Igra(n)je z matematiko ob Mednarodnem dnevu matematike 2024

Rezultati razpisa

Ob letošnjem dnevu matematike smo učenke, učence, dijakinje in dijake povabili, da nam pošljejo svoje izdelke, ki so povezani z matematiko in z igranjem. Veseli nas, da ste ta dan marsikje res namenili matematiki in igri. 

Na OŠ Prule v Ljubljani pa ustvarjali in se z matematiko igrali učenci in učenke kar petih šol na že tradicionalni skupni matematični zabavi. Kaj vse so si izmislili, odigrali, odplesali, odpeli in uganili učenci OŠ Prule, Evropske šole, OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Brinje Grosuplje in OŠ Leskovec pa si lahko ogledate v kratkem filmu.

Nagrado za najboljši izdelek v prvi kategoriji (1.-3. razred OŠ) in drugi kategoriji (4.-6. razred OŠ) smo namenili učenkam in učencem 2. in 6. razreda na OŠ Ig z mentoricama Manco Zupančič in Manco Hace, ki so izdelali barvno verigo z decimalkami števila π, računali, risali, pisali pesmi, izdelovali zapestnice o številu π in nasploh predstavili število π na sto in en način ter o vsem tem posneli film

V tretji kategoriji (7.-9. razred OŠ) smo dodelili dve prvi nagradi. Mladostniki z OŠ Montessori v Mariboru z Lovrom Potočnikom in mentorico Simono Ulamec so pripravili so cel π-žur s peko (in menda tudi pospravljanjem) množice , π-t, izdelovanjem lesenih π-jev, branjem pesmi in recitiranjem decimalk števila π (kar je tradicionalna zabava na ta dan na marsikje po Sloveniji in po svetu). Posnetek veselega dogodka si oglejte tule. Ema Jurjevčič in Benjamin Mahić  z mentorico Sonjo Strgar z OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika pa sta nam poslala sliko Boji v matematični deželi.

slika-1
Boji v matematični deželi

 

V kategoriji srednješolcev nagrade prejmejo dijakinje Špela Škoda, Sara Arh, Neja Ančimer in Ivana Gorenc z mentorico Katjo Ilc s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije v Novem  mestu za spletno knjigo z naslovom Matematične dogodivščine družine Koren, ki jo lahko preberete tule, in pa Leon Pečavar z mentorico Urško Mihelič za originalno, res lepo izdelano namizno igro Vojne verjetnosti. Leon je inspiracijo za svojo igro našel v šahu in manj znani digitalni igri s kartami Card Wars iz animirane TV serije Adventure time, dodal pa je še nekaj elementov verjetnosti. Priporočamo!   

Na natečaj smo prejeli več zanimivih namiznih družabnih iger z matematično tematiko. Učenke Sara Alujević, Ivana Drpić Licul, Maria Cherniaeva s Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so z mentorico Uršo Šolinc izdelale Igro na mreži arhimedskega poliedra

igra-1
Igra na mreži arhimedskega poliedra

 

Z Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše pa nam je Iris Merkač poslala kar tri nove matematične namizne igre: Čebelji lov Melise Majcen, Anamari Fajfar in Jasne Džaferović, Zabavno deljenje Alena Esiha in Nikite Frater Rajh in Velikonočno matematično potovanje Lane Kerčmar.

Vabimo vas, da si nove družabne igre ogledate in igre, seveda z nekaj truda za izdelavo delov, tudi preskusite (morda celo med uro matematike....).

Seveda pa smo prejeli še vrsto slik, pesmic in kratkih filmov. Hvala vsem, ki ste se odzvali našemu vabilu in nam poslali svoje prispevke!

Nežka Mramor Kosta in Jasna Prezelj