Komisija za popularizacijo fizike v osnovni šoli

Saša Ziherl

Tajnik Komisije:

Saša Ziherl

E-pošta: fios@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
29. 8. 2023

2. priprave na 20. IJSO v Trenti

V Trenti so se med 20. in 26. avgustom 2023 učenke in učenci prve dvanajsterice pripravljali na 20. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO 2023) na drugih tedenskih pripravah. Naročili smo lepo poletno vreme in ga tudi dobili! Priprave so krasno uspele, v TIC TNP smo preživeli 6 nepozabnih dni in odhajamo domov zadovoljni in z novimi znanji iz vsebin fizike, kemije in biologije.
 
Vsega skupaj smo izvedli 41 ur predavanj, ki smo jih za zainteresirane udeležence prvih priprav, ki se na žalost niso uvrstili v ekipo za v Trento, prenašali tudi po zoomu, astronomsko opazovanje, orientacijski pohod in pohod kar tako (14,5 km!), kopali smo se v Soči (večkrat in množično), Krajcarci in pri spodnjem Zapotoškem slapu. Na pripravah so sodelovali predavatelji Jerneja Ambrožič Avguštin, Žan Ambrožič, Mimoza Naseska, Margareta Obrovnik Hlačar, Barbara Rovšek, Iztok Tomažič, Domen Vaupotič in Rok Venturini. V zvezdne kopice in galaksije je teleskop usmeril in nam jih pokazal udeleženec IOAA 2023 (in prejemnik srebrnega odličja prav tam) Žan Ambrožič. Za splošno dobro počutje učenk in učencev (za hrano, filmski program, sveže spečene kokice, zabavne igre ob in v Soči ter fotografiranje) pa so poskrbele študentke Pedagoške fakultete v Ljubljani Medina Emušić, Eva Kučiš in Neja Seražin. Učenke in učenci so se na pripravah naučili tudi peči palačinke in pomivati posodo (ali pa so svoje znanje izboljšali).
 
 
 
 
 
Septembra bomo izvedli 2. izbirni test, s katerim bomo izbrali ekipo s 6 člani, ki se bo decembra 2023 udeležila naravoslovne olimpijade v Bangkoku na Tajskem.
 
Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.
 
zapisala BR
15. 4. 2023

IJSO 2023

Med 1. in 10. decembrom 2023 bo v Bangkoku na Tajskem potekala 20. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO). Prvič smo se olimpijade udeležili leta 2019 v Dohi v Katarju, potem pa še dvakrat, leta 2021, hibridno, na Bledu in v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, ter leta 2022 v Bogotí v Kolumbiji. Četrtič se jo bomo udeležili čez 3/4 leta. 

   

Na prve priprave za olimpijado k izbirnemu postopku za olimpijsko ekipo bomo tudi letos povabili okoli 60 učencev 8. in 9. razreda, ki bodo na državnih tekmovanjih v znanju fizike in kemije (morda tudi biologije) dosegli najboljše rezultate. Prve priprave bodo, kot je zdaj že navada, potekale v drugi polovici junija. Razmišljamo pa, da jih ne bi strnili v samo en teden, ampak začeli v enem in končali v naslednjem tednu. Nadaljnje informacije sledijo; spremljajte naše spletne strani še naprej!

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

BR

7. 2. 2018

OBRAZCI in OCENJEVANJE

Tole je stalna bližnjica k fizikalnim obrazcem s tabelo gostot, ki so dovoljen pripomoček na vseh stopnjah tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja.

Tole pa je stalna bližnjica k navodilom za vrednotenje (ocenjevanje) izdelkov tekmovalcev, ki se jih držimo na vseh stopnjah tekmovanja.