Arhiv novic

15. 3. 2023

Rezultati Messierovega maratona 2023

Messierov maraton smo izvedli v noči med 18. in 19. marcem 2023.

Tekmovanje je bilo sredi noči prekinjeno zaradi oblačnosti, zato se šteje, da je 89 najdenih Messierovh objektov najvišje možno število vidnih objektov v noči tekmovanja.

 

20. 8. 2023

Peter Andolšek najboljši mladi astronom na svetu, tudi ostali izjemni

V soboto, 19. avgusta, se je v poljskem mestu Katowice zaključila 16. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike. Na njej je sodelovalo rekordnih 50 držav s skupno okrog 250 tekmovalci. V organizaciji DMFA Slovenije se je tekmovanja udeležilo tudi slovensko moštvo. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je bil najboljši med najboljšimi. Poleg absolutne zmage je zmagal tudi v dveh od treh kategorij, v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov.

Slavili so tudi ostali člani ekipe: Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) sta prejela srebrni medalji, Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) bronasto medaljo, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) pa pohvalo. Peter Andolšek je že tretje leto zapored prejel zlato medaljo, kar še ni uspelo nobenemu od slovenskih tekmovalcev na olimpijadah iz znanja naravoslovnih ved. Tokrat pa je slavil kot najboljši mladi astronom na svetu. V desetih letih, odkrat se tekmovanja udeležujejo slovenski dijaki, je to drugič kar slavimo skupnega zmagovalca. Leta 2017 je na Tajskem zmago dosegel Aleksej Jurca. Gre za izjemen dosežek, ki ne uspeva niti najmočnejšim ekipam na svetu.

Na olimpijadi, ki je neke vrste astronomski triatlon, so dijaki znanje preizkusili v teoretičnih in opazovalnih nalogah ter v obdelavi astronomskih podatkov. Olimpijada je potekala med 10. in 20. avgustom na Poljskem, kjer letos obeležujejo 550. obletnico rojstva poljskega astronoma Nikolaja Kopernika. V mestu Katowice so se za izvedbo tako številčnega tekmovanja poslužili tudi športne arene Spodek (vesoljska ladja) ter prenovljenega planetarija.

Ekipo so vodili Vid Kavčič, Andrej Guštin in Dunja Fabjan. Pri državni selekciji, pripravah ekipe in izvedbi tekmovanja so sodelovali še Andreja Gomboc, Simon Bukovšek, Urban Razpotnik, Rok Kovač, Jon Judež, Ema Mlinar, Jakob Jurij Snoj in Ajda Erjavec.

Iskrene čestitke tako izjemnim tekmovalcem s prvakom Andolškom na čelu, kot tudi vrhunski in predani ekipi pedagogov, ki ob teh uspehih žanjejo sadove svojega dolgoletnega načrtnega in predanega delo z mladimi astronomi.

Več sledi ...

 

6. 4. 2023

Ekipa za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2023

Po napornem izbirnem postopku so se v ekipo za letošnjo MOAA uvrstili dijakinja Marija Judež (ŠC Novo mesto, Sr. elektro šola in tehn. gimnazija) in dijaki Peter Andolšek, Miha Brvar, Žan Arsov (vsi Gimnazija Bežigrad) in Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper). Čestitamo!

6. aprila se je z izbirnim tekmovanjem zaključil zadnji del postopka za izbiro dijaške olimpijske ekipe, ki bo avgusta letos sodelovala na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (MOAA) na Poljskem.
Pri izbirnem tekmovanju sta odlično delo opravila tudi novopečena mentorja Vid Kavčič in Simon Bukovšek (oba študenta Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani), poleg že stalnih mentorjev prof. Andreje Gomboc (Univerza v Novi Gorici), Andreja Guština (DMFA Slovenije) in Dunje Fabjan (Univerza v Ljubljani). Ob tem naj poudarimo tudi neprecenljivo pomoč bivših tekmovalcev in tekmovalk Roka Kovača, Urbana Razpotnika in Jakoba Jurija Snoja, ravno tako študentov Fakultete za matematiko in fiziko UL.
Izbirni postopek za vstop v ekipo poteka pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFAS) in sicer od decembra dalje na več stopnjah. Prva stopnja je izbor kandidatov in kandidatk na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz znanja astronomije, druga pa opazovalni del (Messierov maraton v organizaciji društva Teleskop iz Nove Gorice) in teoretični del izbirnega postopka. Vsi kandidati sodelujejo pri pripravah in utrjujejo opazovalne veščine, teoretično znanje astrofizike in kozmologije in reševanje numeričnih problemov.
Izbrano ekipo čaka še Tekmovanje treh dežel (Hrvaške, Madžarske in Slovenije), ki bo letos potekalo konec junija blizu Zagreba, ter zadnje intenzivne priprave na začetku avgusta, tik pred olimpijado.
Slovenija je v desetletju sodelovanja na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike dokazala, da spada v sam vrh sodelujočih držav. Poleg absolutnega  zmagovalca Alekseja Jurce leta 2017, se ekipe nikoli niso vrnili praznih rok! Po dosežkih se je zadnja leta Slovenija uvrstila med prvih deset držav na svetu.
Želimo in prizadevamo si, da bi tudi letošnja ekipa bila uspešna. Vsekakor lahko že sedaj zatrdimo, da so vsi sodelujoči pri izbirnem postopku, ne glede na uvrstitev v končno ekipo, tudi med najboljšimi mladimi astronomi in astronomkami na svetu, naša astronomska prva liga!

