Mednarodni dan matematike 14. 3. 2020

Vabilo k sodelovanju

International Day of Mathematics. March 14.

UNESCO je lanskega novembra razglasil 14. marec za Mednarodni dan matematike. Na ta dan bodo v sodelovanju z Mednarodno matematično unijo (IMU) vsako leto po vsem svetu potekali matematično obarvani natečaji in drugi dogodki pod izbrano skupno temo.

V Sloveniji na številnih šolah tovrstne aktivnosti že potekajo, želimo pa si, da bi jih sodelovalo še več. Zato DMFA Slovenije vabi k sodelovanju na natečaju "Matematika je povsod okoli nas", ki je letošnja skupna mednarodna tema.

Mentorje in mentorice na osnovnih in srednjih šolah vabimo, da učence spodbudijo k ustvarjanju plakatov, videoposnetkov, poezije ali drugih del, ki na izviren način prikazujejo prisotnost matematike v vsakdanjem življenju in te izdelke predstavijo na svojih šolah 13. marca 2020. Tu lahko dobijo svojo priložnost tudi učenci, ki morda niso tekmovalci ali odlični v matematiki, imajo pa veselje do ustvarjanja in jim lahko matematiko na ta način približamo z drugega zornega kota.

Mentorje pozivamo, da nato izberejo in prijavijo najboljše izdelke na krovni natečaj DMFA Slovenije do 1. aprila 2020. Prijava bo potekala preko spletnega obrazca (https://forms.gle/75ZiJypKMi8wVE6G9). Najzanimivejše izdelke bo komisija DMFA Slovenije nagradila s knjižnimi nagradami in njihove avtorje in mentorje povabila na prireditev Bistroumi 2020, ki bo 24. maja v Ljubljani, ter na enodnevni obisk Evropskega matematičnega kongresa, ki bo julija v Portorožu. Komisija bo pri ocenjevanju upoštevala starost udeležencev, izvirnost in matematični navdih izdelkov. 

Na tej spletni strani bomo sproti posodabljali informacije o aktivnostih na šolah. Če boste na vaši šoli izvedli kakšno aktivnost, nam prosim sporočite informacijo o tem na e-naslov matematicnidan@gmail.com (šola, datum, ime in kratek opis aktivnosti, ime koordinatorja, neobvezno še spletna stran ali fotografija iz preteklega leta...).

Koordinatorja pri DMFA Slovenije: dr. Marjeta Kramar Fijavž,  UL FAGG, in dr. Boštjan Kuzman, UL Pedagoška fakulteta

 

SEZNAM AKTIVNOSTI OB MEDNARODNEM DNEVU MATEMATIKE NA SLOVENSKIH ŠOLAH:
(koordinatorji nam lahko pošljete kratek opis svojih aktivnosti na naslov matematicnidan@gmail.com)

 • 13. 3. 2020 Matematični dan štirih osnovnih šol, OŠ Prule Ljubljana, 
  sodelujejo učenci in učitelji OŠ Prule, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Oskarja Kovačiča in Waldorfska OŠ Ljubljana, 
  koordinatorica Katja Kmetec, prof. mat. in fizike
  Predvideni program:
  • ustvarjanje učencev na temo števila Pi (glasbena, besedna, likovna umetnost, kulinarika,...),
  • delavnica Pijevi iracionalni prijatelji, 
  • tekmovanje učencev v recitiranju števila Pi.

Povezava na lanski dogodek: http://osprule.splet.arnes.si/dan-stevila-%cf%80/

 

 

 • 13.