Bistroumi 2024 so navdušili!

Bistroumi 2024, slavnostna podelitev nagrad za državna tekmovanja iz matematike, fizike in astronomije, je odlično uspela. Na prireditev, ki je potekala v nedeljo, 2. junija 2024, je bilo v prijetnem ambientu Unionske dvorane v Ljubljani povabljenih 180 tekmovalk in tekmovalcev ter njihovih 154 mentoric in mentorjev, ki so na letošnjih tekmovanjih v organizaciji DMFA Slovenije prejeli skupaj 210 nagrad in pohval. Posebna gostja prireditve je bila znanstvenica dr. Zala Lenarčič, kvantna fizičarka in prejemnica nagrade ERC, na odru pa so spregovorili tudi večkrat zlati olimpijec Peter Andolšek v imenu tekmovalcev, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda ter predstavnica sponzorja Zavarovalna skupina Sava ga. Polona Pirš Zupančič. Na vseh tekmovanjih v organizaciji DMFA Slovenije je sicer letos sodelovalo kar 103.387 tekmovalk in tekmovalcev iz 709 šol, ki so skupaj prejeli 744 zlatih priznanj.  

bistroumi
 

Prireditev se je pričela z uvodnim kolažem fotografij aktivnosti iz zadnjega obdobja. Nato je voditelj predstavil osnovne statistične podatke o tekmovanjih in ob fotografijah olimpijcev naštel izjemne uspehe slovenskih tekmovalcev na mednarodnih tekmovanjih v minulem letu: skupaj so slovenski tekmovalci osvojili kar 6 zlatih, 12 srebrnih in 10 bronastih medalj ter celo absolutno prvo mesto na MOAA (že drugič v 15 letih te olimpijade).  

b24-uspehi
Mednarodni uspehi slovenskih tekmovalcev v zadnjem letu

Sledil je pozdrav mag. Cirila Dominka v imenu gostitelja DMFA Slovenije in nagovor ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Felde, sicer tudi dolgoletnega vodjo slovenske ekipe za matematično olimpijado in matematičnih tekmovanj za srednješolce, ki je s članico komisije Janjo Pirc odprl prvi sklop podelitev za matematična tekmovanja OŠ za Vegova priznanja. S podelitvijo nagrad matematike za SŠ sta nadaljevala člana komisije dr. Nik Stopar in mag. Vesna Parkelj.

Nato je voditelj Tomaž Hudomalj na oder povabil posebno gostjo, nekdanjo tekmovalko, dr. Zalo Lenarčič, sedaj vodjo raziskovalne skupine za disipativne kvantne sisteme na Oddelku za teoretično fiziko Inštituta Jožef Stefan, in prejemnico nagrade ERC za prodorne mlade znanstvenike za njen projekt DrumS - Šibko vzbujane kvantne simetrije. Znanstvenica je v krajšem nastopu predstavila svojo študijsko pot in sedanje delo z raziskovalci, nato pa skupaj s predstavnikom komisije dr. Jurijem Bajcem podelila nagrade in pohvale najboljšim mladim fizikom na tekmovanju OŠ in SŠ za Stefanova priznanja.

b24-lenarcic
Znanstvena gostja dr. Zala Lenarčič

Sledila je izjemna umetniška točka kolektiva Fabla z vrtečo lestvijo, na kateri v soju zvezdnega neba ravnotežje lovila krhka plesalka, medtem ko smo gledalci zadrževali sapo. Ples med zvezdami je uvedel naslednjo podelitev nagrad za tekmovanje iz astronomije za Dominkova priznanja, ki sta jih osnovno- in srednješolcem podelila članica tekmovalne komisije dr. Dunja Fabjan in študent Vid Kavčič, še nedavno tudi sam tekmovalec.

b24-kopernik1
Umetniška točka kolektiva Fabla

Pred vrhuncem prireditve je voditelj na oder povabil gospo Polono Pirš Zupančič, predstavnico diamantnega sponzorja DMFA Slovenije, podjetja Zavarovalna skupina Sava, ki je povedala, da v njihovem podjetju delajo mnogi matematiki in da želijo podpreti mlade pri njihovi študijski in karierni poti. Nato je skupaj s članom tekmovalne komisije dr. Alešem Tomanom podelila nagrade najboljšim na tekmovanju iz Ekonomije. 

