Priprave na mednarodna matematična tekmovanja 2024 v polnem teku

Kot že vrsto let doslej tudi letos pod okriljem DMFA Slovenije potekajo celoletne priprave srednješolk in srednješolcev na mednarodna tekmovanja iz matematike, ki bodo potekala poleti. Mednarodna matematična olimpijada bo letos v mestu Bath v Angliji, Evropska dekliška matematična olimpijada v kraju Tskaltubo v Gruziji, Srednjeevropska matematična olimpijada pa na Madžarskem.

Letošnje priprave večinoma potekajo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani in na daljavo preko spleta. Udeležuje se jih okoli 30 dijakov in dijakinj iz različnih delov Slovenije, pri izvedbi pa sodelujejo večinoma študentje in študentke, ki so tudi sami nekdanji uspešni tekmovalci: Luka Horjak, Kaja Rajter, Katarina Grilj, Matija Skrt, Marko Čmrlec, Jan Pantner, Hugo Trebše, Luka Peruš, Jaka Vrhovnik.

V zadnjem obdobju so udeleženci obravnavali teme iz geometrije (potenca točke na krožnico, sučni razteg), algebre (polinomi, rodovne funkcije) in kombinatorike (igre, rekurzija, bijekcije, uporaba linearne algebre), odpisali pa so tudi dva izbirna testa, zadnji jih čaka v mesecu maju. Za občutek o zahtevnosti nalog je spodaj primer izbirnega testa, več o merilih izboraprogramu priprav in izbirnih testih pa najdete na podstrani Tekmovanja/MaSSA/Mednarodna tekmovanja.

Končen izbor ekip bo izveden na osnovi treh izbirnih testov in rezultatov državnega tekmovanja iz matematike v mesecu aprilu, ekipe pa bomo predstavili na prireditvi Bistroumi 2024 v nedeljo, 2. junija 2024

Vsem udeležencem priprav želimo veliko novega znanja, matematičnih izzivov ter prijetnih tekmovalnih in družabnih trenutkov!

 

mmo2324-izbirni2
Naloge iz 2. izbirnega testa - najboljši dosežen rezultat je bil 18 od 21 možnih točk.

 

 

imo22-sloteam
Slovenska ekipa na MMO 2022 na Norveškem