9. 1. 2023

Nekaj pojasnil o DT v znanju astronomije za vse stopnje za leto 2023

Tekmovanje traja 120 minut.

V času epidemije je bilo tekmovanje skrajšano zaradi znanih razlogov, zdaj pa se vračamo na staro trajanje tekmovanja.

Vse tekmovalne skupine uporabljajo vrtljivo zvezdno karto.

Karto lahko uporablja tudi tekmovalna skupina Utrinek 6. razred. Karta za to skupino ni nujna, je pa lahko pripomoček pri reševanju katere od nalog. Kdor karte nima, si jo lahko izposodi od nadzornega učitelja na tekmovališču.

5. 1. 2023

Naloge Utrinek državno 2022

Utrinek 6. razred DT 2022

 

Utrinek 7. razred DT 2022

7. 12. 2022

Rešitve tekmovalnih pol šolskega tekmovanja iz znanja astronomije

Objavili smo popravljene verzije rešitev za 9. razred OŠ in 1. skupino SŠ. Če v rešitvah odkrijete še kakšno napako, nas obvestite prek tekmovalnega foruma.

5. 12. 2022

Šolsko tekmovanje iz znanja astronomije v vseh kategorijah traja 60 minut.

11. 11. 2022

Vzorec nalog za astronomsko tekmovanje Utrinek za 6. in 7. razrede OŠ

Utrinek 2021, 6. r

Utrinek 2021, 7. r

4. 7. 2022

Uspešno izvedeno Tekmovanje treh dežel

Med 1. in 3. julijem smo organizrali Astronomsko tekmovanje treh dežel. Naši tekmovalci in tekmovalke so bili izjemni, saj je zmagal Peter Andolšek, Vid Kavčič je bil drugi, Miha Brvar tretji, Marija Judež pa četrta. Podrobnosti o tekmovanju sledijo.

2. 12. 2021

Usmeritve glede organizacije tekmovanj na šolski stopnji

Prihajamo v obdobje, ko se vrsti veliko število tekmovanj, hkrati pa se poraja tudi veliko vprašanj, dvomov in neljubih pritiskov glede izvedb le-teh. V izogib neenotnim praksam smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravili usmeritve, ki jih je razumeti kot minimalni standard izvedb tekmovanj. V kolikor lahko vaša organizacija zagotovi tudi višji standard izvedbe, je to seveda dobrodošlo.

ŠOLSKA IN/ALI REGIJSKA STOPNJA

Če organizirate tekmovanje, ki se lahko brez bistvenih tehnoloških ali tehničnih prilagoditev opravi tudi na spletu ali na daljavo, vas pozivamo, da le-to tudi omogočite. Pri tem je potrebno biti pazljiv pri zahtevah tiskanja, nadzornih kamer ipd., saj vsi učenci ali dijaki morda nimajo teh možnosti, zato ne bi želeli, da se v želji po vključitvi čim več tekmovalcev na šolsko tekmovanje, torej tudi tistih v odrejeni karanteni, pojavijo nove skupine izključenih učencev in dijakov, ki jim okoliščine ne omogočajo sodelovanja.

V izogib takšnemu stanju je smotrno, da presojo, ali je spletna izvedba oziroma izvedba na daljavo mogoča in enakopravna v posamezni šoli, prevzamejo šolske tekmovalne komisije. Menimo pa, da morajo biti za možnost oddaljenega sodelovanja na tekmovanju izpolnjeni minimalni pogoji in sicer, tekmovalcu mora biti odrejena karantena, tekmovalec mora izpolnjevati polo pod nadzorom, tekmovalec mora izpolnjevati polo istočasno s tekmovalci na tekmovališču.

Ponovitve tekmovanj, dodatni roki za isto tekmovanje, nenadzorovano pisanje pol in druge prilagoditve, ki postavljajo pod dvom regularnosti in definicijo tekmovanja, niso sprejemljive.

