31. 5. 2021

Matematika za boljši svet

Rezultati natečaja ob Mednarodnem dnevu matematike 2021

 

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu matematike, 14.3.2021, na dan, znan tudi kot dan števila π, je Mednarodna matematična unija (IMU) vabila k organizaciji dogodkov in aktivnosti na temo »Matematika za boljši svet«.  Na DMFA Slovenije smo povabili učence osnovnih in srednjih šol, da sodelujejo z ustvarjanjem plakatov, videoposnetkov, poezije ali drugih del, ki na izviren način prikazujejo kako matematika izboljšuje svet.  

V nenavadnih pandemičnih okoliščinah to pomlad, ob odpiranju in zapiranju šol in javnega življenja, nas je odziv na naše povabilo navdušil. Prejeli smo več kot 100 izdelkov, videov, plakatov, pesmi in risb, avtorsko skladbo in celo novo matematično družabno igro. 

razstava
Virtualna razstava: Matematika za boljši svet

Nekaj nagrajenih, najlepših in najbolj originalnih prispevkov je prikazanih na virtualni razstavi Matematika za boljši svet. Skladbo, ki spremlja sprehod po razstavi sta prispevali Urška Bračun in Tia Toth, dijakinji Kmetijske šole Grm in Biotehniške gimnazije iz Novega mesta.

Po razstavi se lahko sprehodite s pomočjo »nogic«, s klikom na sliko pa dobite podrobnosti o avtorjih in o izdelku in, v primeru videov in filmov, povezavo na ogled.

Poglejmo si nekaj razstavljenih del.

Posebno posebno mesto na razstavi in priznanje med letošnjimi izdelki zagotovo zasluži film Veriga decimalk števila Pi, ki je nastal pod mentorstvom Katje Kmetec, Jane Gamser, Kristine Bukvić, Katarine Vidmar, Andreje Verbinc, Urške Lun, Tatjane Kerin, Vesne Jeromen, Matije Martinec, Helene Tavčar in Nine Bokal.

Veriga Pi-jevih decimalk
Veriga Pi-jevih decimalk

 

Kot so sami avtorji zapisali, se je "5 šol odločilo za sodelovanje, združilo moči in skupno ponazorilo 3335 decimalk števila Pi ter s tem simbolično podrlo dosedanji rekord. Veriga števila Pi gradi, gradi vezi med šolami, ljudmi. Združuje učence različnih razredov, različnih šol, celo narodnosti. Geslo našega ustvarjanja je: S sodelovanjem gradimo lepši, boljši svet."  

 

 

Kako vse pa so prikazana števila v tej dolgi verigi? 

Prvih 1000 decimalk je prispevala Brina Gradišar, učenka OŠ Oskarja Kovačiča, naslednjih 467 decimalk so prikazale njene sosolke in sosolci z OŠ Oskarja Kovačiča, prvih 25 s skladbo "Pi Fantasy", ki jo je ob spremljavi klavirja odigrala ena od učenk na violino, sledijo pa risbe, prsti, gumbi, vilice in žlice, kamni in banane, celo kača (upamo, da gumijasta, ne živa). Naslednjih 467 decimalk so učenci prvih treh razredov OŠ Leskovec pri Krškem sestavili iz palic, peska, kamnov in iz papirja. Dijaki in dijakinje SŠ za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo so svojih 467 decimalk prikazali s čudovitimi nohti, pa tudi z računi in epruvetami, na OŠ Brinje Grosuplje so se skrivali za decimalkami na maskah, metali karte in sestavljali Legice. Zadnjih 467 decimalk so odtelovadili, odigrali, odpeli in odropotali učenci in učenke OŠ Prule.

 

Učenci 1.g razreda POŠ "11. maj" Grahovo so z mentoricama Vanjo Mele in Mojco Gornik preko simpatičnih slik in risbic opisali zakaj varčujejo, v prvem razredu OŠ Miren pa so učenci z mentoricama Lučano Petrovčič in Moniko Mozetič Rolih ustvarili plakat Planetarno matematično drevo

Varčujemo_1.g - Lara V
Zakaj varčujejo prvošolci iz Grahova

 

Na Oš Žetale so učenke in čenci pod mentorstov Iris Merkač prispevali vrsto izdelkov, med njimi je risba Matematčna števila  učenke 2. razreda Mie Vogrinc.

