Mednarodna tekmovanja iz fizike

Opisana so samo tekmovanja, ki se jih bodo naši tekmovalci predvidoma udeležili v tekočem šolskem letu.

Mednarodna fizikalna olimpijada

54. mednarodna fizikalna olimpijada, bo potekala izključno v živo od 21. do 29. julija 2024 v Isfahanu v Iranu, a se je iz varnostnih razlogov Slovenija in mnoge druge evropske države ne bomo udeležili. Kljub željam več držav se organizatoji v Isfahanu niso odločili ne za oddaljeno ne za hibridno izvedbo mednarodne fizikalne olimpijade, tako da ostajamo pri tem, da se je letos ne bomo udeležili.

V ekipo, ki bi nas letos zastopala, so se na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja 26. 4. 2024 uvrstili Žan Arsov, Peter Andolšek in Luka Urbanc, vsi z Gimnazije Bežigrad, Ljubljana, Aljaž Erman z Gimnazije Kranj ter Luka Vaupot z II. gimnazije Maribor.

Evropska fizikalna olimpijada

8. evropska fizikalna olimpijada bo potekala v živo med 15. in 19. julijem v Kutasiju v Gruziji. Slovenijo zastopa pet dijakov, ki so se v ekipo uvrstili na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja 26. 4. 2024.

Člani letošnje ekipe so Peter Andolšek in Enej Jauk, oba z Gimnazije Bežigrad, Ljubljana, Aljaž Erman in Benjamin Gašperin, oba z Gimnazija Kranj ter Tine Rožen s Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazija.

Priprave na Evropsko fizikalno olimpijado bodo potekale v tednu od 17. do 21. junija na Fakulteti za matematiko in fiziko ter na Pedagoški fakulteti, oboje Univerza v Ljubljani, predvidoma od ponedeljka do četrtka.