so se 12. maja 2021 v evropsko olimpijsko ekipo za leto 2021 uvrstili: Lev Podbregar, ŠC Celje, Gimnazija Lava; Simon Bukovšek, Gimnazija Kranj; Vito Levstik, II. gimnazija Maribor; Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad, Ljubljana in Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju.

Letos se je po dolgem času zgodilo, da sta si mesto, ki je kot zadnje še vodilo do udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, s povsem enakim rezultatom državnega in izbirnega tekmovanja delila Juš Kocutar in Vito Levstik, II. gimnazija Maribor, in Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju. O članu ekipe je zato v skladu z Merili za uvrstitev na mednarodna tekmovanja odločil žreb.