21. 5. 2019

Bistroumi 2019 so navdušili!

Letošnja slavnostna podelitev nagrad tekmovalcem v matematiki, fiziki in astronomiji je potekala v znamenju 70-letnice DMFA Slovenije v nedeljo, 19. maja, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Celoten nabor fotografij je zaenkrat na voljo tukaj, nabor videoposnetkov iz preteklih prireditev pa tukaj. Prispevka o prireditvi sta objavila tudi časnika Delo in Nedelo.

V letošnjem letu je na 12 tekmovanjih v organizaciji DMFA Slovenije sodelovalo skupno več kot 130.000 tekmovalk in tekmovalcev iz 716 šol, ki so osvojili skupaj 958 zlatih priznanj in še 184 posebnih nagrad in pohval. 

Nabiranje občinstva v dvorani
Zbiranje občinstva v Gallusovi dvorani pred prireditvijo

Povabilo na prireditev vsem prejemnikom zlatih priznanj je žal povzročilo nekaj zmede in gneče pri rezervacijah in razdeljevanju vstopnic, toda prireditev v imenitno osvetljeni polni dvorani s 1500 sedeži je bila res praznična in zapleti v preddverju so bili pozabljeni kmalu po začetku.

Tea Jeličić
Tea Jeličić je virtuozno odigrala Paganinijevo etudo št. 2 Franza Liszta in Sonato št. 3 Sergeja Prokofjeva

Prireditev je z virtuozno igro odprla mlada pianistka Tea Jeličić, dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet in prvonagrajenka letošnjega državnega tekmovanja mladih glasbenikov, ki smo jo na odru skupaj videli kar petkrat – dvakrat kot glasbenico, nato pa še kot nagrajenko tekmovanja v matematiki in članico dveh ekip za mednarodna tekmovanja.

Voditelja sta prižgala in upihnila rojstnodnevno svečko
Voditelja sta na odru prižgala in upihnila rojstnodnevno svečko

Nato sta na oder stopila voditelja Mojca Delač, voditeljica poljudnoznanstvenih oddaj na Radiu Slovenija, in Tomaž Hudomalj, športni komentator, in napovedala, da bo podelitev letos zaradi 70-letnice DMFA še posebej slavnostna.

bistro2016-izbor-009
Dušan Modic, upokojeni profesor matematike in fizike, je oktobra 1949 kot študent sodeloval pri ustanovitvi DMFA Slovenije

Na vprašanje, ali se kdo v dvorani še spomni leta 1949, ko je bilo društvo ustanovljeno, se je iz dvorane oglasil gospod Dušan Modic, 92-letni profesor matematike in fizike iz Novega Mesta, bržkone edini še živi ustanovni član društva, ki je povedal, da so bili na ustanovni seji prisotni predvsem učitelji matematike in fizike iz Ljubljane ter študentje.

Goste je najprej pozdravil prof. dr. Dragan Mihailović
Goste je pozdravil prof. dr. Dragan Mihailović, ugledni fizik in trenutni predsednik DMFA Slovenije

Črnobeli fotografiji dijakov pri uri matematike izpred 60 let in slavnostne prireditve izpred 40 let sta dali odlično iztočnico Draganu Mihailoviću, predsedniku DMFA Slovenije, ki je na slavnostnem odru na kratko pozdravil goste in povedal, da je društvo v odlični kondiciji.

Nato smo si ogledali krajši film o DMFA Slovenije, v katerem so bile skozi izjave posameznikov predstavljene številne aktivnosti našega društva, s poudarkom na zadnjem obdobju. Film sta pripravila Andrej Guštin in Maja Pečar.

Glavna atrakcija prireditve pa je bil jubilejni 15. Verižni eksperiment, v katerem je tokrat sodelovalo 10 šol in vrtcev s 13 novimi napravami, ki jih je pripravilo okoli 100 ljudi, verigo pa sta začeli in končali dve arhivski napravi. Za odlično organizacijo in izvedbo eksperimenta je najbolj zaslužen Jurij Bajc iz Pedagoške fakultete v Ljubljani, ki je zdaj že tradicionalno aktivnost pričel leta 2005 ob Svetovnem letu fizike.

b19-w1200-014
Verižni eksperiment v teku

Eksperiment je že na naslovnici prireditve šaljivo napovedala avtorska ilustracija Cirila Horjaka, na kateri dva bistrouma pihata svečko na torti s pomočjo kompliciranega zaporedja naprav in črne luknje, ki kroglico najprej posrka in nato izseva drugje. 

Med prireditvijo so bile naprave verižnega eksperimenta postavljene na oder in ko je nastopil pravi trenutek, so iz sedežev v dvorani na oder prišli učenci, ki so jih sprožili, dogajanje pa je bilo preko videa preneseno na veliko platno, da so ga lahko dobro spremljali tudi gledalci v dvorani. Zadnji člen v verižnem eksperimentu je sprožil glasbeno skrinjico, ki je zaigrala znano rojstnodnevno melodijo. Sodelujoči so se priklonili in se vrnili na sedeže v dvorano, voditelja pa sta občinstvo povabila h glasovanju za najboljši eksperiment.  

