Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
3. 2. 2023

Priložnostno (?) mednarodno tekmovanje v naravoslovju

Med 13. in 18. februarjem 2023 se bo 6 mladink in mladincev udeležijo prvega tekmovanja Mladinski naravoslovni izziv (Junior Science Challenge “Science Vision”), ki bo potekalo v celoti na daljavo.

Tekmovanje organizirata Litva in Ukrajina. Če sledite našim novicam, se morda spomnite, da bi v Kijevu morala potekati 19. IJSO, ki so jo spričo žalostne situacije v Ukrajini v zadnjem hipu prestavili v Kolumbijo. Olimpijade v Bogotí se nekatere države niso udeležile z ekipami in tudi zato zdaj prirejajo to novo tekmovanje.

Organizatorji sporočajo, da so trenutno prijavljene ekipe iz 9 držav. Vodji naše ekipe (koordinatorja, recenzenta nalog, prevajalca) bosta Domen Vaupotič in Barbara Rovšek. Članice in člani naše ekipe bodo Lara Kodermac z Gimnazije Vič, Izadora Kopač z Osnovne šole Žiri, Erika Košuta Robba in Anže Markovič z Gimnazije Bežigrad, Jan Bavdek z Gimnazije Kranj in Rok Lavrič z Osnovne šole Toneta Pavčka Mirna Peč. To sta dijakinji in dijaka ter učenka in učenec, ki so se po lanskih pripravah na 19. IJSO uvrstili med 12 kandidatov za olimpijsko ekipo, pa so takrat ekipo za las zgrešili. Vsi so se udeležili priprav za IJSO v celoti (prvih, drugih in tretjih). Zdaj imajo priložnost, da se pomerijo v mednarodni konkurenci.

BR

17. 12. 2022

Uspeh ekipe na IJSO 2022 odmeva

Zasledili smo zapise o uspehu ekipe slovenkega učenca, dijakinje in dijakov na 19. Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi:

tuletule, tule, tule, tule, pa še kje, pa tudi v tiskani izdaji časopisa Delo, 15. decembra 2022, na 14. strani:

BR

11. 12. 2022

Epilog IJSO 2022: vsi z medaljami

V nedeljo, 11. decembra 2022, se je v Bogotí v Kolumbiji slovesno zaključila 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada, IJSO 2022. Z nekaj manj sodelujočimi državami kot zadnja leta (letos "le" 43) in 203 tekmovalci je bila za slovensko ekipo zopet uspešna. Varčujmo s superlativi, ker nam jih bo zmanjkalo. Napišimo dejstva.

Bera: Devetošolec Primož Markovič z Osnovne šole Milana Šuštaršiča iz Ljubljane  je bil med našimi tekmovalci najuspešnejši. Osvojil je srebrno medaljo. Le malo je za njim zaostal Maj Bombek, dijak 1. letnik SERŠ v Mariboru, ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali 4 člani slovenske ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, so vsi dosegli zelo podoben rezultat in osvojili bronaste medalje: Martin Alojz Flisar z Gimnazije Bežigrad, Tifani Bergel z Gimnazije Jesenice, Svit Miklavčič z Gimnazije Vič in Blaž Gašperlin z Gimnazije Kranj. Vsega skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj. Vsi naši tekmovalci so se ponovno (kot že lani) uvrstili v zgornjo polovico. Čestitamo vsem tekmovalcem in mnogim mentorjem, ki so jih na olimpijado ne vseh pripravah zagnano pripravljali.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara Rovšek

11. 12. 2022

Poleg tekmovanja

Udeležba na olimpijadi ne pomeni le tekmovanja. Skoraj še pomembnejši del od tekmovanja je medsebojno spoznavanje mladih z vsega sveta, ki jih družijo skupna zanimanja -- za naravoslovje, fiziko, matematiko ... Med pestrimi aktivnostmi, ki zapolnijo ves preostali čas, ko mladina ravno ne rešuje nalog, ni dolgčas nikomur.

Na IJSO 2022 so tekmovalci potem, ko je bilo tekmovanje mimo, obiskali področje Zipaquirá v bližnji okolici Bogoté, znano po rudniku soli (NaCl) in katedrali iz soli, ki je v rudniku. Po povratku so gledali nogomet. Zabavneje bi sicer bilo, če bi ga igrali.

  

BR

 

10. 12. 2022

Tekmovanje med tekmovanjem

Zakaj bi izpustili šolsko tekmovanje v astronomiji samo zato, ker nas ni doma? Šest članov ekipe za IJSO 2022 je naloge s šolskega tekmovanja v astronomiji reševalo v Bogotí, kot lahko vidite na fotografijah. Znanje astronomije jim koristi tudi na olimpijadi; kot se je izkazalo tudi letos. Prihodnje leto bomo drugi teden priprav vsebinsko obogatili s praktično astronomijo!

Po 60 minutah mozganja smo šli na južnoameriške burgerje. Bili so dobri:)

  

 

BR