Arhiv novic

4. 12. 2022

Evropska dekliška matematična olimpijada 2023

EGMO 2023 Aprila 2023 bomo gostili EGMO 2023

30. 11. 2022

Vabilo: Seminar za pripravo srednješolcev na tekmovanje v znanju matematike za Vegova priznanja

Tudi letošnje šolsko leto bo izveden seminar, namenjen učiteljem, ki želijo pridobiti dodatna znanja za pripravo srednješolcev na tekmovanje v znanju matematike za Vegova priznanja. Potekal bo v treh delih preko Zoom povezave, ki jo boste na dan seminarja naknadno dobili na vaše e-naslove.

Na seminar se prijavite preko infoserverja, v zavihku seminarji. Če nimate dostopa, vas naj prijavi vodja tekmovanja. Prosimo, da vabilo posredujete sodelavcem.

Program seminarja

Program seminarja

11. 10. 2022

Priprave na mednarodna matematična tekmovanja

V četrtek, 13.10.2022, bodo potekale prve priprave na mednarodna matematična tekmovanja. Priprave so vsebinska dopolnitev matematičnih krožkov, kjer se v enodnevnih predavanjih pregleda večino tekmovalnih vsebin, ki jih dijaki pri pouku matematike največkrat nimajo možnosti slišati.  Priprave vodijo naši izkušeni bivši tekmovalci ali vodje olimpijskih ekip. Tema prvih priprav je Kombinatorika.

Učitelje matematike vabimo, da prijavite dijake vaše šole na Infoserverju do 19.10.2022 ob 15.00. Tekmovalci prejšnjih let so izbrisani z infoserverja, zato jih mora šola ponovno vpisati. Pred vpisom dijakov na infoserver morajo dijaki podpisati GDPR izjave, da dovoljujejo uporabo njihovih podatkov na Infoserver. Prvih priprav se lahko udeležijo tudi dijaki, ki na Inforserverju še ne bodo prijavljeni. Ker letos gostimo Evropsko dekliško matematično olimpijado, na priprave in izbirne teste toplo vabimo tudi dekleta, ki v preteklosti še niso zbrala poguma za tovrstne izzive. 

Vodja celoletnih priprav je Luka Horjak, več informacij najdete na https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaSSA/Priprave.aspx .

 

Lep pozdrav,

Komisija za popularizacijo matematike v srednji šoli

12. 4. 2022

Bronasta medalja in dve pohvali na EGMO

Zaključila se je 11. Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO), ki je potekala v Egerju na Madžarskem.

1649795138035
1649795138035

Olimpijada je bila organizirana hibridno, slovenska ekipa pa se je je udeležila v živo.

1649795138057
1649795138057

Katarina Grilj je osvojila bronasto medaljo, Kaja Rajter in Nives Gošnjak pa pohvali. Tretji najboljši ekipni uspeh za Slovenijo, odkar sodelujemo na EGMO, je dopolnila Neca Camlek.

20220411_192034
20220411_192034

Ekipo sta spremljala Ana Meta Dolinar in Luka Horjak.

Potrjeno je bilo tudi, da bo naslednje leto EGMO gostila Slovenija. Kot opazovalke so se letošnje olimpijade udeležile predstavnice organizacijskega odbora EGMO 2023 Lucijana Kračun Berc, Tanja Labus in Doris Keršič.

Našim tekmovalkam čestitamo za dosežen uspeh!

18. 10. 2021

Bron na Srednjeevropski matematični olimpijadi

Od 23. do 29. avgusta 2021 je v Zagrebu na Hrvaškem potekala Srednjeevropska matematična olimpijada.  Bila je ena redkih olimpijad letos, ki so potekale v živo. Slovenijo so zastopali Matija Skrt z Gimnazije Nova Gorica, Katarina Grilj s Srednje šole Slovenska Bistrica, Tilen Šket s I. gimnazije v Celju, Rok Hladin s I. gimnazije v Celju, Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad in Lenart Dolinar z Gimnazije Bežigrad. Matija Skrt je prejel pohvalo, Katarina Grilj pa bronasto medaljo. Ekipo sta spremljala Tevž Lotrič in David Opalič. Vsem tekmovalcem čestitamo!

