26. 5. 2022

Preživeli smo 6. Evropsko fizikalno olimpijado, epilog

Na 6. Evropski fizikalni olimpijadi je Slovenija, ki je tekmovanje gostila, sodelovala z dvema ekipama s skupaj 10 člani. V ekipi so se po drugje opisanem izbirnem postopku uvrstili dijaki (in nobena dijakinja...:( Aleksander Gaydukov (Gimnazija Koper), Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj), Miha Brvar, Domen Lisjak, Peter Andolšek, Samo Krejan in Vid Kavčič (vseh 5 Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor), Anže Hočevar in Matej Kralj (oba Gimnazija Vič, Ljubljana).

Na olimpijadi je sodelovalo 182 tekmovalcev (166 fantov in le 16 deklet) iz 37 držav. Zlate medalje je osvojilo 12 najboljših posameznikov, srebrne 30 naslednjih, bronaste 44, 34 dijakov je bilo pohvaljenih. Trije slovenski dijaki so osvojili srebrno medaljo: Aleksander, Žan in Peter. Tudi bronasto medaljo so osvojili trije: Domen, Miha in Samo. Seveda so trije slovenski dijaki tudi pohvaljeni: Vid, Anže in Tian. Skupni rezultati so objavljeni na spletni strani olimpijade.

Tekmovanje je organiziralo DMFA Slovenije s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v soorganizaciji z Univerzo v Ljubljani.

   

Sponzorja olimpijade sta bila Cosylab in Slovenske železnice. Z donacijami so olimpijado podprli Univerza v Novi Gorici, ki bo dva udeleženca olimpijade (dekle in fanta) štipendirala, Inštitut Jožef Stefan, ki je prispeval v denarni sklad za posebne nagrade, družba Adacta, posameznik Jan Ravnik, družba Elaphe, Elektroinštitut Milan Vidmar in Mestna občina Ljubljana, ki je udeležencem zagotovila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi in koncert v Kinu Šiška.