22. 11. 2021

Izjemen olimpijski uspeh: dve zlati medalji astronomov

Ponosni smo, da sta se obe ekipi mladih astronomov in astronomk izvrstno izkazali na letošnji Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) in Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) sta prejela zlati medalji, Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad) in Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad) sta prejela srebrni medalji, Urban Razpotnik (Gimnazija Bežigrad), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor) in Urša Mati Djuraki (Gimnazija Bežigrad) so prejeli bronaste medalje, Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) je prejemnik pohvale, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) se je častno spoprijela z zelo zahtevnimi astronomskimi in astrofizikalniim nalogami.

Zaradi izrednih razmer je prvič v zgodovini potekala na daljavo v organizaciji gostujoče države Kolumbije.

Čestitamo vsem tekmovalcem in tekmovalkam za izreden uspeh, saj se je Slovenija letos uvrstila tudi med najboljših pet držav udeleženk tekmovanja. Ravno tako gredo čestitke vsem njihovim učiteljem in mentorjem, posebej glavnemu organizatorju Andreju Guštinu, mentorjema Krištofu Skoku in Dunji Fabjan ter članoma spremljevalne ekipe Roku Kovaču in Jonu Judežu.

Naslednja olimpijada bo v Kijevu (Ukrajina) in upamo, da bodo imeli takrat tekmovalci možnost, da se vnovič v živo srečajo in tekmujejo s sovrstniki celega sveta.

5. 1. 2021

Imena zvezd v Velikem vozu

Naloga in vprašanji za osnovne in srednje šole.

 

Zapomni si imena svetlih zvezd, ki tvorijo asterizem Veliki voz.

Ali je Veliki voz v naših krajih nadobzorniški asterizem?

Ali je ozvezdje Veliki medved v naših krajih nadobzorniško?

17. 12. 2020

Sanktpeterburške astronomske olimpijade letos ne bomo organizirali

Zaradi sprememb v načinu tekmovanja Sanktpeterburške astronomske olimpijade (SAO) DMFA letos ne bo organizator tega tekmovanja za Slovenijo. Tekmovalci in tekmovalke pa se lahko individulano prijavljajo in tekmujejo na teji povezavi - SAO2020. Tekmovanje je odprto do 15. januarja 2021.

 

DMFA Slovenije ne bo organiziral zaključnega teoretičnega in praktičnega dela SAO 2020. To pomeni, da bodo morali prijavljeni tekmovalci/tekmovalke in njihovi mentorji sami poskrbeti za organizacijo zaključnega kroga.

DMFA Slovenije tudi ne bo izdajal potrdil za to tekmovanje.

SAO 2020 ne bo štela kot del izbirnega tekmovanja za ekipo B za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2021.

27. 11. 2020

"Govorilne ure" iz astronomije bodo 4. decembra

Pogovorne ure bodo 4. decembra 2020 z začetkom ob 15.00 na ZOOM povezavi, ki jo bomo sporočili naknadno. Zahtevana bo tudi predprijava.

Spremljali nas boste lahko tudi na YouTube kanalu Zavoda Cosmolab.

Vaša vprašanja, povezana z astronomijo, pošljite na astro@dmfa.si, da bomo lahko pripravili primerne materiale.

7. 11. 2020

Pomembno obvestilo o tekmovanju iz znanja astronomije!

Zaradi epidemije je prihodnost letošnjih tekmovanj v znanju negotova, vendar šolsko tekmovanje iz astronomije 3. decembra bo. Tekmovanje bo izvedeno na enak način, kot bo tedaj potekal pouk (v šoli ali na daljavo). Mentorice in mentorji naj v primeru izvedbe tekmovanja na daljavo uporabijo spletna orodja, ki jih sicer uporabljajo pri delu v šoli na daljavo, ki so jih skupaj z učenkami in učenci tudi najbolj vajene/vajeni. Način naj bo skladen s pravilnikom tekmovanja ter epidemiološkimi navodili MIZŠ in NIJZ glede izvajanja pouka v času izvedbe tekmovanja.

Komisija za astronomska tekmovanja pri DMFA Slovenije se je odločila, da v teh posebnih razmerah olajša delo mentoricam in mentorjem ter pomaga mladim astronomkam in astronomom, ki bi se radi udeležili našega tekmovanja. Pripravili smo podrobnejši pregled vsebin, ki bodo prišle v poštev za letošnje šolsko tekmovanje, več spletnih predavanj in primere rešenih astronomskih nalog. Na to spletno stran bomo v mesecu novembru dodajali lastne vsebine in povezave do pomembnejših drugih astronomskih virov, zato priporočamo, da nas redno spremljate.

Spletna predavanja bodo 13. in 20. novembra. Povezave do predavanj bodo objavljene naknadno.

 

Dobrodošla so tudi vaša vprašanja in izmenjava izkušenj glede tekmovanja iz znanja astronomije.

