Zaključeno je 15. državno tekmovanje iz znanja astronomije

Tekmovanje iz astronomije je letos potekalo že 15. leto. Šolskega tekmovanja se je udeležilo skupno nekaj več kot 2600 mladih astronomov in astronomk. Osnovnošolci 6. in 7. razreda so svoje znanje astronomije preizkusili v tekmovanju Utrinek, učenci in učenke 8. in 9. razreda pa so se potegovali za Dominkova priznanja. Na srednješolski stopnji so tekmovalci in tekmovalke svoje astronomsko znanje preizkušali v dveh ločenih skupinah, po dva letnika skupaj. 

Na državno raven se je uvrstilo okrog 400 najboljših tekmovalcev in tekmovalk. Državno tekmovanje je potekalo 13. januarja na petih lokacijah po Sloveniji (Ajdovščina, Murska Sobota, Celje, Maribor in dve lokaciji v Ljubljani), kjer so za gladek potek tekmovanja poskrbeli lokalni organizatorji. Uradni rezultati tekmovanja so bili objavljeni v soboto, 20. januarja 2023. Na spodnjih povezavah najdete sezname tekmovalk in tekmovalcev, ki so osvojili zlato priznanje.

Iskrene čestitke vsem udeležencem in udeleženkam, ki so svoje znanje iz astronomije poglobili in preizkusili s sovrstniki celotne Slovenije. Mentorjem in mentoricam pa gre izjemna zahvala za trud in vztrajnost pri pripravah in za vzpodbudo mladih k poglabljanju svojega astronomskega znanja. 
 
Za vtis o vsebini in zahtevnosti tekmovanja objavljamo tri primere nalog. Ostale naloge iz letošnjega tekmovanja najdete v arhivu nalog vsakega tekmovanja. Veliko zabave pri reševanju!

astro-2024-os-01
Prvih pet vprašanj iz državnega tekmovanja za 6. razred OŠ
 
astro-2024-os-02
Naloga za 9. razred OŠ
 
Naloga za 3. in 4. letnik SŠ
Naloga za 3. in 4. letnik SŠ
 
PXL-5843813961743581883_121-01-01 (2)
Tekmovalne pole