Primož Potočnik, 20. 8. 2023

Peter Andolšek najboljši mladi astronom na svetu, tudi ostali izjemni

Abolutni prvak, dve srebrni in ena bronasta medalja ter pohvala - bera astronomskega moštva

V soboto, 19. avgusta, se je v poljskem mestu Katowice zaključila 16. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike. Na njej je sodelovalo rekordnih 50 držav s skupno okrog 250 tekmovalci. V organizaciji DMFA Slovenije se je tekmovanja udeležilo tudi slovensko moštvo. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je bil najboljši med najboljšimi. Poleg absolutne zmage je zmagal tudi v dveh od treh kategorij, v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov.

Slavili so tudi ostali člani ekipe: Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) sta prejela srebrni medalji, Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) bronasto medaljo, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) pa pohvalo. Peter Andolšek je že tretje leto zapored prejel zlato medaljo, kar še ni uspelo nobenemu od slovenskih tekmovalcev na olimpijadah iz znanja naravoslovnih ved. Tokrat pa je slavil kot najboljši mladi astronom na svetu. V desetih letih, odkrat se tekmovanja udeležujejo slovenski dijaki, je to drugič kar slavimo skupnega zmagovalca. Leta 2017 je na Tajskem zmago dosegel Aleksej Jurca. Gre za izjemen dosežek, ki ne uspeva niti najmočnejšim ekipam na svetu.

Na olimpijadi, ki je neke vrste astronomski triatlon, so dijaki znanje preizkusili v teoretičnih in opazovalnih nalogah ter v obdelavi astronomskih podatkov. Olimpijada je potekala med 10. in 20. avgustom na Poljskem, kjer letos obeležujejo 550. obletnico rojstva poljskega astronoma Nikolaja Kopernika. V mestu Katowice so se za izvedbo tako številčnega tekmovanja poslužili tudi športne arene Spodek (vesoljska ladja) ter prenovljenega planetarija.

Ekipo so vodili Vid Kavčič, Andrej Guštin in Dunja Fabjan. Pri državni selekciji, pripravah ekipe in izvedbi tekmovanja so sodelovali še Andreja Gomboc, Simon Bukovšek, Urban Razpotnik, Rok Kovač, Jon Judež, Ema Mlinar, Jakob Jurij Snoj in Ajda Erjavec.

Iskrene čestitke tako izjemnim tekmovalcem s prvakom Andolškom na čelu, kot tudi vrhunski in predani ekipi pedagogov, ki ob teh uspehih žanjejo sadove svojega dolgoletnega načrtnega in predanega delo z mladimi astronomi.

Več sledi ...