Komisija za popularizacijo matematike v srednji šoli

Sandra Cigula

Tajnik Komisije:

Sandra Cigula

E-pošta: mass@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
5. 6. 2017

Uspešnost slovenskih dijakinj na 6. EDMO v Švici

Med 6. in 12. aprilom je v Zürichu v Švici potekala že 6. Evropska dekliška matematična olimpijada (EDMO). Na olimpijadi je tekmovalo 168 tekmovalk iz 44 držav, od tega se je tekmovanja udeležilo tudi 11 neevropskih držav, ki so tekmovale izven konkurence. Letošnjo slovensko ekipo so sestavljale dijakinje Klara Drofenik, Špela Polak in Ana Opalič iz I. gimnazije v Celju in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad.

Evropska dekliška matematična olimpijada se po načinu tekmovanja zgleduje po Mednarodni matematični olimpijadi in tako dekleta v vsakem od dveh tekmovalnih dni po 4 ure in pol rešujejo tri naloge. Kot je že iz imena razvidno je tekmovanje namenjeno dekletom. Dekleta so tipično precej slabše zastopana na ostalih matematičnih tekmovanjih. Tu pa imajo tudi one možnost zastopati svojo državo, seveda pa ne smemo pozabiti na pomembnost druženje s podobno mislečimi udeleženkami in na dolgotrajna prijateljstva.

Letos so se slovenske udeleženke odlično odrezale in pokazale vse svoje znanje. Še posebej sta bili uspešni Ana Meta Dolinar, ki je osvojila bronasto medaljo, in Klara Drofenik, ki je osvojila pohvalo za popolnoma pravilno rešeno nalogo. Ekipno je Slovenija osvojila 30. mesto.

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Prihodnja možnost za slovenska dekleta, da se izkažejo na EDMO, bo naslednje leto v Firencah v Italiji. Merila za izbor v ekipo bodo objavljena spletni strani http://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaSSA/MerilaIzbora.aspx

5. 6. 2017

Slovenski udeleženci na MMO, SMO in SMMT v letu 2017

Po izvedenih treh izbirnih testih in državnem tekmovanju iz matematike so bile izbrane ekipe za mednarodna matematična tekmovanja.

MMO 2017

Letošnja izvedba mednarodne matematične olimpijade (MMO) bo potekala od 12.7. do 23.7. v Rio de Janairu v Braziliji (prihod tekmovalcev je 16. 7.). Letos bodo slovenske barve na tekmovanju zastopali Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija, in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred tekmovanjem pa si bodo mladi upi ostrili ume še na skupnih pripravah s švicarsko ekipo. Priprave bodo potekale od 9.7. do 14.7. v Solothurnu v Švici, spoznavali pa bodo zahtevnejše teme in pa tudi reševali poskusne teste.

SMO 2017

Srednjeevropska matematična olimpijada (SMO) bo letos od 21. do 27. avgusta potekala v Vilni v Litvi. V letošnji slovenski ekipi bodo Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred odhodom v Litvo bo naša ekipa odpotovala na Dunaja na skupne priprave z avstrijsko ekipo. Med drugim bodo tudi ekipno reševali poskusni test, saj je ekipni del tekmovanja SMO precejšnja posebnost med matematičnimi tekmovanji.

SMMT 2017

Slovenska ekipa se že od samega začetka udeležuje Sredozemskega mladinskega matematičnega tekmovanja (SMMT). Letošnja, že četrta, izvedba bo potekala od 19. do 22. julija v Rimu v Italiji. Tekmovanje je ekipnega značaja in poteka v angleščini. V Slovensko ekipo so se uvrstili Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimanzije v Mariboru.

6. 4. 2017

Mars 2017. Prideš?

Mars 2017Matematično raziskovalno srečanje za srednješolce MaRS 2017 bo letos potekalo od 13. do 19. avgusta v CŠOD Čebelica v Dolenji vasi pri Čatežu. Srednješolci iz vse Slovenije, ki jih matematika zanima, se bodo skupaj z izkušeno mentorsko ekipo zbrali v objemu narave in preživeli nepozaben družabno-matematičen teden. Več informacij o taboru preberite na letaku ali na na spletni strani mars.dmfa.si.