DSC_6621
Skupinski priklon ustvarjalcev Verižnega eksperimenta

Sledil je pričetek podelitve nagrad in pohval najuspešnejšim tekmovalcem in tekmovalkam na državnih tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije. Najprej je bilo na vrsti najbolj množično tekmovanje, državno tekmovanje iz matematike za OŠ za Vegova priznanja.

b19-w1200-027
Prvi so priznanja prejeli najmlajši

Podelitvi nagrad od 5. do 9. razreda je sledila še podelitev nagrade Kristalni kenguru za najvišji skupni seštevek v vseh devetih letih šolanja. Nagrado za prvo mesto je prejel Lenart Dolinar iz OŠ Danile Kumar v Ljubljani, podelil pa jo je Gregor Dolinar, predsednik mednarodne organizacije Kangourou Sans Frontieres, pod okriljem katere v zadnjih letih na tekmovanju Kenguru sodeluje že več kot 80 držav in okoli 6 milijonov tekmovalcev.

b19-w1200-042
Prejemniki in podeljevalca nagrade Kenguru kristal

Med samo podelitvijo smo opazili še veliko drugih izstopajočih dosežkov.

b19-w1200-046
Najboljši mladi fiziki

Učenec 8. razreda OŠ Kozje Brest Lenarčič je osvojil tri prva mesta na tekmovanjih matematike, fizike in astronomije, majhna OŠ dr. Jožeta Pučnika iz kraja Črešnjevec pa je imela že drugo leto zapored na tekmovanju iz matematike kar dva državna prvaka in še nekaj nagrajencev. 

Nastanek fotografije prve črne luknje je občinstvu pojasnila predstavnica komisije za astronomijoDunja Fabjan
Prvo fotografijo črne luknje je pojasnila predstavnica tekmovalne komisije za astronomijo Dunja Fabjan

Ob podelitvi nagrad najboljšim mladim astronomom smo slišali tudi pojasnilo nastanka prve fotografije črne luknje, ki so jo nedavno objavili številni mediji. Ob tem se je voditelj pošalil, da bi prav rad videl črno luknjo, ki bi nastala, če bi na enak način fotografirali slovensko zdravstvo...

b19-w1200-113
Najuspešnejši matematiki 3. letnika srednje šole

Velik aplavz je požel tudi prvonagrajeni matematik Luka Horjak, dijak 3. letnika I. gimnazije v Celju, ki je lani na MMO osvojil srebrno medaljo, šele četrto za Slovenijo, in to z najboljšim točkovnim izkupičkom doslej - do zlate medalje mu je zmanjkala le točka.

b19-w1200-115
In še najuspešnejši matematiki in matematičarke 4. letnika srednje šole

Med matematično najuspešnejšimi četrtošolci so bili tudi 3 prejemnice in prejemnik medalje iz lanskih olimpijad. Kar trojno krono za tri prva mesta na državnih tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije je letos pri srednješolcih osvojil Andraž Jelinčič, dijak 4. letnika Gimnazije Bežigrad, ki se prireditve sicer ni udeležil. 

Proti koncu podelitve, ki sta jo z odličnim tempom usmerjala voditelja, smo si ogledali še videoposnetek reševanja teoretične naloge iz lanske evropske fizikalne olimpijade v Rusiji. Rešitev je pojasnil Marko Čmrlec, dijak 4. letnika Gimnazije Bežigrad, ki se je lani udeležil kar štirih mednarodnih tekmovanj in na njih osvojil štiri medalje, tudi srebrno na MOAA.

b19-w1200-129
Razglasitev članov ekip za mednarodna tekmovanja

Ob koncu prireditve so bili na oder najprej povabljeni spremljevalci, nato pa še drug za drugim poimensko še člani letošnjih ekip za mednarodna tekmovanja. Poseben aplavz je še enkrat požela Tea Jeličić, ki je na lanski EDMO osvojila srebrno medaljo, kar je naboljši dosežek Slovenije doslej, pa Ana Meta Dolinar, 4. letnik Gimnazije Bežigrad, ki je že tretjič zapored na tem tekmovanju osvojila bron. Da sta pozabila omeniti njeno medaljo, je morala voditelja kar sama opozoriti Ema Mlinar, 4. letnik Gimnazije Vič, ki je osvojila bron tako na letošnji EDMO kot na lanski MOAA. Na oder so druga za drugo prišle še ekipe za MMO, SMO, MFO, EFO in MOAA.

bistro2016-izbor-011
Člani in spremljevalci letošnjih olimpijskih ekip 

Ob skupinski fotografiji je dal kratko izjavo v imenu vseh olimpijcev še Luka Horjak.

Izjava Luke Horjaka, lani srebrnega na MMO, v imenu tekmovalcev
Izjava Luke Horjaka, lani srebrnega na MMO, v imenu tekmovalcev

Preostale so še tri odrske točke. Najprej sta Jurij Bajc (UL PeF) in Natalija Polenec (TMS) podelila nagrade občinstva in strokovne komisije za Verižni eksperiment.

b19-w1200-135
Podelitev nagrade občinstva in nagrad strokovne komisije

Nato sta se voditelja zahvalila vsem mentorjem...

Zahvala mentorjem
Prosojnica z zahvalo mentorjem

... in na oder povabila avtorja prireditve Boštjana Kuzmana, ki je tudi pisec teh vrstic.

b19-w1200-141
Zahvala avtorja z vabilom na MaRS

Zahvalil sem se vsem, ki so mi pomagali pri izvedbi prireditve, predvsem Juriju Bajcu in Matjažu Željku, pa Cirilu Dominku, tajniku Janezu Krušiču, predsedniku Draganu Mihailoviću, in drugim članom UO DMFA ter študentom Pedagoške fakultete v Ljubljani in tehnični ekipi Cankarjevega doma

b19-w1200-142
Zaključek prireditve

Čisto na koncu sta se voditelja poslovila in na oder povabila vse nagrajence še za zadnjo skupinsko fotografijo.

Bistroumi, zbrani na odru
Bistroumi, zbrani na odru

Več fotografij v visoki ločljivosti bo na voljo v nekaj dneh.