Nejc Rak: Z matematiko je svet lep
Nejc Rak: Z matematiko je svet lep
Mia Vogrinc: Matematična števila
Mia Vogrinc: Matematična števila
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maruša Čevnik, četrtošolka z OŠ Mislinja je narisala simpatičen strip Matematični znaki spregovorijo (mentorica Gordana Krajnc), Nejc Rak, šestošolec z  OŠ Boštanj je narisal sliko Z matematiko je svet lep
(mentorica Katja Krnc). Mark Torlak iz 4. razreda OŠ Vodmat pa je izdelal animacijo v programu Play Lab o tem, kako se s pomočjo matematike bolje znajdeš v življenjskih situacijah in kako tehnologija izpopolnjuje vsakdanje življenje (mentorica Tanja Mlaker).
torlak
torlak
 
 
Anej Pust: Matematika za boljši svet
Anej Pust: Matematika za boljši svet 
Anej Pust, iz 6. razreda na OŠ Gradec, Litija, POŠ Vače, je v zabavnem in lepem videu Matematika za
prikazal vlogo matematike pri napredku človeštva,
 
pri zapletenih odločitvah, predvsem pa pri sporazumevanju med sabo in z doslej neznanimi bitji (mentorica Astrid Žibert).  
 

Pod mentorstvom Alenke Polenšek z OŠ Slivnica pri Celju je Kiara Turnšek izdelala družabno igro z različnimi matematičnimi nalogami in z natančno opisanimi pravili. Klemen Kladnik pa je na plakatu prikazal lep model konstrukcije diagonal v veckotniku s pisanimi vrvicami. 

Tamara Oštir
Tamara Oštir: Polieder
 
Večkotnik - alenka polensek
Klemen Kladnik: Večkotnik

 

Zala Reberšak z OŠ Antona Tomaža Linharta v Radovljici je pod mentorstvom Tamare Oštir Pavlič naredila lep origami polieder.

Vesna Soster
Lovro Doles, Monika Markelj in Maša Krmavner: Matematika v boju z epidemijo

 

 

Lovro Doles, Monika Markelj, Maša Krmavner z OŠ 8 talcev, Logatec so se lotili teme, ki nas letos posebej žuli, in na plakatu ponazorili, kako vse matematika pride prav pri boju s epidemijo (mentorica Vesna Šošter). Polža z matematično oblikovalo hišico nam je poslala devetošolka Milana Gajić z OŠ Božidarja Jakca (mentor Brane Lužar).

 

 

submission_Samantha_1
Samantha Sujata Marolf
Milana Gajić OŠ Božidarja Jakca 1 - Brane Lužar
Milana Gajić OŠ Božidarja Jakca 1 - Brane Lužar
 

 

Samantha Sujata Marolf z Evropske šole v Ljubljani je nekaj odgovorov na vprašanje "Why is math so important?" skupaj z mentoricama Nino Tinta in Rianne van den Broeke prikazala v kratkem stripu.

Posebej lepe matematično obarvane umetniške izdelke pa so nam poslale dijakinje. Tanja Škufca s SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica (mentorja sta bila Matko Peteh in Majda Simonič) in Tosja Pišek s ŠC Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo (mentorica Anita Golob) sta spesnili pesmem o matematiki.

MatematikaZaZivljenje_TosjaPisek - Anita Golob
 
tanja skufca
                                                       Tanja Škufca
 
Urška Bračun in Tia Toth s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije sta avtorici pesmi Math for a better world, ki jo je zapela Urška (njuna mentorica je bila Katja Ilh) in jo lahko poslušate ob sprehodu skozi virtualno razstavo. Ana Lojen s Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje je s pridihom geometrije narisala Pokémon Pikachu. 
PIkachu - Petra Mrzdovnik
Ana Lojen: PIkachu
 
1 Zoe Drašković 2.i Gimnazija Celje Center - Tatjana Ravničan Ganzitti
Zoe Drašković: Matematični umetnik Andrej P. Škraba
Zoe Draškovič z Gimnazije Celje – Center se je pod mentorstvom Tatjane Ravničan Ganzitti in Andreje Džakušič na plakatu Matematični umetnik zahvalila Andreju P. Škrabi, ki je s svojimi kratkimi videi in svojo spletno stranjo Astra učencem, dijakom in študentom pomagal pri učenju matematike v napornem pandemičnem letu. 

 

 

Zahvaljujemo se vsem mentoricam, mentorjem, učenkam in učencem, ki ste se na naše vabilo odzvali.

Čestitamo za lepe domiselne izdelke in vam želimo še veliko matematičnega veselja in ustvarjalnosti!

 

Sandra Cigula, Marjeta Kramar Fijavž,

Neža Mramor Kosta in Anja Petković