11. 5. 2023

Najlepše matematične šolske table natečaja "Matematika za vsakogar"

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu matematike 14. marca 2023 smo vas na DMFA Slovenije spet povabili na že tradicionalni likovni natečaj. Letošnja tema je bila "Matematika za vsakogar" in, tako kot lani, smo iskali najlepšo in najbolj domiselno porisano matematično tablo. Prejeli smo 80 matematičnih tabel iz okoli 50 šol, ki dokazujejo, da je matematika res za vsakogar. Tule prikazujemo samo nekaj izbranih slik, ki kažejo, kaj vse naši učenci in dijaki vidijo v matematiki in kje vse vidijo matematiko, vse nagrajene table pa so predstavljene na virtualni razstavi najlepših matematičnih tabel. Po razstavi se lahko sprehodite s pomočjo »nogic«, s klikom na sliko pa dobite podrobnosti o avtorjih in o izdelku.

Vabimo vas k ogledu!

Med vsemi prejetimi izdelki je komisijo z lepim izgledom in navdušujočim sporočilo o matematiki najbolj prepričala tabla z naslovom "Matematika ne diskriminira" skupine učenk 9. razreda OŠ Staneta Žagarja Lipnica z mentorjem Boštjanom Kališnikom. 

MATEMATIKA NE DISKRIMINIRA
MATEMATIKA NE DISKRIMINIRA
 

 

Prvošolci iz Podružnične šole 11. maj Grahovo z mentoricama Vanjo Mele in Mojco Gornik so nam predstavili matematiko v prvem razredu:
 
Matematika v prvem razredu
Matematika v prvem razredu
 Učenci 6.a razreda OŠ Prule so pdo mentorstvom Nike Zrilić narisali park, prežet z matematiko,
 
Matematika v parku
Matematika v parku
 
učenci 7.b razreda OŠ Idrija so bili z mentorico Barbaro Carli in z matematiko na morju, 

 

 

 

 

 

Matematika na morju
Matematika na morju

 

skupina učenk 8. razreda Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki si je matematiko zamislila kot reko simbolov in ljudi, ki plezajo, poplesavajo in se zabavajo po njej

Naša matematična tabla
Naša matematična tabla

dijaki Dvojezične srednje šole Lendava z mentorico Heleno Antolin Tibaut pa so se z matematiko pozabavali in na matematično tablo narisali vse mogoče.

Zabavna matematika
Zabavna matematika

 

Posebej pa smo se razveselili tabel najmlajših udeleženk natečaja, 3-letne Luize in 2-letne Gaje iz skupine Žabice v enoti Palček vrtca Domžale z mentorico Aleksandro Andrić. Matematiko si predstavljata kot svet barv, krogov in črt. Njunih tabel smo še posebej razveselili. 

Set barv in črt
Svet barv in črt
Krožna zamisel
Krožna zamisel
 

Knjižne nagrade in priznanja za nagrajene izdelke bomo nagrajencem poslali po pošti. Pa tudi med ostalimi prispevki, poslanimi na natečaj, je veliko lepih in zanimivih domislic, prav vsem se toplo zahvaljujemo, da so se potrudili in nam poslali svoje porisane table. Hvala tudi mentorjem in mentoricam, da ste svoje učence, učenke, dijake in dijakinje navdušili za risanje in razmišljanje o matematiki za vsakogar.

 

Članice komisije Sandra Cigula, Neža Mramor in Jasna Prezelj