b24-ekipe
Člani slovenskih ekip za mednarodna tekmovanja iz matematike, fizike, astronomije in ekonomije 2024

Nato so bili na oder drug za drugim povabljeni tisti, ki so si z rezultati državnih tekmovanj, kvalifikacijskih testov in celoletnega trdega dela prislužili udeležbo na mednarodnih tekmovanjih: Mednarodni matematični olimpijadi v Angliji, Srednjeevropski matematični olimpijadi na Madžarskem, Evropski fizikalni olimpijadi v Nemčiji, Mednarodni fizikalni olimpijadi v Iranu (žal se je verjetno ne bomo udeležili), Mednarodni ekonomski olimpijadi v Hong Kongu in Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v Braziliji. Na odru so jim čestitali visoki gostje, dijak Peter Andolšek, sicer nosilec 4 zlatih in 2 srebrnih medalj iz fizikalnih in astronomskih olimpijad, pa se je v imenu tekmovalcev zahvalil vsem, ki jim pomagajo pri razvoju talenta in obljubil, da se bodo olimpijci tudi letos potrudili po svojih najboljših močeh. 

b24-izjava-andolsek
Izjava Petra Andolška v imenu letošnjih olimpionikov

Fotografiranju olimpijcev je sledila še ena umetniška točka, v kateri sta nas plesalca v osvetljeni vesoljski obleki odpeljala v temačno globino vesolja in breztežnosti. Nato so drug za drugim na oder po nagrade prihajali še tekmovalci in tekmovalke drugih tekmovanj v organizaciji DMFA Slovenije. Za astronomsko tekmovanje Utrinek za 6. in 7. razred OŠ sta jih podelila dr. Dunja Fabjan in Vid Kavčič, za matematično tekmovanje Kenguru za 6. in 7. razred OŠ, za nagrado Kristalni kenguru za seštevek točk od 1. do 9. razreda in za matematično tekmovanje študentov dr. Gregor Dolinar, za matematični tekmovanji srednješolcev srednjih strokovnih in tehniških šol ter srednjih poklicnih šol mag. Lovro Dretnik, za tekmovanja iz Računovodstva, Gospodarstva in Poslovne matematike pa dr. Tomaž Košir. Pred zadnjo podelitvijo je voditelj na oder povabil še avtorja prireditve dr. Boštjana Kuzmana, ki je vse ljubitelje matematike povabil na poletni tabor MARS in povedal, da mu je od vseh tekmovanj najljubše tekmovanje v Razvedrilni matematiki, ki je namenjeno predvsem razvedrilu. Po podelitvi priznanj je občinstvo povabil še k aplavzu za vseh 154 mentorjev, katerih učenci so letos osvojili nagrade in pohvale, pa tudi za vse učiteljice in učitelje, ki vsako leto vlagajo svoj trud v delo z mladimi na področjih matematike in fizike.

b24-skupinska
Bistroumi 2024

Priklonu celotne ustvarjalne ekipe prireditve Bistroumi je sledila še skupinska fotografija vseh tekmovalcev, ki jih je bilo v dvorani okoli 150. Še ena prireditev Bistroumi se je slavnostno zaključila v prijetnem vzdušju. 

 

 

Na voljo je celoten album fotografij Bistroumi 2024. Posamezne fotografije lahko shranite za osebno rabo in šolske spletne strani z navedbo avtorice Jane Jocif.  

Odzivi iz občinstva (svoj odziv lahko pošljete na bistroumi@gmail.com):

Želela sem se vam zahvaliti za odlično organizirano in izvedeno prireditev Bistroumi 2024. V naši družini jo vsako leto znova z veseljem pričakujemo. Veseli smo, da je podelitev znova potekala v čudoviti dvorani Grand hotela Union. Voditelj Tomaž Hudomalj je strnjeno in tekoče vodil prireditev, umetniški odmori so bili čudoviti, pogovor z dr. Zalo Lenarčič me je zelo inspiriral in verjamem, da tudi mnogo drugih mladih nadobudnih umov. Prevzela me je tudi svečana razglasitev olimpijcev, da smo jim lahko izkazali svoje navdušenje in našo podporo za njihovo trdo delo in vztrajnost. Upam, da se znova srečamo na prireditvi Bistroumi 2025 :).

Najlepša hvala,

Marija Judež z bratoma Filipom in Jonom ter mami Martina