18. 10. 2021

Bronasta medalja na Romanian Master of Mathematics

Od 10. do 16. oktobra je potekalo 13. tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se običajno odvije v Bukarešti v Romuniji, letos pa je zaradi pandemije potekalo na daljavo. Slovenski tekmovalci so tekmovanje pisali v Plemljevi vili na Bledu. Ekipo so sestavljali Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Lovro Drofenik s I. gimnazije v Celju, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Jan Pantner s ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija, Lana Prijon z Gimnazije Bežigrad in Jaka Vrhovnik s I. gimnazije v Celju. Vodji ekipe sta bila Jakob Jurij Snoj in Luka Horjak.

Na tekmovanju je v zelo močni konkurenci, ki jo večinoma sestavljajo tekmovalci držav, tradicionalno zelo uspešnih na Mednarodni matematični olimpijadi, Lovro Drofenik z 21 točkami osvojil bronasto medaljo, Jaka Vrhovnik in Lana Prijon pa sta za v celoti pravilno rešeno nalogo prejela pohvalo.

5. 7. 2021

Ekipe na letošnjih mednarodnih matematičnih tekmovanjih

Spomladi so v okviru celoletnih priprav na mednarodno matematično olimpijado potekali trije izbirni testi, na katerih so dijaki preverili svoje matematične sposobnosti, v katerih so se urili čez leto v sklopu dvanajstih štiriurnih predavanj, ki so se zaradi pandemije letos prvič izvajala prek spleta. Najuspešnejši tekmovalci so bili za svoj celoleten trud nagrajeni z uvrstitvijo v slovenske ekipe za mednarodna matematična tekmovanja.

Na Mednarodno matematično olimpijado (vodji ekipe: Gregor Dolinar, Jakob Jurij Snoj), ki bo potekala od 14. do 24. 7. na daljavo v organizaciji Rusije, naša ekipa pa jo bo na povabilo pisala v Švici, se je uvrstilo šest najboljših tekmovalcev po rezultatih izbirnih testov:

 • Nejc Amon, I. gimnazija v Celju
 • Lovro Drofenik, I. gimnazija v Celju
 • Juš Kocutar, II. gimnazija Maribor
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju
 • Gal Zmazek, Gimnazija Ptuj

Na Srednjeevropsko matematično olimpijado (vodji ekipe: David Opalič, Tevž Lotrič), ki bo potekala avgusta v Zagrebu na Hrvaškem, se je uvrstilo naslednjih šest najboljših tekmovalcev po rezultatih izbirnih testov, ki še niso v 4. letniku:

 • Lenart Dolinar, Gimnazija Bežigrad
 • Katarina Grilj, SŠ Slovenska Bistrica
 • Rok Hladin, I. gimnazija v Celju
 • Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad
 • Matija Skrt, Gimnazija Nova Gorica
 • Tilen Šket, I. gimnazija v Celju

Na Evropsko dekliško matematično olimpijado (vodji ekipe: Ana Meta Dolinar, Luka Horjak), ki je potekala od 9. do 15. 4. na daljavo v organizaciji Gruzije, so se uvrstile štiri najboljše tekmovalke po dodatnem izbirnem testu za to tekmovanje:

 • Katarina Grilj, SŠ Slovenska Bistrica
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Kaja Rajter, II. gimnazija Maribor
 • Tjaša Sušnik, Gimnazija Kranj

Katarina Grilj je osvojila bronasto medaljo.

