Mednarodna tekmovanja iz fizike

Opisana so samo tekmovanja, ki se jih bodo naši tekmovalci predvidoma udeležili v tekočem šolskem letu.

Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada

Prvo Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO, International Junior Science Olympiad) je organizirala Indonezija leta 2004. Od tedaj poteka olimpijada vsako leto (razen leta 2020, ko je zaradi pandemije covid-19 odpadla). Na IJSO lahko sodelujejo učenke in učenci, ki 31. decembra v letu tekmovanja še ne dopolnijo 16 let. Tekmovanje je individualno in ekipno. Teoretične naloge, ki vsebine črpajo iz treh naravoslovnih ved (fizike, kemije in biologije) rešujejo tekmovalke in tekmovalci posamično, eksperimentalne naloge pa ekipno. Ekipa za eksperimentalne naloge šteje 3 članice ali člane.

Slovenija je z ekipo 6 učenk in učencev na IJSO prvič sodelovala leta 2019, ko je olimpijada potekala v Dohi v Katarju. Vsi udeleženci naše prve ekipe so bili vsaj eno leto mlajši od povprečja starosti vseh ostalih; v času tekmovanja so obiskovali 9. razred osnovne šole (kvalificirali pa so se na osnovi rezultatov, ki so jih na državnih tekmovanjih v znanju fizike in kemije dosegli v 8. razredu).

Za naslednjo IJSO leta 2021 (in do nadaljnjega za vse IJSO v prihodnosti) smo osnovno množico učenk in učencev, ki se lahko na osnovi rezultatov uvrstijo v ekipo, razširili tudi na devetošolke in devetošolce.

Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada praviloma poteka decembra (leta N). Izbirni postopek za olimpijsko ekipo je izveden na osnovi rezultatov, ki so jih na državnih tekmovanjih v znanju fizike in kemije učenke in učenci dosegli v preteklem šolskem letu (šolskem letu N-1/N). Sodelovanje Slovenije na IJSO organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Učni načrt olimpijade (posodobljen leta 2020) v angleščini je tu, prevod stare različice (bomo posodobili tudi to) v slovenščino pa tu.

Naslednja olimpijada bo med decembra 2024 v Bukarešti v Romuniji.