26. 5. 2022

Preživeli smo 6. Evropsko fizikalno olimpijado, 1. del

Med 20. in 24. majem 2022 je v Ljubljani potekala 6. Evropska fizikalna olimpijada (EFO). Organiziralo jo je naše društvo (DMFA Slovenije) s pomočjo soorganizatorjev, dveh fakultet Univerze v Ljubljani (UL), Pedagoške (PEF) in Fakultete za matematiko in fiziko (FMF), ter ob nepogrešljivi finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

   

Urnik je bil, milo rečeno, natlačen (kot je sicer navada za Evropsko fizikalno olimpijado in ne nekaj, kar bi si mi iz mazohističnih nagnjenj izmislili sami). V petek, 20. maja so udeleženci olimpijade, ekipe z vodji ekip in dodatnimi spremljevalci, pripotovale v Ljubljano. Ob 18. uri se je v Peterlinovem paviljonu na FMF odvila kratka in učinkovita otvoritvena slovesnost, na kateri so mlade nadobudne fizike pozdravili predsednik 6. EFO Simon Širca, predsednik organizacije EFO (EuPhO, European Physics Olympiad) Jaan Kalda s Tehnične Univerze v Talinu v Estoniji, dekan FMF Tomaž Košir, rektor UNG Boštjan Golob in predsednik organizacijskega odbora 6. EFO Jurij Bajc s PEF.

 

 

 

 

Za kulturno začimbo je poskrbel kvartet trobil Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), za povezovanje otvoritve Boštjan Kuzman, za slastno gorivo za možgane (in druge telesne dele udeležencev) pa Delicije d.o.o., pod šotorom na parkirišču pred FMF od 18.30 ure naprej. Udeležence so od hotela, kjer so bili nastanjeni, do prizorišča otvoritvene slovesnosti (po koncu večerje pa tudi v obratni smeri) pripeljali ustrezno natlačeni, kot celemu dogajanju pritiče, avtobusi LPP, katerih vožnje je prijazno doniralo mesto Ljubljana.

 

 

 

Dogajanje sta sproti dokumentirala fotografa Jan Šuntajs in Vojko Opaškar, sicer oba tudi fizika.