Pišete nam lahko na astro@dmfa.si.

 

Osnovne šole

7. razred

Zahtevanja znanja

 • Navidezno dnevno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka dneva in noči in trajanje glede na letni čas in zemljepisno lego, razumeti spreminjanje višine Sonca nad obzorjem in dolžino in smer sence navpične palice.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion3/animations/sunmotions.html

Pozor! Simulacija bo delovala le, če boste v svojem brskalniku omogočili delovanje Adobe Flash.

Vaja Kresnička: http://kresnicka.splet.arnes.si/files/2016/06/2014_15_opazuj_svojo_senco1.pdf

 

 • Navidezno letno gibanje Sonca po nebu

Potrebno je razumevanje nastanka letnih časov.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/motion1/animations/seasons_ecliptic.html

 

 • Luna

Potrebno je razumevanje nastanka men, mrkov in poznavanje nekaterih površinskih tvorb na Luni. Znati je treba izmeriti premere kraterjev na Luni s poznavanjem premera Lune.

Povezave do vsebin

Simulacija: https://astro.unl.edu/naap/lps/animations/lps.html

 

 • Orientacija po nebu (zvezdna karta)

Potrebno je poznavanje sledečih pojmov: ozvezdje, asterizem, vzid in zaid nebesnega telesa, nadobzorniška ozvezdja. Znati je treba uporabljati vrtljivo zvezdno karto. Če bo tekmovanje na daljavo, potem bodo zaradi enakih možnosti naloge z vrtljivo karto nadomeščene z nalogami, pri katerih bo potrebno znanje uporabe karte, vrtljiva karta pri reševanju ne bo potrebna.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/visina-severnice-nad-obzorjem/

http://www.geogebr.si/astronomija/vrtljiva-zvezdna-karta/

http://www.geogebr.si/astronomija/zenitni-in-cirkumpolarni-krog/

 

8. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Gibanje planetov okoli Sonca, glavne lege (opozicija, konjunkcije, elongacija).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/konjunkcija-planetov/

 

Potrebno je poznati še sledeče pojme: astronomska enota, hitrost svetlobe.

Treba je poznati zvezo med potjo, časom in hitrostjo za enakomerno gibanje.

 

9. razred

Zahtevanja znanja

Potrebno je poznati vsebine, opisane pri 7. in 8. razredih, dodatno pa še vsebine v nadaljevanju.

 

 • Osončje

Znati je treba opisati gibanje planetov v poenostavljenem modelu enakomernega kroženja okoli Sonca in znati povezati navidezne lege planetov na nebu z dejanskim položajem v prostoru (v Osončju).

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/elongacija-merkurja-in-venere/

 

 • Optične naprave

Poznati je treba osnovne optične sheme teleskopov (refraktor, reflektor) in njihove osnovne lastnosti: goriščno razdaljo objektiva in okularja, povečava teleskopa.

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/geometrijska-optika/galilejev-daljnogled/

 

Srednje šole

 

Srednješolke in srednješolci lahko uporabljajo delovno verzijo zbirke srednješolskih nalog.

Za zbirko klikni tukaj!

 

Zahtevanja znanja

Poznati morajo teme iz vsebinskega dela razpisa, s posebnim poudarkom na:

 

 • Osnove geometrijske optike (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si

 

 • Gravitacija in Keplerjevi zakoni (1. in 2. skupina SŠ)

Povezave do vsebin

http://www.geogebr.si/astronomija/gibanje-notranjih-planetov-osoncja/

 

 • Fotometrija (samo 2. skupina SŠ)

 

Predavanja

 

Organizirali bomo spletna predavanja za učenke in učence (ob 15. uri) ter dijakinje in dijake (ob 17. uri):

 • petek, 13. november (2 šolski uri, vmes odmor);
 • petek, 20. november (2 šolski uri, vmes odmor).

 

Posnetki predavanj bodo na voljo tudi za kasnejši ogled.

Dodatno bomo člani komisije učencem in dijakom na voljo za vprašanja v petek, 27. november ob 17. uri (1 šolsko uro).

24. 10. 2020

Velik uspeh na 1. spletni mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike

Na prvi spletni mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike GeCAA, ki letos zaradi pandemije nadomešča redno MOAA, so naši dijaki in dijakinja poželi izjemen uspeh. Domen Lisjak je osvojil srebrno medaljoVid KavčičUrša Mati Djuraki in Urban Razpotnik (vsi Gimnazija Bežigrad) bron, Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) pa pohvalo.

Na GeCAA, ki so jo organizirali estonski astronomi, je sodelovalo več kot 300 dijakov in dijakinj iz 40 držav.

Spletna stran tekmovanja: https://gecaa.ee/