Boštjan Kuzman, 6. 3. 2023

Matematika za vsakogar - mednarodni dan matematike 2023

Vabilo k sodelovanju na likovnem natečaju (dodan obrazec za vnos!)

idm2023

Letošnji Mednarodni dan matematike 14. marec 2023 poteka pod sloganom "Matematika za vsakogar". Tudi letos se bomo pri DMFA Slovenije pridružili mednarodnemu praznovanju z izvedbo likovnega natečaja, na katerem bomo iskali najlepšo in najbolj domiselno matematično tablo, kot jo bodo popisali in porisali učenci in učenke v osnovnih in srednjih šolah.

Naloga: V tednu ob Mednarodnem dnevu matematike šolsko tablo v vaši učilnici popišite in porišite s poljubno matematično vsebino v duhu slogana "Matematika za vsakogar". Pri tem lahko uporabite vso svojo domišljijo in likovne spretnosti za ilustracijo, kako matematika pritegne, navdihuje in povezuje ljudi različnih spolov, starosti, jezikov, verstev in drugih prepričanj, različnih znanstvenih in umetniških področij ter različne šolske predmete, različne poklice, različne pisave, in podobno. Natečaj je namenjen skupinam učencev in učenk osnovnih in srednjih šol v naslednjih kategorijah:

  • Kategorija OŠ1 (1.-3. razred): Razredni izdelek 
  • Kategorija OŠ2 (4.-6. razred): Razredni izdelek
  • Kategorija OŠ3 (7.-9. razred): Razredni izdelek ali izdelek skupine vsaj 5 učencev istega razreda.
  • Kategorija SŠ (vsi letniki): Razredni izdelek ali izdelek skupine vsaj 3 učencev iste šole.

Pri razrednem izdelku naj sodeluje celoten razred, mlajšim lahko pomagajo učitelji. Posamezna šola lahko na natečaj prijavi največ 3 izdelke (OŠ po 1 izdelek v vsaki kategoriji). 

Oddaja izdelkov: Vašo tablo fotografirajte v primerni kvaliteti (ustrezno osvetljeno in obrezano). Fotografijo skupaj s podatki o avtorjih boste oddali v elektronski obliki najkasneje do 24. marca 2023 preko spletnega obrazca, ki bo aktiven od 14. do 24. marca 2023.

Strokovna komisija pri DMFA Slovenije bo med oddanimi izdelki izbrala nekaj najzanimivejših in jih nagradila s knjigami, poliedrskimi kompleti in drugimi simboličnimi darili, ki jih bomo predvidoma podelili na prireditvi Bistroumi 2023 v Ljubljani. Kontaktni naslov za morebitna dodatna vprašanja je matematicnidan@dmfa.si.

Toplo vabljeni k sodelovanju!