Komisija za tekmovanje v znanju astronomije

Andrej Guštin

Tajnik Komisije:

Andrej Guštin

E-pošta: astro@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
7. 9. 2019

Pomembno obvestilo za srednješolske mentorje/mentorice!

V šolskem letu 2019/20 bo tekmovanje iz znanja astronomije za srednje šole in gimnazije potekalo v dveh tekmovalnih skupinah.

1, skupina je namenjena dijakom in dijakinjam 1. in 2. letnikov, 2. tekmovalna skupina pa 3. in 4. letnikom srednjih šol oz. gimnazij.

Naloge v 1. skupini bodo prilagojene nivoju znanja 1. in 2. letnikov. S tem želimo spodbuditi dijake in dijakinje k večji udeležbi na tekmovanju iz znanja astronomije, saj je bila enotna skupina za marsikaterega srednješolca oz. srednješolko pretežka. Upamo, da bo tako tudi prehod iz osnovnošolskega tekmovanja na srednješolski nivo lažji.

Spremembe so objavljene v pravilniku tekmovanja in tudi v razpisu za izbiro ekipe za mednarodna tekmovanja.

Še eno pojasnilo.

Čas trajanja šolskega tekmovanja iz znanja astronomije bo v vseh tekmovalnih skupinah 60 minut.

27. 8. 2019

Slovenija pod skupnim nebom!

Na pobudo Zorka Vičarja vabimo šole in astronomska društva k izvedbi sočasnega javnega opazovanja neba in planetov. Dogodek bo 6. septembra 2019 v večernih urah. Podrobnosti so objavljne v revijah Presek in Spika ter na spletni strani Portal v vesolje, kjer lahko svoje opazovanje tudi prijavite ali poiščete lokacije drugih organizatorjev.

5. 7. 2018

27. julij - popolni Lunin mrk

27. julija bo tudi iz Slovenije viden polni Lunin mrk. Luna v naših krajih vzide okoli 21. ure, zato prve faze mrka ne bodo vidne. Na sliki so zapisani časi (poletni čas) vstopa Lune v Zemljino senco, začetek popolne faze mrka, sredina mrka, konec popolne faze mrka in čas, ko Luna zapusti Zemljino senco.