Na Romanian Master of Mathematics (vodji ekipe: Jakob Jurij Snoj, Luka Horjak), ki bo predvidoma potekal oktobra na daljavo v organizaciji Romunije, se je uvrstilo šest najboljših tekmovalcev po točkah s 1. izbirnega testa in dodatnega izbirnega testa za to tekmovanje:

 • Simon Bukovšek, Gimnazija Kranj
 • Lovro Drofenik, I. gimnazija v Celju
 • Jan Pantner, ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju
 • Gal Zmazek, Gimnazija Ptuj

Izbirni proces je vsako sestavljen iz predavanj, ki se jih lahko udeležijo vsi zainteresirani dijaki. Na predavanjih udeleženci spoznajo širok nabor tem, ki se večinoma ne obravnavajo v šolskem učnem načrtu in v grobem pokrivajo štiri glavna področja tekmovalne matematike: algebro, kombinatoriko, geometrijo in teorijo števil. Ker je za uspeh ključno sprotno delo, morajo tekmovalci za uvrstitev v ekipe sproti reševati tudi domače naloge, ki se praviloma objavijo po vsakem predavanju, tekom leta pa se lahko preizkusijo tudi v neobveznih tekmovanjih za trening ter raznih dopisnih mednarodnih tekmovanjih. Čez leto so nato organizirani tri izbirni testi, na podlagi katerih se določijo ekipe za Mednarodno matematično olimpijado ter ostala mednarodna matematična tekmovanja, na katerih Slovenija sodeluje. Zaradi pandemije je bilo nekaj izmed omenjenih tekmovanj letos žal odpovedanih.

Iskreno se zahvaljujemo vsem predavateljem, ki so poskrbeli, da so letos v nekoliko spremenjenih okoliščinah priprave vseeno potekale gladko in uspešno. Prav tako se zahvaljujemo vsem udeležencem priprav in jih vabimo tudi k udeležbi v prihodnje, uvrščenim na tekmovanja pa čestitamo in želimo veliko uspeha!

16. 4. 2021

Bronasta medalja na Evropski dekliški matematični olimpijadi

Med 9. in 15. aprilom je v organizaciji Gruzije potekala deseta Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO). Slovenijo so zastopale Katarina Grilj (SŠ Slovenska Bistrica, Gimnazija), Lana Prijon (Gimnazija Bežigrad), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) ter Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj). Spremljevalca ekipe, ki sta za Slovenke organizirala izvedbo tekmovanja na Bledu ter popravljala naloge, sta bila Ana Meta Dolinar in Luka Horjak. 
 
Prvi tekmovalni dan so morale tekmovalke zaradi zaprtja države tekmovanje odpisati na daljavo, drugi dan pa so naloge reševale v živo na Bledu.
 
Na olimpijadi je sodelovalo 213 tekmovalk iz 54 držav. Odrezala se je Katarina Grilj, ki je osvojila bronasto medaljo.
 
 
 
28. 10. 2020

Luka Horjak

Luka Horjak se je začel za mednarodna matematična tekmovanja zanimati zelo zgodaj, že kot osmošolec se je pridružil krožku svojega bodočega mentorja Kristijana Kocbeka ter kmalu zatem tudi dijakom na celoletnih pripravah na Mednarodno matematično olimpijado. Danes je študent, kot dijak I. gimnazije v Celju pa ima za seboj kar štiri tekmovalna leta, v katerih je dosegel nekaj najodmevnejših uspehov za Slovenijo doslej. Že v prvem letniku se je postavil na čelo slovenske ekipe z bronasto medaljo na Mednarodni matematični olimpijadi 2017 v Braziliji, naslednje leto v Romuniji pa je le za eno točko zgrešil zlato medaljo, s tem pa Sloveniji priboril prvo srebrno medaljo od leta 2006 na tem tekmovanju ter takratni rekord po številu točk.

Leta 2019 v Veliki Britaniji je Luka lanski uspeh ponovil in se domov vrnil s še eno srebrno medaljo, letos, ko je olimpijada potekala virtualno, pa je Sloveniji priboril najodmevnejši uspeh doslej - s 33 točkami je osvojil 22. mesto med 616 dijaki in s tem prvo zlato medaljo v zgodovini samostojne Slovenije.

