Bistroumi 2022

Bistroumi 2022, slavnostna podelitev nagrad za državna tekmovanja iz matematike, fizike in astronomije, je odlično uspela. 18. junija 2022 je bilo v prijetnem ambientu Unionske dvorane 167 tekmovalcem in tekmovalkam podeljenih 196 nagrad in pohval za 19 različnih tekmovanj, na katerih je sodelovalo skupaj 117.839 tekmovalcev iz 704 šol, in so skupaj prejeli 709 zlatih priznanj. Na odru smo razglasili ekipe za 7 letošnjih mednarodnih tekmovanj za srednješolce in se zahvalili 8363 mentorjem na osnovnih in srednjih šolah, ki so v letošnjem letu delali s tekmovalci.

Udeležence sta pozdravila predsednica DMFA prof. dr. Nežka Mramor Kosta in državni sekretar na MIZŠ prof. dr. Darjo Felda. Nagrade so podeljevali še dr. Lucija Željko (Matematika OŠ in Diamantni kenguru), dr. Gregor Dolinar, dr. Matjaž Željko (Matematika SŠ in VŠ), dr. Barbara Rovšek, dr. Saša Ziherl (Fizika OŠ in Diamantna Kresnička), dr. Simon Čopar, mag. Ciril Dominko (Fizika SŠ), dr. Andreja Gomboc (Astronomija OŠ in SŠ), dr. Aleš Toman, dr. Tanja Istenič (Ekonomija, Finančna matematika in Gospodarstvo SŠ), Viktorija Pirš (Poslovna matematika SŠ), mag. Lovro Dretnik in Mateja Potočnik (Matematika za srednje tehniške in strokovne šole), Anja Jesenek Grašič (Matematika za srednje poklicne šole), Katja Kmetec in dr. Boštjan Kuzman (Razvedrilna matematika). 

Prireditev, ki jo je vodil športni novinar Tomaž Hudomalj, so popestrili tudi različni nastopi in odrski intervjuji. Dr. Simon Čopar, avtor eksperimentalne naloge za Evropsko fizikalno olimpijado, je na odru na kratko pojasnil vsebino naloge z merjenjem svetlobnega toka. Glasbeni točki na bobnih in marimbi je prispevala dijakinja Alenka Jezernik, prvonagrajenka zadnjega državnega tekmovanja za tolkalce, njen nastop je popestrila projekcija astronomskih fotografij, posnetih v okviru astrofizikalnega projekta GoChile Univerze v Novi Gorici. Dr. Gregor Dolinar je napovedal organizacijo Evropske matematične olimpijade za dekleta v Portorožu leta 2023. Ogledali smo si tudi nekaj kolažev fotografij aktivnosti DMFA, med drugim iz letošnje Evropske fizikalne olimpijade, iz različnih poletnih šol, taborov in celoletnih priprav na mednarodna tekmovanja, ter starejše fotografije slovenskih ekip za MMO in MFO. Drugi del prireditve je poživila projekcija matematične verzije pesmi "Happy", pri kateri so na pobudo mentorice Katje Kmetec svoje ustvarjalne ideje združili učenci 6 slovenskih šol od 1. razreda OŠ do 4. letnika SŠ. Še eno zahvalo vsem, ki se trudijo in kvalitetno delajo z mladimi, je izrazil avtor prireditve dr. Boštjan Kuzman, ki se je tudi zahvalil svojim sodelavcem na odru.

V zaključku prireditve so na oder prišli udeleženci letošnjih mednarodnih tekmovanj: Evropske dekliške matematične olimpijade, Mednarodne matematične olimpijade, Srednjeevropske matematične olimpijade, Mednarodne fizikalne olimpijade, Evropske fizikalne olimpijade, Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike ter Mednarodne olimpijade iz ekonomije. V njihovem imenu je z navdihujočo interpretacijo verzov Srečka Kosovela spregovoril dijak Vid Kavčič, ki se bo letos udeležil kar treh mednarodnih olimpijad, in požel zaslužen aplavz. Prav na koncu pa smo ob stoječem aplavzu vse dvorane uspeli oder napolniti do zadnjega kotička za skupinsko fotografijo vseh letošnjih nagrajencev.

Dodajamo nekaj fotografij, obsežnejši album je objavljen tukaj.

sl-4
Oder tik pred začetkom

 

 

 

sl-12
Predsednica DMFA Slovenije Nežka Mramor-Kosta in drž. sekretar Darjo Felda
sl-5
Mladi matematiki
sl-7
Mladi fiziki
sl-10
Mladi astronomi
sl-6 (2)
Glasbena točka Alenke Jezernik

 

Zahvala tekmovalcem, mentorjem, staršem in vsem, ki podpirajo mlade
Zahvala tekmovalcem, mentorjem, staršem in vsem, ki podpirajo mlade
Udeleženke EGMO 2022
Udeleženke EGMO 2022

 

 

sl-19
Olimpijci 2022 na odru
sl-17
Izjava dijaka Vida Kavčiča v imenu letošnjih članov ekip za mednarodna tekmovanja 
sl-20
Skupinska slika  ob zaključku
sl-20
Skupinska slika  ob zaključku