Seveda Luka ni tekmoval samo na Mednarodni matematični olimpijadi: tudi na Srednjeevropski matematični olimpijadi 2017 si je priboril kar dve srebrni medalji, eno individualno in eno ekipno, na tekmovanju Romanian Master of Mathematics, ki slovi po izjemno težkih nalogah in hudi konkurenci med tekmovalci, pa je leta 2018 osvojil bronasto medaljo.

Na sliki je Luka s svojo srebrno medaljo iz leta 2019. Na pošiljko z zlato medaljo še čaka, ima pa zanjo na polici že rezervirano posebno mesto. Kljub temu, da bi brez težav lahko šel študirati tudi v tujino, se je raje odločil za študij matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, svoje znanje pa že predaja naprej novim generacijam tekmovalcem.

28. 9. 2020

Prva zlata medalja za Slovenijo na 61. Mednarodni matematični olimpijadi

Slovenska ekipa je na Mednarodni matematični olimpijadi dosegla zgodovinski uspeh. Luka Horjak s I. gimnazije v Celju je med 616 tekmovalci iz 105 držav osvojil odlično 22. mesto in s tem priboril prvo zlato medaljo na matematičnih olimpijadah za Slovenijo.  Izjemen uspeh sta dopolnila Lovro Drofenik, ki je osvojil srebrno medaljo, in Job Petrovčič z bronasto medaljo.  Preostali trije člani ekipe Tevž Lotrič, Jan Genc in Jaka Vrhovnik so prejeli pohvalo.

Skupaj je slovenska ekipa tako osvojila največ točk doslej in se uvrstila na 40. mesto med 105 državami.  Ponovno je zmagala Kitajska, na drugem in tretjem mestu sledita Rusija in Združene države Amerike, četrta je bila Koreja in peta Tajska.

Mednarodna matematična olimpijada je tokrat zaradi pandemije potekala na daljavo, tekmovalci so pod nadzorom mednarodnih opazovalcev dva dni, 21. in 22. septembra 2020, reševali naloge v svojih državah, slovenska ekipa na Bledu namesto v Sankt Peterburgu. Ekipo sta spremljala dr. Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Organizacija Mednarodne matematične olimpijade, ki je bila prvič izvedena na daljavo, je bil izjemno zahteven projekt tudi s stališča informacijsko-komunikacijske podpore. In prav številne na novo razvite tehnološke rešitve so omogočile uspešno izvedbo MMO 2020, pri čemer je izjemno pomembno vlogo imel dr. Matjaž Željko z DMFA Slovenije, uradni skrbnik spletnih strani MMO, ki je bil s strani mednarodnega Odbora MMO in organizatorjev MMO 2020 zadolžen za IKT podporo MMO 2020.
Organizacijo MMO 2021, za katero upamo, da ne bo potekala na daljavo, je po odpovedi Združenih držav Amerike, ponovno prevzela Rusija, tako naj bi tekmovalci leta 2021 Sankt Peterburg videli tudi v živo.

Zaključna prireditev Mednarodne matematične olimpijade z razglasitvijo medalj je na povezavi
http://www.youtube.com/channel/UCYxJDBiB5_etj-B_HVqkOaQ.

Več o rezultatih na
https://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2020
https://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2020&column=total&order=desc
https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=SVN&year=2020

11. 9. 2020

Srednjeevropska matematična olimpijada 2020

Od 28. avgusta do 4. septembra 2020 je potekala Srednjeevropska matematična olimpijada, ki je bila zaradi trenutne situacije podobno kot ostala tekmovanja izvedena virtualno. Na velikodušno povabilo švicarske ekipe je slovenska ekipa za čas tekmovanja gostovala v Švici. Slovenijo so zastopali Nejc Amon s I. gimnazije v Celju, Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Lana Prijon z Gimnazije Bežigrad, Urban Vesel s ŠC Velenje, Gimnazija in Gal Zmazek z Gimnazije Ptuj. Gal, Nejc, Simon in Juš so dosegli pohvalo. Ekipo sta spremljala Andraž Maier in David Popović.